Provträning på Barry´s Bootcamp – med orimliga rädslor?

Känner du till konceptet Barry´s Bootcamp?

Kanske du till och med tränat ett pass eller fler på Barry´s Bootcamp i Stockholm, Göteborg eller i något annat land? Barry’s har funnits ända sen 1998 då det grundades i West Hollywood och det finns sedan flera år på studios i New York, Miami, Los Angeles och London. Här i Sverige har det funnits sen 2017, men det var först igår jag provade ett pass vid ett pressevent med Polar.

Orimligt rädd inför träning på Barry´s Bootcamp?

Jag har varit nyfiken på Barry´s sen det lanserades här i Stockholm, men varit för feg för att gå dit. Varit bjuden flera gånger, men hittat ursäkter. Och efter att jag lyssnat runt vet jag att fler är rädda för att träna här. Förmodligen på grund av bilder som florerar i sociala medier, besökare som skriver om hur extremt tufft det är ihop med genomblöta selfies. Av lokalen i mörker med blodröda spotlights, hög, dunkande musik och militäriska muskelberg till instruktörer. Haha, du fattar att jag överdriver, men det är föreställningen jag hade i skallen innan och tror fler kan ha. Du?

Men mest rädd var jag nog för mig själv. Jag har alltid haft hög press på mig och får jobba med att bromsa min inre tävlingsdjävul, så hur skulle det inte vara i den här miljön och med push från andra? Samtidigt, ”vad är det värsta som kan hända?” tänkte jag. ”Att jag måste avbryta? Ingen stor sak”. Ta i tills jag kräks har aldrig hänt, jag känner mina gränser och helt orimligt att oroa mig inför ett 45-minuters träningspass när jag utan tvekan kör cykelrace mot bilarna i Stockholmstrafiken? Eller åker 9 mil skidor mitt i natten? Kom igen. Så jag gick in i humöret du ser på bilden ovan och bá körde (med detta i bakhuvudet).

Inte ensam som du ser. Halva grejen med event som dessa är att träffa branschvänner enligt mig, snacka och dela energi.

Vi tränade ”bara” 45 minuter, men annars går Barry´s koncept ut på 60 minuterspass med en kombination av intervaller på löpband och styrketräning. 

-Konceptet omnämns som ’The best workout in the world’, för att det är en supereffektiv träningsform som samtidigt lyckas förflytta energin och ’the fun factor’ från en nattklubb till träningslokalen. Instruktörerna agerar även som DJs och styr musiken så att den peakar när intervallerna är som jobbigast. Det gav mig en fantastisk adrenalinrush första gången jag testade den här träningen i USA, säger Rasmus Ingerslev, styrelseordförande och en av grundarna av Barry’s i Sverige.

Under passets gång kunde vi hålla koll på pulsen via varsit pulsarmband från Polar. Jag hade fullt sjå med att veta vad jag skulle göra, vad jag hade för puls kom i 2a hand, men jag noterade att den höll sig relativt låg vid styrkeövningarna jämfört med löpningen. En jobbig, men kul, kombo av två av mina favoritträningsformer.

Sofie Lantto hade liknande känslor som mig innan passet, men verkade också nöjd efteråt. Det var lite förvirrande såhär 1a gången tyckte många av oss nybörjare, att veta vad man skulle göra när. Kan krävas ett par gånger innan man kommer in i det, men jag förstår att Barry´s pass kan vara beroendeframkallande. Man får verkligen en kick av endorfinstinn träning som denna. Vikterna är relativt låga eftersom du gör många repetitioner, men du känner att du lever. Musklerna svider, svetten sprutar och du blir helt slut. Om du vill. Det går såklart att ta det lugnt om man vill, men ganska svårt i ett rum fullt av så mycket energi.

Hm. Jag köper att det här är vad många vill ha. Ett ställe för att snabbt komma ”i form”, tufft, sexigt, brännande muskler, nattklubbskänsla, kändistätt. Och yes, jag gillar det också till viss del, men med glimten i ögat. Jag skulle själv inte välja den här typen av träning jämt, för mycket högintensiva pass kan slita och mitt personliga träningsfokus ligger inte på utsidan. Jag förstår dock att konceptet tilltalar den som tränar för synliga resultat och allmänna kicksökare. Själv gillar jag framför allt att få sistnämnda ibland, alltså kickar, speciellt en regnig och grå novemberdag. Kan absolut tänka mig att gå hit flera gånger – nu utan att vara livrädd.

Och muskelbergen är inte heller så farliga som dom ser ut (?). Elin har jag i och för sig aldrig varit rädd för, henne känner jag lite sen innan. Både grym som instruktör och en go medmänniska. Kul att äntligen köra ett pass för henne.

Jag ångrar hellre saker jag gjort än inte gjort..

..skrev jag på Instagram innan passet. Stämmer verkligen och det är ju inte alltid man ångrar sina galenskaper efteråt heller. Ofta är det tvärtom, eller så blir du i alla fall en upplevelse rikare.

Gott efter – en smoothie från baren med bland annat spenat, vassleprotein och mandelsmör.

Slutpoäng?

Våga prova Barry´s om du får chansen. Eller något annat du är nyfiken på och/eller rädd inför. Jag tror det är bra för oss att över-leva ibland, alltså leva lite över vårt vanliga. Puss! /A

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras