Chokladbollssmet & tjälknöl -gott före/efter träning

Det har bildats små läger bland oss som är intresserade av kost och gillar att äta. Strikt LCHF-anhängare, paleo, raw food, de som vägrar testa nyheter och håller hårt i husmanskosten, som dissar kosttillskott helt, sötningsmedel och e-ämnen o.s.v. Inget är fel i mina ögon. Själv står jag dock mitt emellan alltsammans och tycker alla får välja det de själva mår bäst av och tycker om. Att välja kost för ett visst resultat är en annan sak, men för välmående krävs ofta inte mer än en nypa sunt förnuft och en nypa lust för att det totala ska bli bra. ”80% medvetna hälsoval och 20% spontana” är en riktlinje jag tycker är hållbar.

ingr_protechokl

Jag själv gillar såväl Ben & Jerry´s som röding och smet av proteinpulver. Med en förkärlek till choklad brukar jag ibland blanda egenkomponerad chokladbollskräm som både ger gott om energi och smakar gott före/efter träningen. Just kokosolja funkar jättebra för mig som energiboost innan träningen men framför allt – smakar riktig gott och är användbart till så mycket. Som pre- & post workout-godis t.ex:

Chokladbollssmet:

Blanda och ställ i kylen eller ät direkt. Gott ihop med en kopp kaffe.

tjalknol15

Chokladsmeten äter jag ibland som mellanmål eller efterrätt till frukosten just eftersom det är så gott, men annars försöker jag tajma träningen till en huvudmåltid. Här i Jorm blir vi dagligen bortskämda med lyxmat som tjälknöl av älgkött, klyftpotatis, kantarellsås och kokta morötter med vitlökssmör. Grym träningsmat där allt kommer från gården och skogen runtomkring.

Det ena utesluter inte det andra är min melodi. Följer du någon namngiven koststil eller kör du också efter egen smak och magkänsla? 

9 kommentarer
 1. Jag kör på efter egen smak. För mig som har stort intresse för att stå i köket och laga mat samt baka så försvinner den glädjen när man inte får äta vissa saker eller ska räkna poäng osv för allt man stoppar i sig. För mig ska mat vara njutning och jag ska aldrig behöva tacka nej om jag inte vill. Däremot märker jag att nu när träningen äntligen flyter på utan skador osv så väljer jag oftast nyttigare och bättre alternativ när jag äter 🙂

  1. Cherie – Precis som du räknar jag aldrig kalorier eller har en förutbestämd plan över hur mycket jag ska äta. Jag väljer det jag tycker är godast & äter tills jag är mätt. Det är skönt att ha så lite regler som möjligt 🙂

   Håller även med om att det ena följer det andra – att det är lättare att ta hand om sig, sova & göra sunda matval när träningen & livet i övrigt är bra.

 2. Kör efter egen smak men tycker det är kul när man kan få inspiration från olika kosthållningar/dieter. Tror även att det där med sötningsmedel är lite väl svartlistat, om man äter en varierad kost och rör på sig regelbundet så är det nog ingen större risk att kroppen tar skada av sötningsmedlet. Det är nog ”värre” om man har en stillasittande livsstil och äter en näringsfattig kost. 🙂

   1. Verkligen är det så! Tror att svenskar över lag måste sluta följa dieter som det står om i tidningarna och istället lyssna på kroppen vad den vill och behöver för att må bra. Det känner man ju bäst själv faktiskt och inte kvällstidningarna 🙂 det där ordet förbud borde tas bort! Haha

 3. Jag kör också 80/20 (ungefär) och tycker det fungerar bra. Att göra smet av proteinpulver är smart och gott, men ibland är chokladboll av äkta vara det allra godaste. Dumt att förbjuda något så länge man inte är allergisk!

  1. Karin – Vanliga chokladbollar är en helt annan sak. Mycket beror på vilket tillfälle det är & vad man är sugen på. Jag håller även med om att det blivit lite hysteriskt att utesluta saker, t.ex. laktos, även om man inte är allergisk.

 4. Du vet att vi står på samma plats; där-någonstans-i-mitten 😉 När jag får frågan ”hur jag äter” nu för tiden så svarar jag bara ATT jag äter. Tycker det är viktigt det där du poängterar, att det är skillnad på att äta för optimerad prestation i tex elititdrott… men alltså, hur många äter för det?! De allra flesta äter för att överleva/leva, njuta av både vad de äter och sedan orka träna det de tycker är roligt. Må bra, bara. Och jag är rätt säker på att nojjan/oron/ångesten det resulterar i att tänka på vad en INTE ”får” eller ”bör” äta tar betydligt mer energi och gör mer skada än att äta sådant där klassat som ”obra”.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras