6 hälso- och träningstrender 2017

gra_troja

I verkliga livet kommer jag sitta och spana ut genom bilrutan hela dagen, det är dags att åka hem till Stockholm igen, men här i bloggen gör jag en annan typ av spaning. En trendspaning inför 2017 inom området träning, hälsa, träningsmode och kost. 

Förra året skrev jag en mer omfattande trendspaning för tidningen SOLO och flera trender i den är fortfarande aktuella medan andra är färska för det nya året. Som den grå college-tshirten jag har på mig idag – ett säkert (och bekvämt) kort bland modeplaggen 2017.

Är du nyfiken på de trender som gäller just nu? Läs det här inlägget och komplettera med de senaste:

trend17Syrsproteinkex, Jonas spelar Paddle, träning för såväl barn som pensionärer vid träningsresa och basic, grå collegetröja.

Hälso- och träningstrender 2017

1. Seniorer och juniorer. Vi satsar allt mer på de som normalt inte söker sig lika frekvent till gymmen. Våra 50+are är en stor målgrupp som har tid att satsa på sin hälsa. Redan idag finns speciella pass för äldre, t.ex. i CrossFit-boxar och träningsresor för 50+are, och det ser jag som en ännu mer växande träningstrend 2017.

Och barnen är vår framtid! I och med att stillasittande framför iPads, mobiler och TV-spel ökar gör vi större insatser för barn- och ungdomars idrottande. För båda grupperna med inriktade pass, event och träningsresor.

2. Teknik. Precis som jag skrev inför 2016 ökar användandet ännu mer av personlig träningsteknologi. Personlig träning med hjälp av smartklockor, VR-glasögon, TV-spel, appar och armband. 2016´s Pokémon Go utvecklas till seriösare vuxenappar där motion/träning kombineras med spännande spel.

3. Miljö. Eko-trenden består och utvecklas ännu mer. Allt fler bojkottar köttindustrin och blir veganer, med tanke på miljöpåverkan. Insektsproteinet får sitt genomslag av samma anledning, att ersätta köttproduktionens påfrestning på miljön, och allt fler företag hakar på trenden. Medan högproteinprodukterna minskar ökar veganprodukter och restauranger med miljöfokus.

trend17_2

Boutiquegymmet Lofsangruppen´s Studio, fisk och potatis – exempel på naturlig mat utan fokus på enskilda näringsämnen, mer basövningar för tjejer och ännu ett boutique gym – the B-ROOM.

4. Nisch. Microklubbar och boutique-gym som drivs av passionerade entreprenörer blir allt fler. Ställen där alla hälsoaspekter kopplas ihop, som kostrådgivning, personlig träning, massage och KBT. Vissa gym med nischade inriktningar. På kvinnor, Paddle Tennis, CrossFit, äldre med mera och alla med stor gemenskap.

Detta gäller även träningsmodet. Träningsklädmärken inriktar sig på gravida, speciella sporter, kroppsformer och kroppsdelar.

5. Basic. Istället för avancerade maskiner tränar allt fler med fria vikter, en trend som stått sig fler år och lockar allt fler kvinnor. Tjejer satsar på olympiska lyft, kettlebells och träning med egen kroppsvikt. Träning med inriktning på att bygga styrka mer än att får ”smala kroppar”.

Även andra träningsformer följer trenden. Det ska vara enkelt att må bra. Jogging, skidåkning, promenader, simning och träning vid utomhusgym, utan avancerade upplägg, blir allt mer populärt.

Inom träningsklädmodet fortsätter galna mönster och färger vara trendigt, men även lugnare basplagg. Som den grå collegetröjan och enfärgade plagg som passar till mer än träning. Precis som jag skrev om modet inför 2016 blir träningskläder allt mer multifunktionella, tillverkas med smarta detaljer och material och passar även till vardags.

6. Naturlighet. Vi ser allt fler ”vanliga” kroppar i reklamkampanjerna. Sunda och snygga i olika former, utan att vara supermodeller. Bra föredömen för att få fler att inse sin skönhet. Att den inte hänger på en viss kroppsstorlek.

rankoppEn av juldagarnas godaste efterrätter, trendig på Lassebacken.

Naturlighet är också en stor mattrend. Istället för att stirra oss blinda på olika näringsämnen, t.ex. protein v.s. kolhydrater, ser vi till råvarorna och tillagningssättet. Att en hel potatis är mer hälsosam än ”proteinpudding med sötningsmedel”. Att hemgjord rånkopp med hjortron plockade i närliggande skog är mer hälsosamt än ananas från andra sidan jordklotet.

I och med att vi värdesätter egenproducerade livsmedel blir jakt, fiske, odling och att plocka bär, svamp etc. allt trendigare – något som även är positivt för hälsan eftersom det bidrar till mer rörelse. Medvetenheten om farorna med för mycket stillasittande ökar, vilket leder till mer vardagsmotion och naturlig rörelse i vår vardag.

Källor: Egna spaningar vid pressvisningar, utskick och observationer, samt min man och andra influensers i branschen.

2 kommentarer
    1. Clara – ja, det tycker jag också är positiva trender. Sen kanske dessa ideal & ”vanlig mat” inte når fram till alla, men ju fler som sänker pressen på att det ska vara så extremt desto större chans att fler tar efter.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras