Att ge ut en barnbok – från idé till pressfotografering

Min och Caroline´s barnbok om Dante är färdig, tryckt och levererad hem till mig förra veckan.

Jag är så GLAD. In i själen. Så stolt. Det är min medförfattare Caroline också, mannen här hemma och barnen. De har följt boken från att jag pratat om att ”jag ska rita bilder till en saga vi kan läsa…” tills att de nytryckta böcker kom och vi kan göra det på riktigt. En stor händelse i mitt liv, för tänk – precis det här var min dröm när jag var i barnens ålder. Att mina egna barns skulle få bläddra i barnböcker som jag illustrerat.

Junior och Jonna är i perfekt ålder (snart 5 år) för att glädjas åt att räkna och lära sig bokstäver som den pedagogiska biten i boken uppmuntrar till. Dessutom förstår de berättelsen, att Dante är lite busig, och blir (lite väl vid läggningsdags) lockade till att hoppa som honom.

Men det visar bara på att syftet med boken funkar. Att barnen tränar siffer- och bokstavsinlärning, inspireras till att röra på kroppen och känner igen sig. Det hoppas jag fler barn kommer göra, kanske ditt eller något du känner?

Läser barnboken om Dante /Anna LissjanisJonas läser boken för tvillingarna första gången förra veckan. De gillade den och mamman/illustratören var så stolt att hon höll på att tappa kameran.

En hel vecka har jag hållt mig med att berätta att den kommit, plågsamt, men du har kanske redan sett på Instagram (@trendotraning)? Jag ville vänta med att blogga om den tills jag hade lite mer kul att berätta, men nu kan jag inte hålla mig längre. Vill visa upp resultatet!

Men att ge ut en barnbok är inget som skett över en natt, vecka eller månad. För oss har det varit en lååång process.

Anna Lissjanis och Caroline Nillson - historia bakom barnboken om Dante.

Barnboken om Dante – från idé till pressfotografering

» 2011 träffades jag och Caroline för första gången under privata förhållanden. Hon hade sett mina illustrationer jag lagt upp här i bloggen och fått en idé om att göra en barnbok ihop.

» 2012 var vi båda mammalediga och började umgås och planera, men kom inte längre än så. Junior och Jonna var små och Caroline hade också två småttingar där hemma.

» 2013 jobbade vi med idén och gick ut med att vi hade ett ”hemligt” projekt ihop. Vi kontaktade förlag som tackade nej vi hade möten med förlag som inte passade oss. Dessutom var Caroline gravid igen, jag jobbade hårt med mitt nystartade företag, som PT, bloggare på Aftonbladet, att ta fram en portal för PT-online och att träna inför Klassikern. Ingen av oss hade tid, jag blev inte så konstigt nog utbränd, sjukskriven och projektet rann ut i sanden.

» 2014 var året då vi tog upp idén på allvar och sågs för att planera hemma hos Caroline. Min behandling på Mandometerkliniken hade gått bra, jag var pepp på livet och hade ny energi. Caroline´s 3a, lille Arvid, var född och vi sågs för att ta upp tråden. Forfarande var allt hemligt eftersom vi inte visste var det skulle leda. Men. Bilderna som i stort sett var klara var plötsligt borta! De hade legat i garderoben bland ”viktiga papper” som rensats bort och kastats.

» 2015. Jag intensivmålade sen om alla illustrationer på semestern, fast bestämd att inte ge upp. Det kändes passande på Österlen. Under hösten därefter jobbade vi med att kontakta alla större förlag igen. De nappade inte nu heller och vi försökte trycka boken själva via ett mindre utgivningsförlag. De hjälper till med tryck, förvaring m.m. men du står själv för startavgifter och annat. Men det uppstod en konflikt, vi var inte nöjda med den respons och hjälp vi fick och sa upp kontraktet.

» 2016. Vi hade nästan gett upp tanken på att få boken utgiven av ett förlag, men så chansade jag och kontaktade Idus Förlag där även min vän Terese gett ut sin barnbok. Idus såg vår bok som nytänkande och ville gärna ge ut den. Caroline fick justera lite i texten bara, men annars gick det fort. Och här är vi idag – med en nylanserad, helt riktig barnbok som redan fått en bra recension av BTJ. Lycka!

fotografering_illustratör_annalissjanis

Igår sågs vi i möbelföretaget Swedese´s showroom där Daniel Hutmacher plåtade pressbilder av för oss inför lanseringen. Daniel är superduktig och lokalen ljus, stor med olika miljöer, snyggt inredda med deras möbler. Helt perfekt, lyxigt bekväm fotomiljö och en mycket rolig morgon.

fotografering_dante_caroline

Jag tycker allt runt omkring själva boken är lika kul, förutom strulet då, men just att vara ett team. Alla möten jag haft med Caroline, mer kompishäng än jobb, och ännu mer har vi att se fram emot. I höst åker vi t.ex. till Göteborg på vår första bokmässa ihop. Caroline har redan bokat hotellrum och kollat upp tågbiljetter, före SJ ens släppt några. Vi är ett bra team på så sätt, den flummige konstnären med tusen idéer, och den strukturerade smarta manusförfattaren.

Barnboken om Dante /Anna Lissjanis

Nu är det med blandade känslor av längtan och nervositet jag släpper ut Dante i världen. Till dig kanske, om så bara att kika i. En inbjudan till dig kommer snart.

♥ Här kan du läsa mer och att bläddra i ”Dante letar siffror/Dante letar bokstäver”.

♥ Här finns boken att köpa för 129 kr.

7 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras