Först och främst vill jag säga TACK för alla gratulationer på min födelsedag! Jag blev så fint firad. Dels av familjen, er som följer mig i sociala medier och vänner. På morgonen väntade en fin blomma med orange kruka på mitt skrivbord från kollegorna, som matchar inredningen i vardagsrummet. Bara att de noterat det från mina bilder, utan att ha varit här, gjorde mig rörd. Och min lunchlåda fick vänta till dagen efter, för det ville de också bjuda på.

Vi gick till ett mysigt krypin på Bodegatan 6 på Söder, Matapoteket. Med små kojor i väggen för barnen, lugnt och cool målning på tegelvägg. Och maten – superläcker och nästan för vacker! Jag äter sällan rawfood, men det här var världsklass. Alla beställde en dagens, d.v.s. grönkålspaj med hälsosallad.
”Alla våra rätter är tillagade för hand av ekologiska råvaror, ofta genom 18 timmars torkugnsbakning. Vi ser till att fylla varje tallrik med maximalt med näring, samtidigt som vi undviker alla gifter. Allt för att du och din kropp ska känna att ni får precis det ni behöver.”
Text från Matapotekets hemsida. Förutom lunchmat och fika erbjuder de bland annat även kurser och föreläsningar om rawfood, samt catering och matlådor.

Så vad är rawfood? Precis som du hör på namnet är det raw, d.v.s. rå, mat. Kost baserad på grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, groddar, örter, nötter, frön, kallpressade oljor, alger och olika former av superfoods. Att maten är rå innebär också att den inte hettas upp över 42° för att bevara livskraft, närings- och enzyminnehåll. För att maximera näringen är det också viktigt att välja ekologiskt och närproducerade varor så gott det går.
7 fördelar med rawfood
- Näringstätt. Kosten är full av vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer som kroppen har lätt tillgodogör sig.
- Syrabalans. Rawfood har bättre balans mellan syra och bas än ”vanlig” mat.
- Rena smaker. De naturliga smakerna lyfts fram och kommer till sin rätt.
- Bra miljöval, då det mesta du äter är grönt som belastar vår planet mindre än att producera kött.
- Smidigt. Du kan lätt förbereda mat i förväg och ta med, utan behov av någon micro eller ugn.
- Hälsosamt och allergivänligt. Rawfood är fritt från gluten, mjölkprodukter, vitt socker, transfett, animaliskt protein, E-nummer och artificiella sötningsmedel. Passar därför dig med olika allergier, diabetes eller som av andra anledningar vill äta så naturligt som möjligt.
- Kräver minimal tillagning. Det är enkelt och snabbt att tillreda, mestadels utan tillgång till spis eller ugn. Istället hackar, skär, river och strimlar du, mixar i mixer, gör juice, blötlägger, groddar och torkar på låg temperatur under lång tid
Här har jag skrivit mer om rawfood och då jag fick prova laga det själv. Inte så komplicerat alls och maten skulle kunna ramas in så vacker den är. Ändå inget jag vill byta ut allt jag äter mot i dagsläget, men ibland, som i onsdags. I framtiden tippar jag dock att rawfood kommer vara lika vanligt i våra hem som tacos om trenden fortsätter. Välkommet från min sida med tanke på framför allt miljön, men också för att det är så gott! Inte minst bakverken…

De här underbara rawfood-tårtbitarna och chokladbollen blev jag bjuden på från Gott by Malin för ett par år sen. Lika fantastisk smak som skönhet!
Anna Jonasson