Lax!
Min favoritfisk tillsammans med röding, så gott i alla möjliga varianter. Oftast brukar jag steka en laxsida i ugnen, men ibland gör jag andra godheter av kallröt lax. Här hittar du tre recept som passar både till lunch, för- och huvudrätt. Tunnbrödsrullen är även smidigt att ta med dig ut på picknick – kanske något inför helgen?
Laxbakelse med avocado och äpple
Ingredienser, 6 port:
- 400 g kallrökt lax i skivor
- 2 avokado
- 4 msk crème fraiche
- rivet skal av 1/2 lime
- 1 msk färskpressad limejuice
- 1 liten rödlök
- 1/2 äpple (à 75 g)
- 1 1/2 krm kajennpeppar
- salt
Sallad:
- 1/2 dl pinjenötter
- 1/2 ask salladsärter (à 75 g)
- 1 påse späda salladsblad (à 70 g)
- 3 msk olivolja
- 1 1/2 msk vit balsamvinäger
- 2 tsk flytande honung
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon.
- Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.
- Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.
- Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.
- Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje ”laxbotten”. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
- Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden.
- Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.
- Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
- Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik.
- Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.
Tunnbrödrulle med kallrökt lax
Ingredienser:
- Kallrökt lax i skivor
- Tunnbröd
- Smör eller färskost
- Pepparrotsvisp på tub
- Sallad
Gör så här:
- Bred smör eller färskost på brödet och lägg sen på ett salladsblad
- Sen lax med utbredd pepparrotsvisp över.
- Rulla ihop och skär i valfritt stora snittar.
Enkelt och gott! Och vill du inte ha tunnbröd funkar vilket bröd som helst med samma pålägg. O.B.S. Pepparrot är ganska starkt, så var försiktig med mängden om du är känslig eller om det ska serveras till barn.
Krämig spenatomelett med kallrökt lax
Ingredienser:
- Kallrökt lax
- 6 ägg
- smör eller olja till stekning
- champinjoner
- rödlök
- bladspenat
- salt & peppar
Gör så här:
- Stek skivade champinjoner och rödlök och fräs så det får fin färg.
- Blanda ihop 6 ägg, salt och peppar och häll över härligheten.
- När omeletten nästan stagnerat, lägg på lax i mindre bitar och bladspenat.
- Låt allt bli varmt och vänd om du önskar stekyta på båda sidor.
- Servera med en god sallad.
Gudars så gott med lax, och så särskilt den rökta varianten! Laxwrap…mums – det kommer garanterat stå som lunch på nästa veckomeny!
Åh…omeletten ser helt magisk ut! Ska nog lyxa till med den ikväll med lite smulan chèvre över…mmmums!
Herre så gott. Älskar lax i alla dess former 🙂 Måste testa rullen.
Jag tycker att det är väldigt svårt att hitta miljömärkt lax, hur gör du med det?
Rökt lax kan ju kanske vara det smarrigaste man kan stoppa i munnen, oj så sugen jag blev. Men aldrig ätit i omelett.. tack för tips 🙂