Test av Indoor Cycling på Urban Ride

Kombinerad styrke- och konditionsträning på spinningcykel.

Du som är tillräckligt gammal minns kanske det från 80-talet? Jag kände i alla fall igen mycket från mina första spinningpass för en herran massa år sen vid ett pressevent idag. Vi var ett träningssuget gäng pressmänniskor som fick testa Indoor Cycling på Urban Ride vid Odenplan, Sveriges första renodlade indoor cycling studio.

Tanken är tidseffektiv träning med både kondition och styrka på stadiga spinningcyklar. Att du på en timme (inkl. 15 min för ombyte och dusch) får allsidig träning med bland annat armhävningar och crunches mot styret, där du jobbar igenom överkroppen med lätta hantlar och står upp/sätter dig långt bak över sadeln för extra benträning. Allt i korta intervaller under högt tempo.

spinning_urbanride

Konceptet är inspirerat av amerikanska Soul Cycle och jag förstår att det är populärt för de som vill ha ”allt-i-ett” och lura bort mental trötthet med att det händer mycket under passet. Personligen har jag däremot svårt för hastiga rörelser och hängde inte alls med i tempot. Jag hinner inte spänna magmusklerna ordentligt när det går för fort, är rädd att skada mig och föredrar att göra en sak i taget.

Som sagt – jag är tillräckligt gammal både för att oroa mig för skador och att ha långvarig erfarenhet från populära träningsformers begynnelse. Har sett trender komma och gå med bland annat just det här att addera olika ställningar på spinningscykeln. Det blir spännande att se om det blir populärt igen, men jag kan tänka mig att det passar dem som gillar olika tidseffektiva HIT-träningsformer.

I övrigt var den nyöppnade cykelstudion fräsch och trendig med skåp med kodlås, vi blev servade med spd-cykelskor, handduk och skönhetsprodukter för att det ska gå snabbt och smidigt. Instruktören var söt, peppig och det är alltid kul att testa nya koncept.

macka_melon_dator

En lunchpåse med god ostmacka fick vi med oss också som jag åt med ägg, melon och te framför jobb och studier hemma. Tidseffektivt som sagt, men mackan var bara för presseventet och inget som ingår annars.

Men det här med all inclusive-gym där du spar tid och slipper ha med dig något är något jag tror på. Det kommer säkert dyka upp allt fler studior i samma stil, speciellt i storstäderna.

6 kommentarer
 1. Jag brukar ju köra Soul Cycle när jag hälsar på mina vänner i USA. Hyser något slags hat-kärlek till hela grejen. Håller med dig om att det ofta går alldeles för fort och är dessutom tveksam till hur effektivt det är med armhävningar mot styret och pyttelätta hantlar i händerna.

  Och så finns det förstås en sak till: PRISET! Jag tycker att det är löjligt dyrt!!! Och även Urban Ride verkar dyrt, med svenska mått mätt. 250 kronor för en klass, det motsvarar 2,5 månader på Friskis & Svettis, med mitt personalrabatterade kort! Jag gillar ju dessutom att träna varenda dag – och då skulle man bli ruinerad!

  1. Emma – roligt att höra att vad du tycker om ursprungskonceptet. Och jag håller med om dina synpunkter. Var det många på de klasserna?

   Ja, 250 kr är dyrt för ett pass, men det beror även på plånbok. Jag antar att Urban Ride vill vara exklusiva och att även lån av skor- och handduk ingår i priset.

 2. Hej Anna!

  Så roligt att ha dig här i onsdags! Detta är ju enormt stort i USA, Sydsmerika, London m.m och har ju verkligen växt under de senaste åren så det känns grymt kul och kanske på tiden att det äntligen hittat till vårt lilla land också 🙂
  Nästa gång du kommer (om du kommer igen 😉) så ska jag hitta några alternativ till dig med tanke på din mage och det, meningen är att det ska kännas tryggt och bra för alla! /Kajsa

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras