Höst = varm mat?
Grötfrukost, soppor, grytor.. eller äter du samma slags mat året om? Jag blir mer sugen på det värmande under vinterhalvåret, i alla fall till middag, men är rätt enkelspårig när det kommer till just frukost. Hemma blir det oftast yoghurt/kvarg/chiapudding, någon form av ägg eller det vi ska snacka om här – grötfrukost. Som bara den går att variera på mängder av sätt, smak- och innehållsmässigt med olika slags gryn, frön, proteinkällor, kryddor, topping etc.
Till dig som liksom mig fastnar i samma gamla frukostspår vill jag ge några idéer. Dessutom är det Grötens dag 10 oktober, ett skäl att pimpa din grötfrukost lite extra, haha.
Havregrynsgröt grundrecept
Ingredienser:
- 1 dl havregryn
- 2,5 dl vatten
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser i en kastrull eller rymlig skål som tål att micras.
- Koka upp och låt puttra på låg värme ca 3 minuter (perfekt medan du ex. klär på dig på morgonen). Eller in i micron ca 1,5 minut, rör om och micra ytterligare 1,5 minut.
Pimpa din grötfrukost på 10 sätt
Till grundreceptet, addera:
- 1 msk chiafrön
- 1 msk linfrön
- 1-2 ägg
- 1 msk solrosfrön
- byt ut havregryn mot rågflingor, quinoa, boveteflingor..
Rör i frysta bär mot slutet av koktiden så att de tinar samtidigt som gröten svalnar lite till ätbar temperatur.
Skiva ner banan, äpple eller som här – päron i grötblandningen och koka med grynen.
Tips på gröttopping:
Skivat eller rivet äpple, mandelsmör, kanel.
Lingon mixade med vaniljkvarg.
Klassisk lingonsylt, blåbär, pumpafrön och mandel…
..eller ännu lyxigare – hjortronsylt.
Kokoschips & Co.
Jordnötssmör, kesella/keso, skivad banan och hallon.
Hoppas något av detta förhöjer din grötfrukost på olika sätt. Och har du fler alternativ du vill tipsa mig och övriga läsare om – skriv gärna. Godmorgon! /A