Det känns som att hela häslolandet har fått pippi på frön och kärnor. Kanske för att jag rör mig i de kretsarna, men hälsotrenden och intresset för super food (d.v.s. näringstät mat) har absolut ökat konsumtionen. Själv har jag ätit linfrön sen urminnes tider, och successivt har det tillkommit fler sorter samtidigt användningsområdet har ökat. För ett par dagar sen fick jag hem ytterligare nya varianter från Risenta och ivrig som jag är ville jag prova alla omedelbart.
Så jag testade att toppa kycklingfiléerna med olika sorters frön och kärnor. Först lite olivolja, kryddor och så:
- Chiafrön: Rika omega-3, kalcium, protein, fibrer och balanserar blodsockret. De bildade ett fint knaprigt täcke på kycklingen och är även gott direkt på salladen.
- Sesamfrön: Innehåller mycket fosfor och järn, mineraler och omättade fetter. Extra goda på kycklingen!
- Solroskärnor: Rika på E-vitamin, goda fetter och har en mild nötaktig smak. Passar fint i pesto, müsli och även på kyckling.
- Pumpakärnor: God källa på zink, protein och ger gott krisp på bröd, sallad, i gröt, efterrätter, som snacks och – på kyckling!
Gårdagens middag blev en färgsprakande sallad med fröpimpad kyckling, sallad, ugnsgrönsaker, keso, fetaost, avocado, melonkärnor, chiafrön och pumpakärnor.
Förutom topping på kyckling och sallad är mina favoriter att använda frön och kärnor i gröt, chiapudding, müsli, fröknäcke, fiskpudding, till en söt-sug-smet med jordnötsmör, kakao och lite agavesirap. Eller bara som de är.
Vad är dina bästa frö- och kärntips?


Anna Jonasson
Ville bara säga några ord….Jag läste din blogg för ett par år sen men ”tappade bort” den något år för att nu återvända. Har läst ifatt allt om din resa med ortorexibehandling osv och måste säga att jag tycker bloggen blivit ännu bättre. Du skriver inspirerande och numera även sunt nyanserat om träning och bloggen är snygg rent estetiskt. Jag känner igen mig i tankegångarna och det var nyttigt för mig att läsa om dina tankat och vägen tillbaka, uppskattar att du varit så ärlig. Tack för att du förgyller min dag och inspirerar mig i min träning!!!
Annelie – dina ord värmer i hjärtat och jag är glad att du hittat tillbaka. Tänk vad blind jag var i min sjukdom & ännu en gång känner jag stor tacksamhet för mina bloggläsare OCH för min starka kropp.
Stor kram!
Hallo! Det ser smarrigt ut! Ska absolut testa att strö chiafrön över mina kycklingbitar nästa gång! Jag gör egen granola och just nu är jag inne i en period där jag har det till frukost! Annars lägger jag frön i mina smoothies! Strö olika frön på min sallad! Men det bästa jag gör är chiasylt med hallon el blåbär! Så himla lätt att göra och den har jag på filen el havregröten! Använder även chiafröna till pudding/gröt. Så lätt att förbereda sin frukost dagen innan och in med det i kylen! H
Ha en finfin fredag! Kram Cia
Ja, sån där chiasylt ska jag testa framöver Cia. Kanske fynda blåbär på torget & testa. Tack för tipsen! 🙂
Kram tillbaka!
Åh vad gott det ser ut! Jag har också ätit linfrön så länge jag kan komma ihåg, men det är ju bra att fler och fler upptäcker hälsovinsterna! 🙂 Måste testa att ha frön på kycklingen nästa gång, det ser mumsmums ut! 😀
Det var det verkligen Helena. Knaprigt & gott! 🙂
Torrosta solroskärnor i stekpannan och ha i salladen (y)
Ja Elsa – mums! 🙂