Min träningsplanering – mot mål och frihet

träningsplanering

När Stockholm lyser och marken full av vit kristall.

Jag vaknade igår morse och såg det här utanför fönstret. Solen, krispig frost på träd och grässtrån – som en sagovärld. Jag satt hemma och jobbade eftersom Hampus fortfarande är febrig, men tog en rast och sprang runt Djurgårdskanalen vid lunchtid. Magiskt! Jag tycker vi pausar här fram tills blommorna börjar slå ut. Det är så vackert, ljust och precis lagom vintrigt för att vara inne i stan. Mer än någon decimeter blir lätt ”snökaos” eller förvandlas till slask, men det här är perfekt.

Enligt min träningsplanering skulle jag egentligen gå till gymmet och träna ben, men det styrde jag snabbt om. Jag gillar struktur och att planera, men gör det i blyerts för att lätt kunna ändra om lust, dagsform eller väder vill något annat. Som igår.

träningsplanering

Tanken var 4 x 4-minutersintervaller, men även den planen styrde jag om när pulsklockans batterier tog slut. Istället körde jag fartlek och spurtade längre sträckor vid energitopparna. Men största utmaningen var ändå att inte stanna och fota stup i kvarten.

En sådan här dag styrs jag av mina känslor, men annars har jag en träningsplanering sen flera år tillbaka som automatiskt rullar på mot mina mål. Övningar, redskap, gym och ordning ändras ofta om, men så här ser en typisk vecka ut.

Min rullande träningsplanering

 1. Styrketräning – Rygg/baksida axlar/triceps/core
 2. Löpning
 3. Styrketräning – Ben/core
 4. Vila
 5. Styrketräning – Axlar/bröst/biceps/core
 6. Löpning
 7. Yoga

Tanken bakom

 • 3 styrkepass (i samtliga ett par basövningar så att hela kroppen stimuleras)
 • 2 löppass (1 intervallpass av något slag + 1 njutpass)
 • 1 yogapass
 • 1 vilodag

Mina mål

 • Fortsätta vara stark och skadefri nog att leva det liv jag vill, själv och ihop med barnen.
 • Successivt utvecklas i kroppsegna övningar, ex. göra fler chins och dips. Även om SMARTa mål är att föredra om du verkligen vill uppnå något, har jag inte satt upp några specifika mål eftersom jag inte är tillräckligt prestationsinriktad just nu. Jag är egentligen nöjd med min styrka, men eftersom jag ändå ska träna tycker jag det är kul att fortsätta mot nya nivåer.
 • Bibehålla kondition nog för att med lätthet springa uppåt en mil. Och längre än så vet jag att jag kan med hjälp av pannbenet.
 • Yoga för rörelsenjutning och för att hålla mig mjuk(are) och skadefri.

Upplägget på veckan styrs dels för att jag vill växla mellan styrka/kondition och dels ge kroppen återhämtning mellan de mest krävande passen. Springa dagen efter ett benpass gör jag t.ex. nästan aldrig. Inte för att det är någon fara, men eftersom benen ofta är så stumma då. Och två pass om dagen blir det ytterst sällan av tidsskäl, men också för att få återhämtning. Däremot tillkommer några promenader och cykelturer till jobbet, barnens skola, affären, möten och kortare rörelsepauser från jobbdatorn.

träningsplanering
En träningsplanering kan ta dig mot dina mål och även ge dig frihet. Med den vet du att ”idag gör jag det här” och behöver alltså inte lägga energi på att fundera. Det är bara att göra och utvärdera ett par månader senare om planen tagit dig mot det du vill. Samtidigt är fördelen som motionär att du inte är tvungen att följa den 100% strikt. Viss spontanitet är alltid bra tänker jag, för alla har vi ett inre barn inom oss. Som tycker att ”det du inte måste är roligare”. Känner du igen dig?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras