Det måste inte vara torsdag för att äta pannkakor. Det måste inte vara måndag för att äta köttfritt. Du måste inte äta kött för att äta köttfärspaj?
I alla fall om vi snackar smakmässigt, innehållet med Quorn som ersättare av köttfärs i pajen är helt vegetariskt, men det liknar kött/kyckling/fisk i konsistens och proteinhalt. Därför perfekt ersättare i olika maträtter för oss vana köttätare.
Som jag skrev om i min trendspaning inför 2016 är det allt fler som väljer att äta vegetariskt, åtminstone ibland med t.ex. en Meat Free Monday. Den här veckan blev det en köttfri tisdag istället, fräscht alternativ efter julen då måltiderna baserats på kött och fisk. Helt vegetarian är inget jag planerar bli, men till förmån för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren känns det bra att växla med vegetariskt. Jag menar, varför inte när det dessutom är minst lika gott?
I samarbete med Quorn har jag hämtat inspiration från olika recept och knåpat ihop en egen vegetarisk paj. Den blev väldigt bra och så lik köttfärspaj i smaken att inte ens mannen märkte skillnad. Så ja, köttfri köttfärspaj är ett passande namn.
Köttfri köttfärspaj med Quorn
Pajskal:
- 100 g keso naturell
- 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)
Fyllning:
- 1 påse stekt Quorn med valfria kryddor
- 1 msk olivolja
- 3 st ägg
- 1 dl riven smakrik ost
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl keso
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- salt och peppar
Gör så här:
- Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
- Stek Quornen i oljan och krydda enligt smak.
- Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
- Strimla löken.
- Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
- Fördela Quornfräset över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
- Häll blandningen över pajen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).
Har inte testat med keso och dinkelmjöl någon gång, får göra det. Quorn är gott. Min yngste son märker ingen skillnad alls och de stora märker skillnad men äter för att de tycker det är gott.
Så bra när hela familjen gillar det en serverar, även när det inte gäller pannkakor 🙂
Jag gillar det här pajdegsreceptet och brukar använda det till en annan god paj med spenat och fetaost (https://annajonasson.sporthalsa.se/2011/05/05/proteinrik-spenat-fetaostpaj-2/) Också en paj jag rekommenderar!
Denna ska jag testa fortare än kvickt 🙂
Tack Anna för all härlig inspiration och motivation du sprider!
Jag gjorde en broccolipaj på julafton, och den blev kalasgod!
Grundtanken till den föddes då jag kikade på din spenat-fetaostpaj som du la upp för ett bra tag sen!
Såhär ser min broccolipaj ut:
https://lindaassarsson.blogg.se/2015/december/broccolipaj.html
Vi mumsade den till jullunch med massa god sallad och färskostfylld quornfilé = succé 🙂
Önskar dig en härlig dag här i snöiga å kalla Stockholm 🙂
Tack för tipset Linda! Broccolipaj borde jag också testa. Lät gott och verkligen en bra ide att ha det på julbordet. Kul att du delar med dig & hoppas du får en mysig kväll!
Spännande med ett annat pajskal, jag gillar inte riktigt det ”vanliga”, tycker det blir tråkigt. Brukar göra med mandelmöl, smör, fiberhusk och ägg istället 🙂 Ska absolut testa det där!
Elin – det lät också gott, men funkar det för matpaj? Jag kan tycka mandelmjöl ger en så söt smak att det inte passar, men kanske smöret bryter av?
Ja jag tycker det funkar utmärkt, och min mamma har gillat det också när jag har bjudit henne på det 🙂
Elin – ja gör det! Prova att inte säga något & se om hon märker att det inte är kött 🙂
Prova hälften rismjöl hälften mandelmjöl t.ex
Eva – smart! Jag har även andra mjöler hemma, teffmjöl och durramjöl som jag inte testat. Kanske också kan vara något.
Pajsakelt lät intressant, måste testa. 🙂 Gott med paj dessutom, görs alldeles för sällan här hemma.
Hur mycket finns i den påsen du använt? Vi har flera 900 g påsar vi köpte när det var extrapris och det är nog inte en sådan du menar
Katta – det var 600 g i min påse men jag tror inte det gör något om du har i mer. Kanske behöver mer ost/ägg-fyllning bara.
Hejsan
Ska det vara keso i fyllningen oxå? Står inte med i tillagningsbeskrivningen.
Eva – oj, det missade jag och ska ändra! Jag hade i 1 dl keso i fyllningen mest för att jag inte hade så mycket crème fraîche hemma, men det blev gott. Tack för att du är observant. Ska genast ändra i receptet!