Mer & mindre märklig mat

Det är både positivt och negativt att kunna mycket om kost. Positivt eftersom jag håller mig frisk med extra koll på vad jag stoppar i mig, negativt för att jag är lätt ”hjärntvättad” av allt jag vet. Jag är ingen kostexpert men har läst mycket vid mina utbildningar, får dagliga pressutskick och annan information som studsar runt i skallen, samtidigt som jag har mina egna erfarenheter och upplevelser i bagaget. Automatiskt väljer jag det som både smakar bra och ger bra näring, men ofta är det situationen som styr. Choklad till kaffet t.ex. – bästa kombinationen, och blir jag bjuden eller äter ute brukar det inte vara några konstigheter, men har jag bråttom och äter hemma kan det bli mer eller mindre (beroende på vem du frågar) udda kombinationer. En näve spenat som naturlig ”kosttillskott”  t.ex, eller annan näringsboost:

grot_agg3Ägg i gröten. Ingen nyhet kanske, men ett snabbt och gott sätt att göra gröten extra fluffig och proteinrik.

frukostskalar15

”Super-tillskott” till frukosten. Jag har sen två år tillbaka ett samarbete med Bodystore från vilka jag beställer gott proteinpulver, t.ex. Holistic´s eller Gourmet-Pro.  Ibland gör jag en bas av 1 skopa pulver, 1 tsk kokosolja och lite mjölk/vatten som jag rör till en tjock smet. Denna äter jag till gröt/yoghurt/kvarg/müsli/havregryn. Här gröt toppad med kanel, torkade fikon, pumpakärnor och gojibär. Sen ytterligare en skål med blåbär + Super Booster-pulver, kvarg och solrosfrön + en banan att skiva över båda skålarna. Supergott och superkonstigt?

stekp_roding

Allt-i-pannan-mat. Här är det bara att gå loss med allt som finns i kylen. Jag gillar stekt lök i kokosolja, ägg som binder ihop och knapriga små chiafrön som topping. I denna även lyxig röding och sojabönor.

tonfisks_aggmacka

Tonfisk med kokosoljefräst bladspenat, chiafrön och majonäs. Till det knäcke med ägg och mer majonäs, något jag fått dille på. Gärna hemgjord eftersom det är så lätt att göra.

pannkaka_ugn

Att strö bär över ugnspannkakan är en enkel och god smak- och näringshöjning. Dock gillar bara halva familjen hos mig bär så jag får göra en halvdan variant.

potatispl_macka

Potatisplättar av överbliven mos, en micrad skål spenat + ägg och champinjoner till en sorts omelett, en helt vanlig macka med philadelphiaost, kalkon och avocado, samt en kiwi till efterrätt.

fiskbiffar

Fish cake´s av överbliven vit fisk, ägg och kryddor serverade med hasselnötter, fräst grönkål, majonäs, ägg och sallad.

kladdkaka_gradde

Nästa rinnande kladdig kladdkaka med vispad grädde och bär. Minst märkligt av allt ovan, men mycket gott och något jag planerar baka till helgen. Vi har både vår nya kusin, Frisk & Stark Familj och min mammas födelsedag att fira.

6 Kommentarer
  1. mums, vi har verkligen smaklökar som gillar ungefär samma saker! Mycket gröna grönsaker, gröt (med ägg dessutom) och att äta stora måltider med bra mat! 😀

  2. Mums på det, säger jag med 🙂
    Däremot har jag så svårt för proteinpulver. Är jag hemma brukar jag mixa i frusna bär, men om jag ska träna på lunchen brukar jag i all hast shaka ihop en drink på jobbet, en timme innan passet. Har svårt att få i mig det, men det ligger bra i magen under passet.
    Vaniljpulvren har funkat bäst smakmässigt, men jag vill gärna ha dina bästa tips på ”goda” (mindre äckliga) proteinpulver 🙂

    1. Tina – Gourmet-Pro är fantastiskt gott Kaseinprotein. Gillar även Whey-100 & Whey-80 på Bodystore. Genomgått noggranna kontroller, svenskt märke & relativt billigt. Finns på Bodystore & Gymgrossisten 🙂

  3. Instämmer med föregående. I ditt kök skulle jag som är otroligt kräsen kunna äta allt du bjuder på. Bara massa godbitar och varierade saker med mycket grönt och fisk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.