Mina största rädslor – och vinsten av att utmana dom

annalissjanis jorm sjön

”Din tid är begränsad, så slösa inte bort den med att leva någon annans liv.”

”Låt dig inte fångas av dogmer, som innebär att leva med resultatet av andra människors tänkande. Låt inte ljudet av andras åsikter dränka din egen inre röst. Och viktigast av allt – ha modet att följa ditt hjärta och din intuition.”

Texten är ur ett tal av Steve Jobs som finns med i boken ”Ångra Inget” av Peter Jumrukovski. Ett avsnitt som tar upp det här med rädslor. Att de kan hindra oss från att utvecklas och nå våra mål, men även skydda oss från faror och kan vara en drivkraft.

Jag har inte tänkt på rädslor på det här sättet tidigare, men inser hur stor påverkan de har. Att de många gånger ligger och lurar i bakhuvudet. Skrämmer – och ibland lockar.

Mina rädslor just nu

» Att något hemskt ska hända min familj och mina vänner. Att behöva återuppleva den bedövande sorg jag gick igenom i våras och för 14 år sen två av våra trillingar dog.

» Att inte räcka till. Jag älskar alla mina barn lika mycket och gör mitt bästa för ge alla det dom behöver, men ibland önskar jag att jag kunde klona mig.

» Att prata inför stora folkmassor. Speciellt om saker jag inte är så bekväm vid – träningsrelaterade ämnen och annat jag kan känns tryggare.

» Att misslyckas, både för min egen del och utåt. Jag har visserligen varit öppen med mina felsteg tidigare och jag vet – man måste våga för att vinna, men ändå. Det ta enorm energi att visa sig svag.

» För vad som händer i världen. Min egen bubbla känns trygg så det här är inget jag tänker på dagligen, men reagerar starkt när jag läser om katastrofer och människor som lever under extremt tuffa förhållanden.

» För att inte hinna med allt jag vill under min livstid. Inte som i att ”bli stenrik och bestiga månen”, men att njuta maximalt av det jag vill här i livet. Vardagligheter som små och stora drömmar.

» Att bli allvarligt sjuk. Bli begränsad i mitt sätt att leva. Inte kunna göra det jag älskar, hänga med mina barn under deras uppväxt, träna, resa eller annat. Saker som jag inte längre tar för givet, eftersom ALLA – hur hälsosamt vi än lever, kan drabbas.

» Förändringar. Jag har både ett behov av trygghet och kickar. Dras till saker som både lockar och skrämmer mig. Som nya träningsutmaningar, jobbuppdrag och ibland även småsaker. Förändringar jag ändå inte kan låta bli att prova.

Andra små rädslor jag har är för bollar. Att inte hitta rätt till nya platser, p.g.a. mitt usla lokalsinne. Jag är rädd för larver och maskar, för hästar och okända hundar, för öppna blödande sår och mörka vatten. Jag är rädd för att hoppa boxjump och köra bil i stan. Men ofta..

It´s all in your head

Många gånger är ovisshet som skrämmer oss, både när det kommer till stora och små saker. När vi väl har en personlig erfarenhet av det släpper ofta rädslan och vi känner oss friare. Starkare. Det spelar egentligen ingen roll hur många experter och forskningsrapporter du läser om att ”spindlar är snälla djur” om du inte mött en. Mod att ta med till annat.

Sen är det såklart dumt att kasta sig framför tåget, men du förstår vad jag menar. Precis som Peter Jumrukovski har jag positiva erfarenhet av att utmana mina rädslor. Även om det många gånger varit tufft att ta första klivet har det alltid varit värt det.

I varje kapitel av boken mot att göra det bästa av sitt liv och ”ångra inget”, får du några övningar. I det om rädslor ska du precis som jag gjort lista alla dina rädslor och fundera över:

  1. Varför du är rädd för just de här sakerna?
  2. Vad är det värsta som kan hända om du vågar utmana rädslan?
  3. Vad är det bästa som kan hända om du vågar utmana rädslan?

Ofta händer inget farligt om du misslyckas och gör du ditt bästa kan du vara stolt oavsett. Du lär dig alltid något och blir starkare för varje steg, även de bakåt. De som ofta gör dig ännu mer taggad på revansch. Att komma framåt.

Vad är du rädd för? Gör gärna som mig – lista dina rädslor och ta en funderare över frågorna ovan. När du vet VARFÖR du är rädd och kan sätta ord på vad som kan hända om du utmanar rädslan, då är det lättare att komma över den. Alltså om du vill och det är ett såpass stort hinder i ditt liv att ditt liv skulle bli bättre utan. Smått som stort – en personlig erfarenhet av det du är rädd för ger trygghet. Mod att såväl övervinna mindre hang ups som att ta steg mot dina drömmar.

Kram! /A

5 Comments
  1. Jag har alltid varit rädd för maskar och larver av alla de slag, och fått stålsätta mig varje gång nåt av barnen kommit och velat visa upp något slingrande de hittat. Den oväntade lösningen? Vi började odla, jättemycket! Massor av grödor utomhus, både på friland och i pallkragar, och så här i slutet av sommaren inser jag plötsligt att jag inte är lika rädd längre. Allt grävande i jorden måste ha fungerat som KBT tänker jag, jag har utsatt mig för både maskar, larver och annat krälande men i samband med något jag verkligen älskar och då har det blivit mer ofarligt utan att jag egentligen märkt det 🙂

    1. Haha, där är vi två! Men som du skriver – det går att jobba bort. Härligt att du blivit av med din fobi. Kram!

      P.S. Ledsen för sent svar, men din kommentar hade hamnat bland min skräppost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.