Kött, fisk, fågel, halloumi, quorn, majs, korv – det finns mycket gott att lägga på grillen och även variation på grilltillbehör.
Jag och familjen kom fram till Turkiet sent igår och har nu en hel veckas vila från matlagning. Vi alla ser fram emot att testa hotellets buffé med bl.a. grillat, men först frukost och sen ska jag instruerat mitt första pass för Frisk & Stark Familj-deltagarna. Löpintervaller för de vuxna samtidigt som vi arrangerar bollspel för barnen.
Mer om vår träningsvecka, den vackra omgivningen och lyxen med all inclusive här på Kaya Side senare, nu lite inspiration till dig som lagar din mat själv. Kanske grillar?
Goda grilltillbehör – 6 matiga sallader
» Pastasallad. Valfri pasta med stekta wokgrönsaker och bladspenat. Strö gärna över lite frön eller rostade nötter.
» Varm amarant-sallad med ugnsgrillade grönsaker.
» Spenat och fetaostsallad med gröna sojabönor och vinägrette (blanda olivolja, balsamvinäger, örtsalt och peppar).
» Potatissallad av kokt färskpotatis, oliver, soltorkade tomater, spenat och senapsvinegrette (se vinägretten ovan och addera 1 tsk dijonsenap).
» Ugnsgrillad, fylld paprika med kokt ris, fetaost, körsbärstomater, ringlad olivolja och flingsalt.
Grilltillbehör – sås, röror och grönsaker
» Hummus.
» Grönsaksspett. Varva paprika, champinjoner, aubergine och halloumi. Penslade med olivolja och soja, krydda med örtsalt.
» Grönkålspaket. Lägg grönkål på ugnsfolie med rödlök, fetaost, örtsalt och ringlad olivolja över alltsammans. Grilla i ca 20 minuter.
» Majskolvar och halloumi. Pensla olivolja/grillolja över dem och krydda med örtsalt.
» Färska lökar, spetspaprika – långa, röda och gula paprikor med lite mer sting i smaken än vanliga, och pimientos de padrón (gröna minipaprikor).
» Aubergine- och fetaostpaket. Skiva auberginen, salta lätt och låt stå 10 min innan du grillar i foliepaket.
» Sås av turkisk yoghurt eller crème fraîche. Pressa i vitlök, citron, smulad fetaost, salt och peppar. Honung, fetaost, chiliflakes, salt och peppar är en annan favorit. Eller riven ingefära.
» Salsa. Gör egen eller testa en färdig variant. Förra veckan fick jag hem nya sorter från Lithells som du även ser som topping i en tunnbrödsrulle tillsammans med vitlökssås på översta bilden. Min favorit blev den med paprika & tomat relish, Jonas den med äpple & curry.
Vi testade även deras nya tjocka kycklinggrillkorv. Även jag som inte är någon stor korvätare gillade korven, en smaksatt med paprika och den andra med mozzarella och soltorkad tomat. Halva familjen, de tre äldsta, gav tummen upp. Hampus och tvillingarna tyckte den var för stark.
Men herregud så mycket gott! Nu blev jag ju hungrig (igen)… 🙂
Ja, det finns mycket gott att grilla och ha till 🙂