Vit chokladmousse – recept & vinnare i ICA-utmaningen

vitchoklad_mousse

Söt, lättlagad och vacker vit chokladmousse till helgens efterrätt?

Som utlovat bjuder jag här på receptet till efterrätten vi åt vid en av familjemiddagarna middagsutmaningen tillsammans med ICA. Dessutom avslöjas vinnaren i tävlingen på Istagram.

Du som hängt med vet att jag under en månad jobbat på att familjen ska äta minst 3 middagar ihop, utan skärmar eller annan distraktion. Att hur vi äter också påverkar vår hälsa och magkänsla precis som vad. Gemenskap, närvaro och lugn är stora hälsofaktorer för hur vi mår, något jag får så tydliga bevis på då vi har semester.

efterratt_soffa

Under påsklovet har vi inte bara ätit middag ihop utan samtliga måltider, men tillbaka i stan med skolor, jobb och träningar är det svårare. Som jag tidigare berättat är det verkligen en utmaning att samla hela familjen för att äta middag ihop under veckodagarna. Jobb, fotbollsträningar och lek hos kompisar splittrar oss, men på helgerna går det bättre. Och när vi väl får till det märker jag hur mysigt barnen tycker det är – jag med. Vi behöver få in mer semesterkänsla då vi slappnar av, sitter lugnt och länge, pratar och äter tillsammans även här hemma i stan.

Mycket handlar om planering. Att pussla med tider och festa till vanliga veckodagar med lite fantasi, något som vinnaren i middagsutmaningen har koll på.

Vinnare i middagsutmaningen

Fru P som la upp bilden nedan tillsammans med ett bra miljö- och middagstips.

Lyx en torsdag är att ha frysrensning och hitta både färdigskivad stek och lite överbliven ost från Gäsene mejeri och göra en lyxig restpaj. Det svenska sigillet gör oss trygga i att vi gör rätt val för lillkillen, miljön och det svenska jordbruket!

frup_middag

Stort grattis till Fru P och din familj! En välfylld matkasse kommer hem till er med bl.a. ingredienser till denna smarriga efterrätt. Lätt att vispa ihop vilken dag som helst och som går att variera efter alla familjemedlemmars smak. Hos mig har jag två icke-bär-älskare, men det här tyckte alla om (om så bara med mousse och digesivekross till vissa).

hallonefterratt_ingr

Vit chokladmousse med rårörda bär

Ingredienser:

 • 4 1/2 äggulor 
 • 1 1/2 msk strösocker 
 • 150 g vit choklad 
 • 2 1/4 dl vispgrädde 
 • 6 dl blåbär (eller osötade frysta)
 • 1 1/2 tsk vaniljsocker 
 • 7 1/2 digestivekex 
 • 1 1/2 msk smör
 • kokos, bär, nötter, riven choklad eller annan topping

Gör så här:

 1. Vispa äggulor och socker poröst.
 2. Smält chokladen i vattenbad, eller mikro (max 800 w) 1-2 minuter, och vänd ner den i äggsmeten.
 3. Vispa grädden och vänd ner även den. Låt stå i kylskåp 30 minuter före servering.
 4. Blanda blåbär med socker. Rör så att lite av bären mosar sig så att det blir lite såsigt.
 5. Krossa digestivekexen grovt. Smält smöret och blanda det med smulorna.
 6. Lägg upp blåbär och mousse och strö på digestivesmulorna.

Efterrätt hos Lissjanis

I samarbete med ICA, vars sajt även receptet är hämtat från. Där kan du även ändra antalet portioner efter behov.

2 kommentarer
 1. Tack snälla Anna! Fast det blir nog avprt att göra efterrätten, kassen dykt upp här hemma men jag måste ju erkänna att jag blev väldigt förvånad, den bestod nämligen av väldigt lite mat men en stekpanna och kökshanddukar istället 😃

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras