Skidsemester med barn – mina 4 bästa tips

Lissjanis åker lift /annalissjanis.se

Att åka på skidsemester med barn är lika underbart som utmanande, men som med vanligt blir allt enklare med erfarenhet.

I söndags gled sex glada Lissjanisar in över den isbeklädda vägen till Lindvallen, alla med stora förhoppningar av olika slag:

♥ Föräldrarna på en vecka med massor av skidåkning, egentid med grym längdskidåkning och utför med barnen. Kvalitétstid med hela familjen, att se barnens lycka över framsteg i skidåkningen, att de ska känna samma frihetskänsla och glädje att ”kunna själv”. Att slippa ställa väckarklockan, sova ut, god, okomplicerad mat i stugan och endel utemiddagar – allt utan stress, bråk och sura miner.

♥ Hugo 10 år och Hampus 8 år på att åka fort nerför de stora backarna, spela spel, äta på Mc Donalds, gå på bio och bada på Experium. Att slippa skolan och vara med sin familj, gärna utan irriterande småsyskon ibland.

♥ Jonna och Junior 4 år med en längtan efter att krama Skistars maskot Valle, att INTE gå i skidskola eftersom de ”redan kan åka”, att sova i samma säng som mamma/pappa och äta kexchoklad.

Som femte vintern i Lindvallen har vi alla fått känslor, minnen och erfarenheter av att leva skidlivet med storfamiljen på skidorten. Det tar några år att hitta rätt och med barn som hela tiden växer, lär sig åka och får nya behov ändras våra prioriteringar. Att Lindvallen är bra för skidåkande barnfamiljer än ändå ett faktum och här är mina bästa tips för er som reser hit eller till en annan skidort:

lindvallenstuga

1. Ge varandra space

Även om semesterns syfte är ”kvalitéstid med sin älskade familj” tror jag de flesta konflikter som uppstår är att ni inte får tillräckligt med utrymme och tid att tänka, i alla fall vi föräldrar. I år bor vi i en stuga på ca 30 kvm, mysigt och intimt, men jag och Jonas turas om att ta en längdskidtur på egen hand, gå och handla etc. Bara ett par minuter kan räcka om du också är en sådan som behöver din egentid.

Gällande utrymme är också större boende bra med barn. Mindre yta = mer stök, både bland prylar och barn, men det kostar såklart och i år har vi prioriterat närhet till backen och Lindvallens Experium med badhus, bio, restauranger och ICA. Om största delen av tiden spenderas ute får ändå alla utlopp för sin rörelseenergi och stugan blir en plats för återhämtning och mys.

jj_skidskolahampus_skid16 jonna_skid16I år var första gången vi hade tvillingarna i Valles skidskola, både Hugo och Hampus har jag lärt åka, men nu med 4 barn är det grymt att ta hjälp så att vi även kan åka med de stora. Innan hävdade Junior och Jonna argt att de ”INTE vill gå i skidskola” men väl på plats tyckte de det var roligt och lärde sig åka både knapplift, svänga och bromsa efter första dagen. 

2. Skidåkningen

Skidskola är grymt för de barn som kan vara ifrån mamma och/eller pappa en stund. Har du barn i olika åldrar ger det dessutom en stund för de äldre barnen och att även själv åka på i större backar. Sen får de små stolt visa upp vad de lärt sig. Det går även att anlita privata skidlärare för extra uppmärksamhet på barnen, något vi testade för tvillingarna förra året. Ett par timmar ger jättebra resultat, ofta lyssnar de bättre på någon annan än sina föräldrar och sen är det kul för dem att visa upp vad de lärt sig.

Bland in lekar i skidåkningen. Följa John är grymt, tafatt, åka flygplan och slingra ner för backen som en orm. Tävla är dock dömt att misslyckas med små nybörjare om du vill undvika olyckor och hålla skidåkningen som en kul hobby, utan prestationspress på barnen eller dig själv.

Mutor är fullt tillåtna, speciellt på semestern. Kexchoklad och att åka i ”Valles Värld”, en uppbyggd hinderbana för barn högre upp i backen, har varit tvillingarnas målbild för skidåkningen. Och när de väl kommit insett tjusningen med skidåkning kan du allt mer hoppa över mutan och låta dem vara med och planera skiddagarna istället. Vilka backar ska bestigas idag? Vilket tåg ska åkas?

Gällande utrustning är mitt tips att hyra till barn som fortfarande växer. Det är många gånger billigare än att köpa om ni inte åker oftare än någon vecka per år, du slipper förvara, transportera och de får passande och moderna prylar. Något vi lärt oss från i år är även att hellre välja ett par lite större pjäxor än att de sitter precis så att tjockare strumpor får plats.

Längdskidåkning i Lindvallen /annalissjanis.seSkidspåren intill Lindvallen Experium är alltid fint preparerade. Igår morse åkte jag min tur i en blodröd soluppgång. Så fantastiskt vackert, skönaste träningsformen och perfekt uppladdning av ensamtid inför en heldag med familjen. Vallningsfria Atomic Skintec är perfekta att bara sticka ut med utan att behöva lägga tid på valla och för mig räckte en mil fint för att spara krafter till slalombacken.

3. Relaxa

Först och främst – det blir aldrig som en tänkt sig så försöka att inte planera allt i detalj (från en som gärna planerar ALLT, haha). På semestern är det skönt att slippa tänka så mycket och försöka ta dagen som den kommer så mycket det går med många barn, för då kan ju inget gå ”fel”. Detta gäller allt – från din egen träning som kan vara bra att inrikta på njutpass istället för prestation, till ”bra och näringsrika måltider för hela familjen”, att ”alla glatt ska vara ute och åka hela dagarna” och att packningen är tiptopp (det finns butiker som har allt för skidfamiljen på de större skidorterna om något är glömt).

4. Tålamod och beröm

Kanske det du tränar upp mest av allt under en skidsemester med barn. Det är viktigt att låta allt ta sin tid. Räkna till tio och andas djupt istället för att få utbrott på bökiga pjäxor och gummikroppsbarn. Berömma i överflöd – även när någon ger upp för dagen och ramlar. Som våra tvillingars idol snögubben Valle brukar säga, ”man måste ramla 100 gånger innan man lär sig åka”.

Dessutom kan alla i familjen kan ha en dålig dag. Vara sur och trött (för ja, fjälluften suger energi), ramla och ha krånglande skidor som ”glider fel”. Det är ok och går över. Se punkt 1. Och 2. En tur längdskidåkning för sig själv är också grym medicin.

Summa summarum är ändå skidsemester med familjen bland det bästa som finns om du frågar mig. Nu är jag en envis och skidgalen jämtlänning, men jag tror alla mår bra av att umgås på det här sättet. Med frisk fjälluft, rörelseglädje, snö, endorfiner och frihetskänska. Mys, skön sömn och gemenskap ♥

Junior 4 år åker slalom /annalissjanis.seSlalom Lindvallen /annalissjanis.seFör oss blir det många fler skidsemestrar. Det blir bara roligare och roligare nu när hela familjen delar samma intresse. Junior gråter varje dag vi ska gå från backen och det vill vi undvika med så mycket skidåkning som möjligt.

4 kommentarer
 1. Skidsemester med familjen är verkligen grymt! Kul att barnen har gillat skidskolan så! Nästa år tänkte vi låta Wilmer få gå. I år fick han testa på egen hand och med vår hjälp.
  Ha en fortsatt skön skidvecka! Kram

  1. Karin – skidskola hade INTE funkat med våra äldre barn som är betydligt mer ängsliga och blyga än tvillingarna, men nu har det verkligen varit grymt. En timme för mig & Jonas att åka med de stora & sen strålar hela familjen ihop.

   Wilmer blir i perfekt ålder tills nästa år & barnen lär sig extremt fort. Så roligt att kunna dela intresse, hela familjen 🙂

   KRAM

 2. Hej Anna! Hittade din artikel nu när vi planerar vår första skidsemester ever. Min man älskar att åka skidor, jag kan inte det. Vi har 2 barn, 3 och 5, och har bestämt oss att ’nu jävlar ska vi till Hundfjället, mannen får åka, barnen får… Oklart vad de ska göra :))
  Jag undrar om det finns någon period som är sämre än andra? Jag föreslog slutet på januari men min man tycker det är dåligt då det är mörkt och barnen kommer orka bättre när det är ljusare längre. Fast jag tror inte det, de kommer bli så trötta att de inte orkar nåt, tänker jag….
  Så vad säger du som expert? Är det bäst att åka ’senare’ (typ v9-10-11) eller kan det funka med v4-8?

  1. Hej Mikki! Vilket bra beslut. Det är superhärligt där och finns roliga lekplatser, show med Valle, pulkabackar m.m. Och vi har ofta brukat åka just vecka 5 när barnen inte gick i skolan eftersom det är mycket billigare, mindre folk och bra med snö. Att det är mörkt spelar mindre roll enligt mig, men vet inte hur era barn reagerar på saken. Önskar er en riktigt härlig resa! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras