Att äta fisk 3 gånger i veckan som Livsmedelsverket rekommenderar är lätt om du frågar mig. Det blir fler gånger än så, ungefär varannan dag till lunch eller middag. Jag älskar fisk i alla former och är uppväxt på fin röding och öring från Jormsjön, men som liten var det inte lika populärt. Fiskpinnar var då lyx och samma inställning har mina egna barn.
Vad är det med barn och köpt mat? Att det kan vara så mycket godare i små munnar än från grunden vällagad mat? Visst gillar de mycket annat som jag gör, men köpta köttbullar och fiskpinnar får högre betyg hemma hos oss. Igår hade jag lagat smarrig torsk och ja – du ser ju vilka glada miner det blev i gänget…
Men äldste sonens smaklökar verkar vara tillräckligt mogna för han uppskattar oftast hemgjord mat bättre och åt fisken med god aptit. Jag också, och tillagningen är enkel. Jag förstekte hookifilé direkt i kastrullen, slog sen på lite buljong, några deciliter grädde, en skvätt citron och kryddade med dill, salt och peppar. Serverade sen med kokt potatis och morötter.
Tidigare i veckan gjorde jag en annan lättlagad variant. Jag vände torsk i uppvispat ägg, kryddade med salt, peppar, chiliflakes och panerade med sesamfrön och stekte i kokosolja.
Serverade med kokt potatis, sallad med bladspenat och överbliven shake mushi-sås och pressad citron. Ännu godare än grytan!
Några förslag på fiskrätt till dag 3 hittar du nedan:
- Chiafiskpudding
- Fiskpudding express
- Tonfisk-, feta- och spenatgratäng
- Tonfiskröra
- Fiskgryta med thaismak
- Torsk med kantarell- och bacontopping
- Fisksoppa med räkor
- Sushi från närmsta haket
Äter du fisk 3 gånger i veckan? Någon favorit du vill tipsa om?





Anna Jonasson
Ett enkelt festrecept på fisk, ett säkert kort på middagsbordet: 4 portionsbitar lax, 2 msk kantarellfond, 2,5 dl grädde, 2 msk lättsockrad lingonsylt, svartpeppar, lite salt (fonden brukar vara rätt salt) och timjan. 225 gr i ca 20 min. Voila!
Spännande smaker Lisa. Tack för tipset!
Jag försöker, men får inte riktigt ihop det alltid. Å andra sidan äter jag inte kött och kyckling, så det är inte som att jag ”överkonsumerar” nåt annat kött bara för det! 🙂
Här blir det fisk ungefär 2-3 gånger i veckan minst och vi gör nästan alltid den i ugnen. Fiskbitar, grädde, dill, citronpeppar, spenat, körsbärstomater och citronskivor. Supergott och uppskattat av dottern 🙂
Ännu ett bra fisktips Cherie. Tack, nu har jag mycket inspiration till kommande rätter 🙂
Förutom ugnsbakad lax med romsås (en favorit hos vår fyraåring)och pressad potatis eller ris gillar jag laxburgare, gärna med avokado, röd lök och ajvar. Eller lägg en laxsida på en plåt fylld med spenat, riv över parmesan och häll på grädde. Klart på ca 20 min, mums!
Åh – laxburgare lät jättegott! Tack för tipset Katrin.
Min favvolax
http://www.recept.nu/sten-sture-skaldeman/varmratter/fisk-och-skaldjur/fylld-lax/
Tack Kajsa! Det verkar smarrigt. Måste testas! 🙂
Det är ungefär likadant hemma hos oss, att barnen gillar köpta och färdiga fiskpinnar i stället för t ex ugnslagad torskfilé och annat. Den enda fiskrätten alla tre gillar är lax i citronsås. Så det blir oftast lax då vi ska äta fisk.
Lax gillar mina barn också, speciellt när jag gör laxpasta. Man får göra det som funkar helt enkelt.
Makrill och tonfisk blir det många dagar i veckan till lunch. Har tur som har en 17-månaders son som också gillar det 🙂 Tack för dina recept, det vattnades lite i munnen!
Vi äter ibland lax i ugn och lägger in den tillsammans med rotfrukter, oliver och sötpotatis. Lite olja och vitlök, salt, peppar och oregano på det. Så gott!!
Ja Karin, lax i ugn är en stående favorit även hos oss 🙂
Hej Anna!
Kul att få lite matinspiration och enkla recept, passar en hektisk vardag. 🙂
Jag brukar göra såhär:
Grovsalt i en ugnsplåt. Lägg på en halvsida lax med skinnsidan uppåt. Stek i ugnen på 200-225 grader i ca 20-25 minuter. Servera med kokt potatis och gärna denna goda och enkla sås:
1 burk creme fraiche
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 tsk dijonsenap
2 msk dragon
Blanda allt i en kastrull, koka upp under vispning och låt sedan sjuda någon minut. Såsen kan ätas både varm och kall.
Testa! 🙂