Så får du motivation till att springa – 8 knep

ans_sol_vinterlop

Har du tänkt på att ju mer du springer, ju större springsug får du?

Det är inget jag tänker på annars, men nu när jag INTE springer lika ofta känns det betydligt svårare att ta mig ut. Även när solen skiner. När jag började minska på löpningen i höstas för att fokusera mer på styrketräningen, såg jag fram emot löppassen mer. De blev en skön kontrast till gymskrotet, men sen var det som att jag klev över den magiska gränsen till att springa “för sällan”. Med bara ett löppass i veckan blev det jobbigt att ta mig ut och motivationen sjönk.

Benen käns tyngre, tröskeln till vår lägenhet har på ett märkligt sätt vuxit och jag använder mig av de motivationsknep jag gett dig tidigare här i bloggen. Att fokusera på andra positiva saker som jag innerst inne vet att alltid väntar där ute, som det ljuvliga vädret i måndags morse som bilderna och filmklippet är ifrån:

Motivation till att springa – 8 sätt att öka den

 1. Om benen är tunga och trötta, flytta fokus till “hur solen glittrar i isen”.
 2. Låt hjärtat dunka upp i halsgropen, men tänk på hur coolt det är att du faktiskt orkar springa. Och blir du tröttare av att höra hur pulsen slår – lyssna på musik som ger energi och gör dig glad. Eller. Lyssna efter fågelkvitter och knaster under fötterna.
 3. Sätt upp delmål. ”Om 5 minuter går jag en minut” eller “mellan två stolpar löpning, en stolpe gång”.
 4. Föreställ dig nedförsbacken bakom krönet där benen rullar utför av sig själva.
 5. Känn skillnaden om du böjer armarna lite mer, spänner magen lätt och öppnar upp bröstet. Blir det lättare att andas? Får du mer kraft i steget om du spänner rumpan och skjuter fram höften?
 6. Sänk kraven. Ge dig ut med tanken att springa ”2 starka km – allt över det är bonus”. Lyssna in kroppen och gasa om du har energi eller mysjogga om inte. Vad är syftet med löpturen? Prestera i ett lopp eller få mer motivation till att springa?
 7. Prova att le. För dig själv eller mot människorna du möter. Världens enklaste sätt att ge och få energi på.
 8. Tänk på vad som väntar hemma. Dina barn? Hunden? En stunds stretch, dusch och mumsigt mellanmål?

Det här funkar! Tro mig.

Mina första steg gick trögt där i måndags, men efter några tankevändor i skallen och solstrålar mot huden var samma gamla löparglädje tillbaka. Den som jag alltid haft, trots att stegen i perioder varit tyngre än i andra. Idag ska jag ut igen och hoppas på en repris.

lop_vinter_skog

Men ibland går det inte ändå. Du gör dig illa och tvingas gå eller har saker inombords du inte orkar hantera med ett smajl. Det är också ok. Vi är inte mer än människor, måste få gnälla och tycka saker är jobbiga ibland. Men är det något vi verkligen VILL kan det vara värt att kämpa lite extra. Arbeta med våra tankar, tvinga ut oss själva tills vi fått in vanan och bunkrat på med positiva upplevelser – både i kropp och tanke. Och när dessa väger tyngre än de jobbiga – då går benen av sig själva. Du har hittat din löpglädje!

Views All Time
Views All Time
62
Views Today
Views Today
2
7 kommentarer
 1. Så härligt och deppigt inlägg. Var i valet och kvalet om jag skulle träna eller ej, men sen tänkte jag på det här härliga inlägget och filmen jag såg i morse och bestämde mig för att ge mig ut. Blev en härlig mil i solen, även om det inte gick så fort. Men jag känner mig nöjd ändå. Så tacksam för att jag tog mig ut. Hoppas du har en fin helg, och tack för att du delar med dig av så mycket pepp 🙂

   1. Haha, jag fick läsa din kommentar flera gånger för att försöka förstå vad som var deppigt. Det här med autokorrekt blir kul ibland 🙂

    Jag är glad att du fick en fin runda! Önskar dig även en fin 2a advent.
    Kram!

 2. Åhhh vilket peppande inlägg!! Är just nu inne i en träningssvacka. Bor i Ö-sund och just nu känns det som att det är mörkt hela tiden😩 Jobbar dom ljusa timmarna och tar mej inte ut när man väl kommit hem. Tänker vända på det nu 💪 och återgå till att lyssna på “träningspoden”. Det peppar en aning😁

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras