”Träna för tre”? Om träning vid tvillingraviditet och fira 13 år senare

träning vid tvillinggraviditet

Att träna för tre – dig själv + två inneboende?

Det droppar in många DM och mail angående träning vid tvillinggraviditet, så lagom till dagen jag firar mina egna twins svarar jag på en fråga. Och mer om dom i magen längre ner.

Läsarfråga: Träning vid tvillinggraviditet?

Sara undrar:

Jag har massor av frågor om träning och när det kommer till att vara gravid. Hittar flera bra rekommendationer och tips när det kommer till att vara gravid och träna, men nu är det så att jag väntar tvillingar och då står det alltid att råden inte gäller.

Var hos min barnmorska förra veckan och tog upp detta med träning vid tvillinggraviditet och hon sa bara att jag skulle ”träna som vanligt, ta det lite lugnare och lyssna på kroppen”. Nu är det så att jag är så orolig, vill inte göra något fel som äventyrar graviditeten – vill inte göra fel! Tränar rätt så mycket under veckan och vill inte bli en ”soffpotatis”, men hur mycket är rimligt att träna i början av en tvillinggraviditetet?

Mitt svar:

Med min erfarenhet av att ha väntat trillingar som föddes redan vecka 27 och då två dog, var jag orolig att samma sak skulle hända då jag väntade tvillingarna. Jag var extremt försiktig och fick havandeskapspenning så jag var hemma de två sista månaderna. Satt eller låg så fort det trycker på neråt, tog bussen dit jag skulle, men höll igång när det kändes bra.

I stort sett mådde jag bra hela graviditeten och tränade på med sittande övningar/lättare träning som inte belastade bäckenet snett. Mycket enligt de gravidträningsråd jag själv brukar ge, men personligt anpassade efter dagsform och barnmorskans rekommendationer.

Precis som din barnmorska säger är det individuellt hur din träning vid tvillinggraviditet bör se ut, därför så svårt att ge råd, men det ÄR verkligen så att kroppen säger ifrån om det du gör inte är bra i form av tryck mot bäckenet, smärta, illamående och yrsel. Känns allt fint och kontrollerna på mödravården ser bra ut – träna! Det kommer både du och dina bebisar ha glädje av. Samtidigt kan du slappna av med tanken att en graviditet bara är 9 månader. Du har all tid i världen att träna efteråt, så låt fokus under graviditeten vara på att må bra – inte att utvecklas träningsmässigt.

Det kommer du garanterat göra efteråt. Att springa efter två små är en utmaning vill jag lova. Roligt sådan. Ta hand om dig och njut så mycket du kan av det häftiga med två liv i magen!

Junior och Jonna

Tvillingar och idag nyblivna 13-åringar. Ibland bästa vänner, ibland hund och katt, tvillingsjälar för livet, oändligt älskade.Att vara mamma till tvillingar är speciellt. Två barn som blir tuffa och sammansvetsade på ett särskilt sätt, från delad mage ut i världen. Dessutom är Junior och Jonna speciella för mig eftersom de likt ett mirakel fyllde det tomrum jag tidigare känt efter våra förlorade änglabarn, men det är ändå personerna Junior och Jonna som gör mig lyckligast. Tacksam att få dela livet med dessa starka individer! ♥♥

Idag får man fånga sina kramar i farten, haha, men alla åldrar har sin charm. Jobbigheter också, jo, men aldrig långtråkigt. Och ju äldre de blir ju fler gemensamma intressen får vi samtidigt som de utvecklas. Nu är det snarare dom som lär MIG en massa om allt från teknik till kungar jag glömt och att våga åka Monster på Grönan.

En längre återblick på Junior och Jonnas liv har jag skrivit förr och på Instagram. Om att familjen plötsligt blev 1/3 större var oväntat tufft. Sommaren Junior och Jonna föddes var en enda svettig amningprocedur, följd av ett par hektiska år och en definitiv punkt på barnfödarkarriären. Men jobbigheten är ingenting mot lyckan över dessa barn. Jag skulle lätt kunna göra om hela grejen, inklusive tung tvillinggraviditet och kampen med mina magbesvär efteråt, för att få dela livet ihop med de här starka individerna.

Grattis älskade Junior och Jonna, tonåringar idag! Grattis till mig, Jonas, Hugo och Hampus (även om de stör ihjäl sig på sina småsyskon ibland) som har er i vårt liv. Och grattis till Sara som också väntar tvillingar, kanske även du som läser eller någon du känner?

träna vid tvillinggraviditet
träning vid tvillinggraviditet

Livet blir aldrig som du tänkt, men jag tror på ödet. Att allt har en mening där kärleken är starkast (och räcker till hur många som helst), kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.