Omelett – bra skåprensningsrätt

Omelett med aubergine

Vad ska vi äta idag? Den ständiga frågan. Jag tycker om ordning och struktur över våra middagar, det underlättar och förhindrar akuthungriga magar, men samtidigt är det skönt att inte behöva planera så mycket så här på sommaren. Att äta det vi är sugna på för stunden eller rätta oss efter det som finns i kylen.

Rensa. Jag har inte riktigt kommit igång än. Skyller på solen och rastlösa barn som vill ha sällskap på badet, men nu när garderoberna är rensade är det lådorna i köket och kylens tur. Kasta utgångna varor, torka rent och ställa snyggt. Ordning som förenklar inför hösten och faktiskt även ger ro till själen.

En av mina absolut favoriträtter just när jag har idétorka över vad vi ska äta, eller när jag vill rensa och använda upp det som finns i kylen, är omelett. Ägg passar ihop med allt, binder ihop och rundar av smakerna från annat. Gott, näringsrikt och mångsidigt.

Omelett recept

  • 4 st ägg
  • 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
  • 2 krm salt
  • Smör/olja till stekning

Gör så här: Blanda ägg, vätska och salt. Stek i smör/olja på medelhög temperatur och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar. Stektid beror på hur krämig du vill ha den.

omelett_4st

Omelett – variationsförslag

» Översta bilden till inlägget visar en variant där jag stekt aubergine, spenat och rödlök. Sen omelettsmet och skivad ost över.

» Laxomelett.

» Ugnsomelett med kantarellstuvning.

» Klassisk omelett med skinka och ost.

» Enkel variant med broccoli.

» Omelett med kantareller, kalkon och bladspenat.

» Köttfri ostomelett med spenat, keso och fetaost.

» Supersnabb mikroomelett.

» Omelett med halloumi.

agg_lax_mix

För den late som inte ens orkar vispa ihop en omelettsmet är ett tips att helt enkelt ta lite av varje i kylen – grönsaker, kött eller fisk, steka och kläcka äggen direkt över.

5 kommentarer
  1. Jag behöver också rensa hela familjens garderober och skafferi. Igår rensade jag pyssel/spelskåpet iaf. Ett litet steg iaf.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras