Frukost – dagens viktigaste mål? 6 favoritrecept

frukost

Frukost – dagens viktigaste måltid!

Eller? Som med det mesta skulle jag svara att det ”beror på”. Om du är hungrig och låg på energi på morgonen, samt hur livet och övriga måltider under dagen ser ut. Det är ju fortfarande det du äter totalt under en dag, vecka, månad, som är avgörande för din hälsa. Studier har dock visat att de som äter frukost har lättare att hålla en sund vikt, vilket förmodligen beror på att det bidrar till mindre portioner och mindre småätande resten av dagen, med det är ändå summan av det du stoppar i dig som är viktigast.

Själv har jag aldrig varit en stor frukostätare. Som barn satt jag och trugade i mig en macka om mornarna och även nu behöver jag ha varit igång ett tag för att bli sugen. Att träna på helt tom mage har jag ändå svårt för, så jag äter alltid något litet innan morgonträning, ibland mer även om hungern inte vaknat till liv. Ifall det dröjer länge tills nästa måltid och/eller för att orka det jag ska. Andra dagar äter jag extra mycket på kvällen för att ladda upp inför morgonen efter, vilket ofta passar mig bättre, mycket för att det är mindre stressigt då. Som sagt – att frukosten skulle vara viktigare än andra måltider är en myt, men för vissa stämmer det säkert. Hur är det med dig?

Men. Oavsett mängd och klockslag äter jag som sagt alltid något på morgonen och det får gärna vara gott. Här är några av mina favoriter att plocka från om du också vill öka ditt sug efter frukost och/eller variera dig?

6 favoriter till frukost

1. Yoghurt/kvarg & Co.

Snabbt, enkelt och gott är en skål med yoghurt (favorit just nu) eller kvarg att pimpa med det som finns hemma. Ofta äter jag min med müssli eller andra flingor, banan, blåbär, frön och nötter. Ibland kompletterat av ägg eller/och macka.

2. Fröknäcke

Gott knaprigt och lätt att variera. Jag gillar ägg i olika former, ibland med ost och ibland avokado. En frukt eller smoothie är bra komplement.

3. Gröt

I alla möjliga former och med olika tillbehör. Här en gröt av 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten, 2 msk linfrö, 2 msk chiafrön och 1 ägg som jag rörde i mot slutet. Till det blåbär, lingonsylt, pumpakärnor, melonkärnor, mandel, samt kiwi och ett kokt ägg vid sidan av. Mjölk i tycker jag gör gröten för blaskig, men vet att dom flesta gillar det.

4. Chiapudding

Jag gör en slags chiapudding av 2 msk chiafrön, 1 dl mjölk, 1 msk linfrön. Sen lägger jag på frysta bär och låter stå till dagen efter då det toppas med kvarg, nötter, frukt och frön. Mmm.

5. Äggröra

En favorit på semestern. Helt enkelt ägg stekta under omrörning i en skvätt olja. Salta, peppra och ha gärna i lite ost som smälter mot slutet. Supergott på macka eller ihop med andra tillbehör.

Bananpannkaka /annalissjanis.se

6. Bananpannkaka

Snabb gofrulle av en mosad banan, två ägg, en msk chiafrön och kokosolja till stekning. Stek på båda sidor och servera gärna med en klick vaniljkvarg/keso/grädde, bär och nötsmör.

Godmorgon! /A

Fler läs- och frukosttips hittar du här

8 kommentarer
  1. Frukost är verkligen min melodi 🙂
    Havregröt med banan, klick jordnöttssmör och rostade solroskärnor och precis som du ”ingen mjölk” Det blir för geggigt, jag gillar den ”torr”!
    Äggröra med tomat och broccoli står man sig på länge 🙂

  2. Älskar frukost. Är ingen jätteätare på kvällen så vaknar ofta hungig och det är frullen som får mig ur sängen. Gillar egentligen inte att träna på tom mage men har lärt mig men passen blir inte lika bra pga dålig energi vilket märks om jag tex springer 10K är det soppatorsk vid 5ish.

    1. Antar att det även är en vanesak, själv är jag tvärtom, men har också mer tid på kvällen att varva ner och äta i lugn och ro. Tur att vi hittar våra sätt. Och håller med dig om att det krävs något i magen vid morgonträning, det ör samma sak för mig. Kram!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras