Tid eller pengar – vad gör dig lycklig?

annalissjanis_styrke_smith

Mannen är tillbaka från resan till Italien och jag njuter av att inte ha något plugg hängande över axlarna. Ändå har jag svårt att komma ner i varv, som vanligt efter en fullbokad period. Det brukar ta ett par dagar, men jag somnar i alla fall som en stock på kvällarna och känner mig lugn mentalt.

Igår sov jag så länge jag kunde (till kl 7), åt frukost med familjen och kunde sen gå till gymmet utan en lång lista över saker att göra i huvudet. Eller någon tid att passa. Jonas åkte med Hugo till hans fotbollsmatch medan Hampus och tvillingarna såg en film och jag tränade. Det är en lyxig omställning från att pussla med tider till att alla barnen klarar sig utan någon vuxen en timme. De växer av ansvaret, jag/Jonas får en stund för sig själv och Hampus eller Hugo kan bara ringa om det är något. Vilket sällan händer. De är trygga med varandra och jag kör bara korta pass när de är ensamma hemma.

hostpromenad

Sen spenderade vi resten av dagen med en skogspromenad, att handla lördagsgodis, en kompis kom och lekte med Junior och Jonna. Jag slösurfade, bloggade och tog tag i allt som legat på is under tentaplugg och tidsbrist. Smutstvätt, att sortera foton och pysslade i köket. Jag gjorde t.ex. egen hummus som var så länge sen. Så gott som pålägg och tillbehör till maten.

hosttrad

En skön lördag med massor av TID – något jag, och säkert du också, värderar högt? Tidigare i veckan såg jag ett intressant TV-inslag om den eviga frågan vad som gör oss lyckligast – pengar eller tid. Enligt en ny studie har forskare studerat dessa två saker som många av oss vill ha mer av för att må bra. Men om du tvingas välja, vad gör dig lyckligast – mer pengar eller mer tid?

Jag skulle utan tvekan svara tid, något du kanske förstår av mitt yrkesval? Visst kan du bli rik inom träningsbranschen om du jobbar hårt, men om pengar är drivkraften finns det betydligt smartare karriärsval. Nu har jag dock ändrat mig en aning. Efter ett par år som egenföretagare har jag insett att jag även behöver ekonomisk trygghet för att må bra. Därav studierna för att kunna söka jobb inom ett annat område jag tycker är roligt, åtminstone att jobba deltid med.

host_lek

Hur som helst visade forskningsprojektet i USA att de som fokuserar på pengar kanske försakar lite av sina relationer och prioriterar konsumtion och jobbet mer. Resultatet visade därför att de som valde tid generellt var gladare och mer nöjda med livet än de som valde pengar.

Andra studier visade samtidigt att personer som har materialistiska värderingar är något olyckligare än de som bryr sig mindre om prylar. Förklaringen tros vara att pengar och materiella ting är kopplat till status och något man kan jämföra med andra. Och att jämföra sig med andra vet du säkert redan är negativt för lyckan. Å andra sidan kan du ju vara fattig OCH jämföra dig med rika tänker jag. Och det borde ju vara det sämsta för lyckan.

junior_nike_hostlov

Slutsatsen är alltså att det är värdet som individen sätter på tid och pengar i förhållande till varandra som förutsäger nivån av lycka. Du kan alltså bli lycklig av mer pengar om du värderar det högt, inte jämför dig med andra och om pengarna ger dig de möjligheter du önskar i livet. Men det är en skön tanke att du faktiskt inte behöver en skyhög lön för ett lyckligt liv. Om du bara lär dig se allt gratis guld omkring dig, något som är lättare med mer tid och mindre stress.

Åter igen är lycka, precis som hälsa, personligt. Men jag tycker det är en intressant fråga att ställa sig själv i sin strävan efter att må bra. Det kan ju hjälpa dig i frågor som yrkesval, hobbies, boende och relationer. Tid eller pengar – vad värderar du högst i ditt liv?

8 Comments
  1. Väldigt intressant. Står precis inför att föra en diskussion med min chef om att jag fortfarande vill jobba 75.
    för mig är tid mer värdefullt. Jag vill ha energi till både jobb och livet. Livet , familjen och jag själv är viktigare. Jag vill ha energi kvar efter arbetet så jag orkar med att hjälpa mina barn med läxor, träna, ta hand om hushållet och få möjlighet till återhämtning för att må bra och orka nästa dag igen. Har för några årsedan varit utbränd.
    Precis som du skriver det är individuellt och ingen ska bli dömd för de val man gör.
    Tack 💖🌞🌸

    1. Mia – då tycker jag du gör rätt i att fortsätta jobba 75%. Om du mår bättre av det. Hoppas din chef också förstår och accepterar detta.

      Kram!

  2. Extrem svår fråga som jag ofta tänker på. Jag har det rätt bra som det är nu att jag kan styra pengar/tid relationen till stor del själv. Jag behöver inte vara ekonomiskt oberoende men att ha tillräckligt med pengar för att kunna göra det jag önskar har alltid varit viktigt för mig.

    1. Pilla – då tycker vi lika där. Frihet att styra sin tid och samtidigt inte behöva oroa mig över ekonomin – det är saker jag eftersträvar. Och att jobbet är roligt. Sen behöver jag inte ha en massa överskott, det är i alla fall inte viktigare än tid.

      Skönt att du känner dig nöjd med livet där!

  3. Otroligt intressant fråga, som går att prata om hur länge om helst. Men skulle jag vara tvungen skulle jag säga, Tid! Jag anser att tid också är pengar. Pengar kan ge mig tid, men i längden är det den vunna tiden som betyder något, på riktigt…
    kramar

    1. Mari – ja, pengar kan ge frihet och tid. Men för den som strävar efter pengar kanske det inte blir någon tid över att ”bara vara”. Fritid! Går och vrida på det här mycket..

      Kram tillbaka!

  4. Väldigt svår fråga för jag tror att det handlar om var i livet du är, hur ser det ut. Om jag skulle vara arbetslös så hade sysselsättning och pengar gjort mig mer lycklig än tid. Men som jag står idag med jobb och inkomst så är tid absolut min lycka!! Min lediga tid och mina lediga helger går före alla pengar och jobb. Jag är sååå glad över mina arbetstider 05.45-14.30, för det ger mig tid 🙂 och tid är frihet!!

    1. Cecilia – kloka tankar. Var du är i livet spelar in mycket.

      Låter som att du har hittat ett bra sätt att få både och 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.