Mozarellafylld kyckling med varm amarant-sallad -recept

De skärmfria och mysiga familjemiddagarna? Vad vi ätit? Hur utmaningen tillsammans med ICA gått?

Ganska bra. Jag tycker det är en riktigt bra kampanj ICA ha, att rikta uppmärksamheten på de du äter tillsammans med istället för att allt fokus ska vara på maten och min utmaning var alltså att äta tre familjemiddagar i veckan. På helgerna det inte varit svårt att äta tillsammans, men under veckodagarna är det nästan alltid någon i familjen som är på språng. De små kan inte vänta till efter kl 19 med att äta och vissa dagar vill jag vänta med att äta tills Jonas kommit hem så att även vi kan få en lugn stund ihop. De dagarna har jag ändå suttit med runt bordet när barnen ätit, pratat och ätit lite grann. Som en trevlig förrätt/mellanmål för mig och en mysig stund med barnen.

Skärmarna har vi också plockat bort/stängt av under middagstid, en bra sak från min andra pågående hälsoutmaning, för att lägga fokus på varandra istället. Ofta går vi bordet runt med vårt ”roligast- och tråkigast idag”-snack. Alla får berätta om vad de tycker varit roligast och tråkigast under dagen – ett bra sätt att göra dem delaktiga i samtalet, få dem att öppna upp sig och berätta vad det varit med om. Samtalen tar bort fokus på matvaror barnen ”inte tycker om”, mitt eget tjat och det blir en lugnare stämning.

amarant

Vad vi ätit?

Jag fick hem några spännande produktnyheter ur ICAs ekologiska sortiment att laga en god familjemiddag av. Som ekologisk färsk kycklingfilé, något jag länge saknat i min butik, och nyheten Ekologisk Amarant. Amarant är ett fiberrikt frö släkt med quinoa som kan användas till t.ex. gröt, bakning, som ersättare av ris/pasta/potatis etc., blandas i omeletter, grytor eller sallad. Av detta lagade jag en middag som uppskattades av alla, även alla har olika smak och tog mer eller mindre av de olika tillbehören.

kyckl_mozarella

Mozarellfylld kyckling med bacon & basilika

Ingredienser, 6 pers:

  • ICA Gott Liv kycklingfilé (ca 1,5 per person)
  • 1-2 msk sojasås
  • 4 st mozarellabollar
  • 2 paket ekologist bacon
  • 1 kruka basilika
  • olivolja
  • kryddor efter smak
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.
  3. Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella  och basilikablad i skåran.
  4. Rulla bacon (eller parmaskinka) runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.

amarantsallad

Varm sallad med amarant

  • 2 portioner kokt ekologisk amarant
  • 1 aubergine
  • 2 paprikor
  • 2 st rödlök
  • 1 paket ekologisk fetaost
  • 1 påse ekologisk babyspenat
  • körsbärstomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • ICA Gott Liv salladsmix med solrosfrön, pumpakärnor, pinjenötter

Gör så här:

  • Skiva grönsakerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper (utom bladspenaten).
  • Ringla olivolja över och strö på flingsalt.
  • Grilla i mitten av ugnen på 225° i ca 30 minuter.
  • Koka under tiden amarant enligt instruktioner.
  • Tärna fetaosten.
  • När grönsakerna är klara – blanda ihop dem med amarant, bladspenat, körsbärstomater och fetaost.
  • Toppa med salladsmix.

rundapotatis

Runda potatisfrittes

  • Skiva potatis på tvären och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivolja och krydda med valfria kryddor.
  • Grilla i ugnen på 225° ca 30 minuter, tills potatisen fått fin gyllene färg.

yoghurtsas

Kall ingefärsyoghurt

  • 2,5 dl matlagningsyoghurt (alt. crème fraîche/turkisk yoghurt)
  • en bit riven/pressad ingefära (smaka av)
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • salt & peppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser och låt stå svalt en stund.

För extra barnvänlig och trevligt ”plockig” måltid är stavar av morötter, gurka och paprika ett tips. Gott att dippa i den kalla yoghurtsåsen och smart att ställa fram en stund innan middagen för skrikande magar.

Familjemiddag Lissjanis

Vi åt även en smaskig och lättlagad efterrätt och det receptet kommer senare.

Tävlingen med ICA är nu avslutad och vinnaren meddelas inom kort. Trevlig helg!

I samarbete med ICA.

7 kommentarer
  1. Så gott och så smart med grönsakerna och dippan! 😉 Ska prova allt! 😀
    Ville dela , men det stod att länken inte gällde längre?! :,(
    Ville också säga hur fin du är på profilbilden! 🙂
    Hälsningar Camilla

  2. Jag är förskräck hur ni kan rekommendera att äta kyckling mhp djurhållningen! Om ni inte vet hur den ser ut i Sverige:

    Den har växt upp på gödningsmedel som har fått den att växa på raketfart, för att den ska bli slaktasstor på några månader. Den lärde sig aldrig att flyga, inte heller att gå, (pga gödningsmedel) . Om den ville hade den inte ens kunnat sträcka på vingarna då den bara har en tiondels kvadratmeter till rådighet. 99 % av kycklingarna kommer aldrig att få gå ut, eller å få känna solljuset. De kan inte upprätthålla några sociala relationer i de enorma lokalerna med tusentals djur.www.djurensratt.se/sites/default/files/naturligt-beteende.pdf Här kan du läsa mer om djurens öden. Hoppas du kommer ge detta en tanke nästa gång du är på affären. Det är vi kunder som måste visa att, bara för att det är kulturellt, så är det inte moralt acceptabelt att behandla djuren såhär.
    Kram på dig
    Beate

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras