Trött på gröt?
Gör grötplättar som omväxling! Eller om du inte gillar gröt och ändå tycker det verkar vara ett enkelt, billigt och näringsrikt frukostalternativ? Eller bara för att du har rester kvar i kastrullen och vill ha ett miljösmart food hack – gör grötplättar.
Något av det absolut enklaste sättet att både spara belastningen på miljön genom att använda maten istället för att slänga, för att spara tid och pengar från shopping. Dessutom gott, fullt av energi och häftigt hur “din gamla gröt från i morse blir goda plättar”!?
Goda grötplättar
Ingredienser 1 portion, ca 6 plättar:
- 1 dl havregryn
- 2 dl vatten
- 1 krm salt
- 1 ägg
- ev. smaksättning av kanel, kardemumma eller vaniljpulver
- rapsolja, smör eller kokosolja till stekning
Göra så här:
- Koka gröt i micro eller kastrull, d.v.s. havregryn, vatten och salt 2-3 minuter till och låt svalna (om du inte redan har överbliven gröt).
- Blanda i ägg och stek små plättar.
- Servera med valfria tillbehör.
Jag år mina med vaniljkvarg och blåbär, men andra förslag är keso och jordgubbsylt, rivet äpple och kanel, grekisk yoghurt och honung, skivad banan och jordnötssmör.. ja, det mesta passar till dessa neutrala grötplättar.
Mmm.. godare än gröt, inte mycket krångligare eller tidskrävande, plus mer protein och energi av ägg och stekfett. Rekommenderas varmt, kram! /A