Pimpa din grötfrukost på 10 sätt

Höst = varm mat?

Grötfrukost, soppor, grytor.. eller äter du samma slags mat året om? Jag blir mer sugen på det värmande under vinterhalvåret, i alla fall till middag, men är rätt enkelspårig när det kommer till just frukost. Hemma blir det oftast  yoghurt/kvarg/chiapudding, någon form av ägg eller det vi ska snacka om här – grötfrukost. Som bara den går att variera på mängder av sätt, smak- och innehållsmässigt med olika slags gryn, frön, proteinkällor, kryddor, topping etc.

Till dig som liksom mig fastnar i samma gamla frukostspår vill jag ge några idéer. Dessutom är det Grötens dag 10 oktober, ett skäl att pimpa din grötfrukost lite extra, haha.

Havregrynsgröt grundrecept

Ingredienser:

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull eller rymlig skål som tål att micras.
  2. Koka upp och låt puttra på låg värme ca 3 minuter (perfekt medan du ex. klär på dig på morgonen). Eller in i micron ca 1,5 minut, rör om och micra ytterligare 1,5 minut.

Pimpa din grötfrukost på 10 sätt

Till grundreceptet, addera:

  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk linfrön
  • 1-2 ägg
  • 1 msk solrosfrön
  • byt ut havregryn mot rågflingor, quinoa, boveteflingor..

Rör i frysta bär mot slutet av koktiden så att de tinar samtidigt som gröten svalnar lite till ätbar temperatur.

Skiva ner banan, äpple eller som här – päron i grötblandningen och koka med grynen.

Tips på gröttopping:

grötfrukost

Skivat eller rivet äpple, mandelsmör, kanel.

Lingon mixade med vaniljkvarg.

Klassisk lingonsylt, blåbär, pumpafrön och mandel…

..eller ännu lyxigare – hjortronsylt.

Kokoschips & Co.

Jordnötssmör, kesella/keso, skivad banan och hallon.

Hoppas något av detta förhöjer din grötfrukost på olika sätt. Och har du fler alternativ du vill tipsa mig och övriga läsare om – skriv gärna. Godmorgon! /A

Gillar du grötfrukost kanske du även tycker om:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.