Tabata med- & utan vikter

Dagar då energin inte är på topp och du har svårt att motivera dig att ta i är tabataintervaller grymma. Det är ju så – alla dagar är man inte lika sugen på att träna eller har svårt att komma igång, men ändå sugen på att bli pigg och full av endorfiner. Personlig träning är ett sätt att få hjälp och slippa tänka – tabataintervaller där din app talar om precis när du ska köra och vila är ett annat.

Allt du behöver göra är att välja ut 8 övningar (eller så många du vill) som du sen ger järnet i under 8 x 20 sekunder med 10 sekunders paus mellan. Ingen tid att tänka, tveka och sega ut på passet och perfekt för att hålla pulsen uppe.

Dessutom går träningen snabbt vilket var anledningen till att jag valde tabataintervaller vid morgonens styrkepass. Ville hinna hem från gymmet innan barnen vaknat och inte missa frukosten ihop med mina föräldrar och syster med sambo. Vanligtvis kör jag mycket kroppsegna övningar (tips längre ner) vid den här typen av pass, men eftersom det blir mycket löpning och ville jag fokusera mer på styrka än puls.

Tabata med vikter (8 x 20 sek/övning):

  • Utfallssteg med stång framåt (växlade ben)
  • Lutad bänkpress
  • Enbens knäböj (bild ovan och 4 intervaller/ben)
  • Hantellyft åt sidan
  • Raka marklyft med stång
  • Rodd med stång
  • Axellyft framåt med viktplatta (översta bilden)
  • Plankan med axellyft åt sidan

Annars är ett vanligt upplägg, som jag ofta kör med mina PT-kunder, med den här typen av övningar där både kondition, funktionell styrka och explosivitet tränas:

Tabata med egen kroppsvikt (8 x 20 sek/övning):

  • Overhead squat
  • Burpees med armhävning
  • Box jump (alt. upphopp eller saxhopp)
  • Chins (alt. räckhäv om den är för tung)
  • Grodhopp
  • Dips (alt. smala armhävningar)
  • Mountain climbers med hopp
  • Plankan med diagonalt arm- och benlyft (alt. bara lyft varannat ben)
5 kommentarer
 1. Hej! Tack för att du skriver en så bra och inspirerande blogg, lär mig verkligen massor genom att läsa den. Jag undrar lite om kosttillskott och vitaminer mm. Hur vet man vilka tillskott man behöver? Det finns ju så otroligt mycket olika att välja bland!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras