Grymt gott på grillen – 15 grillförslag

gott på grillen

Visst blir allt så fantastiskt gott på grillen?

Och vackert, med sina ränder. Och hälsosamt, med tanke på hur pulsen automatiskt går ner när du står där och vänder på det du grillar? Som att kroppen förknippar doften med sommarsemester och automatiskt går in i samma avslappnade tillstånd. Dessutom tillagas maten oftast utomhus, med miljöns välgörande effekt, men det måste inte vara så.

Vi har grillat mycket sedan Jonas fick sin elgrill i 40-årspresent för snart 5 år sen. Året om på balkongen, men nu när värmen kommit får jag ännu mer feeling. Känner du samma sak? För dig har jag laddat upp med gamla och nya godingar att lägga på grillen.

Grymt gott på grillen – 15 grillförslag

1. Kyckling- och/eller quornfiléer. Kyckling tycker jag är det mest lättgrillade köttet att få saftigt med en hårdare, god grillyta. Jag brukar pensla mina i olivolja, sojasås, örtsalt och peppar. Samma sak funkar på quornfiléer och olika grönskar som passar bra att lägga vid sidan av. Lök är t.ex. en riktig höjdare på grillen!

2. Quornburgare. En lakto-ovo-vegetarisk burgare i frysdisken. Färdiga burgare att slänga på grillen, så enkelt det kan bli.

grilltips

Gärna med fetaostsallad, bröd, bladspenat, ost, tomat och vitlökssås.

3. Kött. Marinera gärna på samma sätt som kycklingen och grilla tills det är lätt rosa i mitten. Så saftigt och gott till klassisk bearnaisesås, sallad och pommes.

4. Korv. Vilket finns i många former. Här kycklingkorv och annars finns ju även sojakorv, vanlig köttkorv, quornkorv och kalkonkorv. Har jag glömt någon?

Grillad tonfiskfilé /Anna Lissjanis

5. Tonfisk. Så fantastiskt gott att pressa på lite citron, olivolja, salt och peppar. Grilla tills köttet är lätt rosa inuti och ät med förslagsvis en melonsallad.

6. Gröna grillspett. Det mesta går att trä på en (blötlagd) pinne och grilla. Här aubergine, champinjoner, halloumi, paprika.

7. Köttiga grillspett. Här marinerat nötkött som grillats tillsammans med färsk sparris. Gott i exempelvis pitabröd eller tillsammans med en spenat- och fetaostpaj.

8. Foliefisk. Här rödingfilé med salt, peppar, dill och purjolök. Grillas tills fiskköttet är lätt rosa.

9. Majskolv och halloumi. Två typiska inslag på grillen. Pensla med samma glacé som köttet (om du äter kött vill säga) eller olivolja + kryddor.

10. Grönkål i folie. Lägg i ett folieark med skivad rödlök, fetaost, olivolja och flingsalt. Låt ligga på grillen i ca 20 minuter. Gudomligt gott tillbehör eller knäcker du ett par ägg över och äter som det är.

11. Portobellosvamp. Förvånansvärt gott att grilla med bara lite olivolja och örtsalt på. Kanon som vegetariskt alternativ till hamburgare eller tillbehör till annat.

12. Spetskål. Eller annan kål. Även det var förvånansvärt gott att grilla med bara olivolja och örtsalt på. Här med pepprig lax till.

pinndeg

13. Pinnbröd. Här över öppen eld, men du kan lika gärna vira det runt en pinne eller korv och lägga på grillen. Recept här.

fetaost i foliepaket

14. Het fetaost i foliepaket. Så gott och enkelt tillbehör till annat som min vän Ninni bjöd på en midsommar. Recept hittar du här.

15. Efterrätt – klassikern banan med choklad i folie. Gör en skåra i bananen, peta ner chokladbitar och vira folie om. Grilla tills chokladen smält och banenen är krämigt god.

Har du fler grilltips? Komplettera gärna. Kram och gó helg! /A

Relaterade lästips

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras