FILM: Rörlighetsträning för bröstryggen

rorl_eleiko

Rörlighetsträning för bröstryggen har efterfrågats av ett par av er som läser. Kanske dig? Du känner kanske till att din kropp har ju lägre skaderisk och större potential att bli stark ju mindre begränsningar i rörelserna du har. Att all belastande träning, som styrketräning och löpning, kan göra dig stel vilket i sin tur leder till minskad funktionalitet i idrotten och i vardagen. Stelhet, sämre kroppshållning och ökad skaderisk.

Lösningen är rörligheterträning, vilket inte behöver vara så komplicerat. Yoga är ett bra sätt att integrera rörlighet i din träning som även ger mycket annat, eller kan du försöka få in en rutin med kortare rörlighetssekvenser i samband med annat. Hellre korta rörlighetssekvenser ofta än långa sällan.

Jag värmer ofta upp med uppmjukande rörlighetesträning inför mina styrketräningspass. Ett skönt sätt att komma i stämning, få cirkulation och dynamisk stretch innan belastande träning. Nedan gör jag en tbt till några tips på olika sekvenser du kan använda dig av.

Rörlighetsträning – 4 effektiva sätt

Jag vill även bjuda på ett par bra filmklipp från Katarina Woxnerud´s nylanserade app ”Bröstcancer – återfå rörlighet”, ett resultat av ett samarbete med Bröstcancerfonden. Appen innehåller övningar för att återskapa normal rörlighet i bröstkorgen och skuldrorna, liksom att komma tillbaka till djupare andning efter bröstcancer, men övningarna passar bra för all som vill öka rörligheten.

Namaste till hårfästet. En övning för att återskapa rörlighet i skulderpartiet efter exempelvis bröstcancer.

Gör så här:

 1. Starta med händerna mot varandra där det känns bra framför bröstet (beroende på svullenhet i handleder).
 2. Andas in, andas ut och för upp händerna/armarna tills tummarna är vid hårfästet -eller där det känns bra.
 3. Andas två djupa andetag, på utandning, sänk armarna och upprepa.
 4. Träna 60 sek x 2.

Namaste till hårfästet – titta upp. En fortsättningsövning för att återskapa rörlighet i skulderpartiet efter exempelvis bröstcancer.

Gör så här:

 1. Starta med händerna mot varandra där det känns bra framför bröstet (beroende på svullenhet i handleder).
 2. Andas in, andas ut och för upp händerna/armarna tills tummarna är vid hårfästet, och titta upp mot taket.
 3. Låt händerna och armarna följa med i rörelsen upp.
 4. Andas två djupa andetag, på utandning, sänk armarna och upprepa.
 5. Träna 60 sek x 2

Gillade du de här övningarna? Ladda ner appen är kostnadsfritt upp till nivå 2 av övningarna. Resterande nivåer (3-6) kostar 40 kr, varav 5 kr går en bröstcancerförening. Läs mer här och ladda ner appen på AppStore (för iOS och iPhone).

2 kommentarer
 1. Hej Anna!
  Jag måste fråga något som jag har tänkt på när det gäller olika övningar du gör på film. T ex Enarmsrodd med hantel på bänk, då drar du ryckigt på något vis? Som i två ryck? Har reagerat på att du gör så och undrar om det är bättre att göra så? Lite snurrig fråga…. Hoppas du fattar?

  1. Linda – vad jag gör är som du säger, kör övningen i 2 steg. Först drar jag bak skulderbladet/axeln & sen resten av rörelsen. Det är mest för att få bra kontakt med musklerna i baksida axlar/mellan skulderbladen. Annars har jag personligen lätt att använda armarna istället för ryggen.

   Hoppas du förstår hur jag menar! Ikväll kommer en till film där du säkert kommer notera samma sak 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras