Grilltrender 2019 – kvinnor visar vägen och tips hur du grillar hållbart

grilltrender 2019

På självaste vårdagjämningen kickade vi igång den – grillsäsongen!

Eller i alla fall utomhus. Grillat har jag gjort hela vintern med elgrill på balkongen, men igår var det ICA som stod för utomhusgrillandet vid en presslunch. Helt magsikt gott, vackert dukat, mysig pratstund med Derin och övriga på plats, samt en intressant presentation av grilltrender 2019. ICA berättade om sin *grillrappot, där det framför allt var stora skillnader mellan män och kvinnor som diskuterades.

*Grillrapporten är baserad på en undersökning av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 1000 personer över 18 år, bosatta tillsammans med minst en annan vuxen. Undersökningen gjordes mellan 11-20 februari 2019.

Vi bjöds på vegansk gubbröra på knäcke, quinoaburgare med avokado och grillad paprika,  lök- och dragonfylld portabello med lins- och tomatsallad samt rimmad torsk med sparris och äppelsallad. Fantastiskt gott! Du vet – den speciella grillsmaken är ofta oslagbar.

Kvinnor visar vägen till mer hållbar grillning

 • 72% kvinnor är oroliga för klimatet. Motsvarande siffra för männen är 56%
 • 61% av kvinnorna tror att det spelar roll för klimatet vilken mat vi väljer att grilla, jämfört med 44% av männen.
 • 73% av kvinnorna vill grilla mer grönsaker i år, motsvarande siffra för männen är 48%.
 • 47% av kvinnorna vill grilla mindre kött i år, motsvarande siffra för männen är 27%.
 • 46% av kvinnorna vill grilla mer vegetariskt, motsvarande siffra för männen är 25%.
 • 54% av kvinnorna vill grilla mer ekologiskt i år, motsvarande siffra för männen är 35%.
 • 74% av männen uppger att de oftast grillar i hushållet, medan motsvarande siffra för kvinnorna är 11%.
 • 55% av kvinnorna uppger att det är de som ofta står för den övriga matlagningen i hushållet, jämfört med 25% av männen.
 • 33% av kvinnorna uppger att de inte vill grilla oftare eftersom de sköter så mycket annat i hushållet redan.
 • 64% av kvinnorna uppger att det är de som tillreder grilltillbehören, medan motsvarande siffra för männen är 22%.

Slutsats av detta? Ja, det är ganska tydligt att kvinnor har gott inflytande när det kommer till hållbar grillning. Klimatet skulle alltså må lite bättre om kvinnor fick bestämma mer över grillandet, men ICAs syfte är att uppmuntra alla – oavsett kön, till att tänka till över rapporten inför sina val. Övriga grilltrender 2019 hittar du längre ner.

– Trenden med hälsosam och hållbar matlagning håller i sig och det är bara en tidsfråga innan den typen av matlagning också dominerar grillen. Då kommer kvinnor ta mer plats eftersom de är mer intresserade av klimatsmart matlagning, säger stjärnkocken Karin Fransson.

 

 

I min familj är det ofta Jonas som grillar på semestern, men hemma i stan är elgrillen på balkongen som en förlängning av köket. Där jag bossar. Och precis som i trendrapporten är det mycket kyckling, halloumi, fisk och grönsaker som hamnar på grillen när jag styr.

Grilltrender 2019

 • 60% av svenskarna vill grilla mer grönsaker
 • Det majoriteten vill grilla mer av är: grönsaker, ost, kyckling
 • Det majoriteten vill grilla mindre av är: nötkött, fläskkött, korv
 • 9 av 10 föredrar svenska råvaror framför ekologiska av utländskt ursprung
 • De viktigaste faktorerna när svenskarna väljer vilken mat att grilla är: 1. svenskproducerat, 2. smak, 3. kvalitet

Vi fick med oss några produktnyheter hem att testa efter lunchen som passade perfekt till gårdagens oplanerade middag. Portobellosvamt med olivolja och örtsalt är exempelvis löjligt enkelt och gott. Panerade halloumiburgare var favoriten hos de flesta i familjen, liksom kycklingkorven med jalapeno.

Så grillar du mer hållbart

 1. Välj grönsaker i säsong, gärna ekologiskt och närodlat.
 2. Tänk på att primörerna inte måste skalas, det räcker med att tvätta dem (= mindre matsvinn).
 3. Späda små grönsaker och bönor grillas enklast i ett halster, på spett eller i en grillkorg. Även bättre än folie ur ett hållbarhetsperspektiv
 4. Grönsaker som blir svarta kan du skala och de som blir över kan du frysa in eller använda i grytor etc.
 5. Om du grillar ost – pensla gärna med lite olja.
 6. Ha locket på när du grillar, både för smaken och miljöns skull (eftersom du inte behöver lika mycket kol). Använd även tändrör eller eltändare istället för tändvätska.

 

Ej grillad, men som pricken över i på en god grillmåltid – en läcker dessert. Helt magisk var den veganska rabarberkladdkakan med havregrädde som rundade av presslunchen. Lovar att ge dig receptet framöver.

Blir du sugen på grillat nu, eller är du också redan igång?

Kram! /A

Fler lästips på tema grillat

2 kommentarer
 1. Spännande läsning! Här hemma är det mannen som står för både grillningen och i princip all matlagning här hemma. Likt undersökningen så är det jag som varit mer inne på att anpassa maten för klimatets skull, men oj vad jag påverkat min man där, så jag tror (och hoppas!) att männen som grupp snart också börjar visa dom tendenserna 🙂 I vår har vi odlat en relativt mild chili som tydligen ska vara väldigt god fylld med ost så det är något som vi båda ser fram emot att (förhoppningsvis) få lägga på grillen i sommar 😀

  1. Therese – ja, jag tror också att männen över lag väljer allt mer klimatsmart, men det är väl som alltid att tjejer mognar tidigare.. 😉
   Låter jättegott med er ostfyllda chili. Borde även gå att göra med ex. paprika? Jag grillade även spetskål häromdagen som blev supergott, bara penslad med olivolja och örtsalt på. Mums. Härligt att ha grillsäsongen framför oss!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras