Pausa skärmarna – 5 förslag på familjeaktiviteter

När alla klättrar på väggarna.

När syskontjafset tar över leken, eller både jag och barnen fastnar framför varsin skärm. Just sistnämnda är förmodligen största utmaningen i både min och andra familjer nu för tiden. Stillasittande och cyber space som slukar oss, nästan som i hypnos. En stund med youtube, spel och sociala medier är inte fel, för många av oss som jobbar över Internet till och med en livsnödvändigt, men lika nödvändiga är avbrotten.

Ibland kan jag behöva uppdatera saker även på helgen, men försöker göra det tidigt på morgonen eller på kvällen, för att hitta på saker med barnen dagstid. Sitter jag framför datorn har jag ju inte mycket att säga till om när det kommer till deras skärmtid. Barn gör som vi gör du vet och jag känner själv hur mycket bättre jag mår av att logga ut ibland. Det här brukar vi pausa skärmarna med.

Pausa skärmarna – 5 förslag på familjeaktiviteter

1. Gå ut!

Det är som att allt tjafs, trötthet, stress och tjat blåser bort utomhus. Egentligen oavsett väder, men solen har extra bra effekt, vilket vi njöt av igår. Utomhus kommer även den spontana rörelsen igång automatiskt. Krävs inga prylar, för naturen har en magisk förmåga att trigga både fantasi och lyckokänslor.

Igår hade vi en superskönt dag i Stockholm. Som vanligt hann alla bli osams innan vi tog oss ut, men väl där – aaaah så skönt! Gick inte att vara sur eller irriterad. Solen både lugnar och ger en glädjekick.

2. Baka!

Att pyssla i köket är också är en kreativ slags meditation. Och god. Jag är varken något bakproffs själv eller någon tålmodig bullmamma, men om jag släpper mitt kontrollbehov en aning har vi kul ändå. Och min testpanel brukar gilla resultatet, oavsett hur det ser ut.

Här Jonna med bästa kompisen. Vi bakade muffins med glasyr och strössel, sen sov han över hemma hos oss fredag till lördag.

3. Sällskapsspel!

Mer närvaro och gemenskap än skärmar enligt mig. Kanske forntid för barnen, men dom tycker det är lika roligt som mig när vi väl kommer igång. Yatzy är min personliga favorit och barnen har även Twister som är bra när myror i benen.

4. Sporta/motionera!

Inomhus är ju bowling, innebandy, badhus, hoppland, gymnastik, pingis, hinderbanor m.m. kul. Och ute finns det ju massor just nu som jag nämnde lite tidigare. Åka snowracer, skidor, gå en äventyrspromenad och åk skridskor. Så kul och prestigelöst (enligt mig, inte barnen alla gånger). Bilden är från förra året, men detta är dagens utflyktsplan.

Den här helgen har alla grabbarna dessutom haft både fotbollsträning och cuper. Det är bara Jonna som inte har någon träning på helgerna, men hon håller igång på andra sätt.

Läser barnboken om Dante /Anna Lissjanis

5. Läsa!

Tillsammans eller var för sig. Mina minsta har läsläxa varje vecka så det blir naturligt därifrån och jag har flera spännande böcker att se fram emot. Ovan ser du min barnbok om Dante som jag illustrerat och gett ut tillsammans med Caroline Nilsson. Den innehåller två berättelser, med en story för 2-5-åringar, men text som en perfekt lätt-att-läsa-bok för mina 7-åringar just nu.

Vad gör du tillsammans med familjen eller vännerna för att fly alla skärmar en stund? Fyll gärna på listan. KRAM! /A

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras