Träningsplanering vecka 37

Ny vecka, ny träningsplanering?

Eller är du en spontan typ som tar din träning som den kommer, går på lust och känsla? Jag gillar också det när jag har semester eller är bortrest, men såhär i vår fullspäckade vardag kan jag slappna av mer med en plan. Precis som jag gör när alla andra viktiga möten är inskrivna i kalendern. Är en typsik jungfru som gillar struktur, vill ha ordning och reda, åtminstone på vissa bitar. Det här med dammråttor under sängen och kaos i garderoben tar vi en annan gång.

Hur som helst. Efter alla års träning och många många fler i sikte, gillar jag att planera min träning för att få översikt. Lika mycket för att få in tänkta pass som återhämtning och att boka gruppträningspass, aldrig ristad i sten. Det finns ju så mycket annat i livet att ta hänsyn till, som påverkar träningsplanen. Nu när jag undvikt att springa p.g.a. knät (dock väldigt mycket bättre nu) är jag mer beroende av SATS schema för att konditionsträna, annars föredrar jag..

..att styra själv. Gå in i min egen bubbla, visst med en tanke bakom, men där jag ändå rättar mig efter dagsform. På gott och ont det där med att träna på egen hand. Vid gruppträningen får jag en extra pusch att ge mer än jag själv tror jag orkar, eller vid yogan – ger mig tålamod till lugnare rörlighetsträning och djupandning. Ett par sådan i veckan skadar inte.

Träningsplanering vecka 37:

 • Måndag: Spinning 45 min
 • Tisdag: Underkroppsstyrka
 • Onsdag: Överkroppsstyrka
 • Torsdag: Spinning 45 min
 • Fredag: Yoga
 • Lördag: Vila
 • Söndag: Överkroppsstyrka

Tittar vi närmare på styrkepassen är jag inne i en tung period just nu, vilket jag kör ca 3 veckor innan jag byter till en lättare. Hur och varför kan du läsa i den här artikeln jag skrivit på SportHälsa. Jag gillar variation på inriktningarna i mina pass och älskar verkligen att maxa vikterna. Är långt ifrån lika uthållig som förr, men betydligt starkare, vilket både är roligt och praktiskt.

Jag förstår dig som tycker det här planerandet verkar inrutat och tråkigt, men jag tycker det är skönt att slippa tänka och bara köra/vila. Det är ju inte bara min träning som ska in i schemat, utan även barnens aktiviteter, föräldramöten, jobbmöten och allt annat. Inget är rätt eller fel och vi gör som vi vill, men det här är för dig som också gillar planering

Önskar dig en bra start på veckan! /A

Mer till dig som vill planera din träning

 

Foton: Pär Olsson

6 kommentarer
 1. Jag har inte några mål alls med min träning – jag tränar för att jag mår bra av det, som ett sätt att slappna av och koppla bort. För mig är det bara hemmaträning som fungerar. De dagar min man är hemma med minstingen (måndagar och fredagar) försöker jag lägga de lite tyngre och längre passen (som är max 50 min), och de dagar han är med mig parallellt med att jag jobbar, blir det kortare kroppsviktsbaserade pass förutsatt att mini leker bra på egen hand, vilket han inte alltid gör, 20-30 min på sin höjd. Lördagar är alltid vilodagar, och söndagar ”ledardagar” då jag har tre barngrupper gympa/parkour att ta hand om: lite uppvärmning, en del lyft, lite fys med dem på slutet. Så det blir träning som jag inte tänker på som träning. Ibland kan jag sakna att tillbringa timmar på gym eller köra ett riktigt svettigt spinningpass, men jag tänker att när barnen är äldre kanske det finns utrymme till det.

 2. Jag har alltid en full plan över veckans pass på söndag kväll. Ofta genomför jag alla tilltänkta pass men visst kan det komma annat i vägen nån gång.
  Denna vecka är upplägget:
  Måndag Vila (för jag körde på söndag)
  Tisdag Morgonjogg
  Onsdag Intervaller
  Torsdag Jogga hem
  Fredag Grit Strength
  Lördag Jogg
  Söndag Kan bli vila men det kan också bli ett pass, rumpa/ben.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras