6 tips på böcker inom hälsa, träning och relationer

böcker inom hälsa

Ni na ni na ni na naaa…

Dags att ge dig några tips på böcker inom hälsa inför sommaren. Att läsa mer är iallafall en ambition jag själv brukar ha på semestern och tänker att jag inte är ensam? Skönt avkopplande. Dessutom har jag en hel hylla full av relativt nya böcker, somliga jag mest bläddrat i och nu vill läsa på riktigt. Vissa har jag köpt själv, andra fått i goodibags på träningsevent eller att recensera som bloggare och chefredaktör.

Alltid lika lyxigt och intressant att ta del av boknyheter i hälsobranchen tycker jag, trots att jag aldrig varit någon bokmal. Tvärtom har jag alltid haft svårt att koncentrera mig på bokstäverna och lätt svävat iväg i tankarna, eller somnat – min största utmaning nuförtiden. ”Jag går och lägger mig en timme tidigare så jag orkar läsa..” tänker jag ofta, men det spelar ingen roll. Två sidor in i boken är det omöjligt att hålla ögonlocken uppe, men undantag händer. När jag hittat riktigt intressanta, givande böcker inom hälsa eller fängslande romaner och på sommaren när jag är mer utvilad.

Ofta har jag skrivit om knep och tankesätt för att slappna av och varva ner såhär års, ett av dom är klart att läsa böcker. Sjunka in i en berättelse och låta stressen rinna av, samtidigt som det finns studier på att både blodtryck, puls och kortisol sjunker. Dessutom tillfällen att lära sig något nytt, i vissa fall av andra människors liv, erfarenheter, ibland igenkänning och nya perspektiv på sin egen tillvaro. Här är några av mina senaste böcker inom hälsa, kost och träning jag vill tipsa dig om.

6 tips på böcker inom hälsa, träning och relationer

böcker inom hälsaSelekt

av Mikael Winroth

”När Davids ex Daniela berättar att hon träffat en ny man krossas alla förhoppningar om en återförening. Den inplanerade helgen på en tantrakurs ställs in och David kastas ner i ett hål av svartsjuka. Att Danielas nya man är en vältränad hälsofanatiker gör bara saken värre. Trots att David försöker gå vidare är det svårt att klippa de starka banden till Daniela, särskilt då de har en son tillsammans. Han längtar efter frigörelse, men verkar inte kunna bryta sig loss från det som varit. Kan han ta sig ur den kollaps som följer när man förlorar kärleken och familjen?”

Selekt är Mikael Winroths debutroman. Det är en varm, men samtidigt smärtsam, berättelse om när livet raseras och blir till kaos. Boken inleds med att Daniela berättar att hon träffat en annan man och David blir svartsjuk. Den andre mannen är lång och vältränad. David försöker vinna tillbaka Daniela men inleder samtidigt en relation med en yngre kollega.

Mikael Winroth, född 1972 i Stockholm, bor i Ljungskile norr om Göteborg. Han är utbildad civilingenjör från KTH och är konsult som IT-projektledare. Selekt är Mikaels debutroman och idén till romanen kom ur en separation.

Min reflektion: Mikael Winroth skildrar det oförsonliga, irrationella i svartsjukan väl. Det motsägelsefulla i att bli arg på att sitt ex träffar en annan, samtidigt som han själv träffar en annan, vilket inte alltid går att styra tänker jag. Dels pga egen sorg över en dröm som gått i krasch, dels känslor för någon man trots avklingad kärlek levt tight med i flera år. Fint att han delar med sig av den inte alltid rosa skimrande skilsmässan, även om det varit ett gemensamt- och klokt beslut av båda parter. Igenkänning i tunga perioder minskar ensamhet.

➤ Du hittar bl.a. boken här för 181 kr

böcker inom hälsaAlla mina steg

av Joanna Swica

”Det finns något skört och oberäkneligt med löpning. Steg som vissa dagar känns som de skulle kunna kliva över hela världen, över alla som säger att man inte kan, kan nästa dag vara steg som trampar orkeslöst i uppförsbacke. Att springa handlar om just det. Att fortsätta trots att det gör ont. Att samla steg, hur oberäkneligt och jävligt livet än är.”

Alla mina steg är en bok om att springa för sig själv, med sig själv, från sig själv. Det är en kärleksförklaring till löpningen, och till drivet som gör dig starkare, bara du vågar utmana dig själv genom livets alla lager. Det är en bok skriven av en kvinna som äger sin löpning och framförallt – sitt varför.

Joanna Swica är bl.a. löpare, entreprenör, medgrundare till nätverket Friendcation och hälsocoach. Alla mina steg är hennes första bok.

Min reflektion: Jag älskar hur Joanna får fram det positiva med löpning – för ALLA, utan att glamorisera. Det är- och får vara jobbigt, precis som livet i stort, men finns knep som underlättar. Det och mycket annat får du i hennes bok – inte minst sug att springa!

➤ Du hittar bl.a. boken här för 239 kr

böcker inom hälsa

Sluta kämpa! : en sjävbiografi om stress, utmattning och vägen tillbaka till meningsfullhet och liv

Anki W Karlsson

Vad händer med en människa som sällan ställt in eller stannat hemma från jobbet, som går från att jaga varje minut till att plötsligt inte ha något annat att fylla dagarna med mer än att vila? För Anki var livet en ständig flykt, fyllt av hot om katastrofer, oro, ångest, orimliga måsten och krav – men det förstod hon inte då.

Självbiografiskt och faktabaserat beskriver Anki W Karlsson sina egna upplevelser och tänkbara orsaker till sin utmattning och ohälsa, såväl privata som organisatoriska. Funderingar och fakta blandas med reflektioner, tillbakablickar ur livet – och vi får följa vägen tillbaka till meningsfullhet och liv.

Min reflektion: Anki är en gullig kvinna som tränar på samma SATS-gym som jag gjort i många år och som kom fram för att be om min adress att skicka den till. Så fin gest, liksom bokens innehåll. Finns mycket att hämta där, lättande igenkänning som konkreta riktlinjer.

➤ Du hittar bl.a. boken här för 255 kr

böcker inom hälsa

Hunger : hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd

av Kristina Andersson

Hunger eller sug? Näringsfysiologen Kristina Andersson lär dig hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd.

Drivet att äta är en inbyggd kraft och en avgörande instinkt för vår överlevnad. Eller rättare sagt, det var en livsviktig instinkt i en tid när vi behövde jaga, samla eller odla vår egen föda. I dag, när vi har skapat ett samhälle med ett överskott av lättillgänglig, högbelönande mat som hamburgare, chips, godis, pizza, läsk, bakelser och glass leder samma instinkt ofta till överätande och viktuppgång. Detta orsakar i många gånger sjukdomar som diabetes typ 2, fetma och ett förkortat liv. Vi befinner oss alltså i en evolutionär miss-match och i stället för att äta för att överleva kämpar vi med att stå emot det starka drivet och att inte äta för mycket.

Hunger djupdyker den folkkära näringsfysiologen Kristina Andersson i vetenskapen kring aptitregleringen. Hon undersöker varför det inte bara är att bestämma sig för att avstå eller att låta bli att äta för mycket drivet att äta är mycket mer komplext än så. Här kommer en cocktail av gener, fysik, inlärda beteenden, stressnivåer och sömnkvalitet in i bilden. Först när vi får en förståelse för det här systemet och hur det krockar med vårt moderna samhälle, kan vi se samtidens matvanor och ätbeteenden med nya ögon. På ett inspirerande sätt lär Kristina oss att skilja hunger från sug, sömnbrist, stress, lockelse och gamla invanda beteenden. Hon hjälper oss att förbättra relationen till vårt ätande, förbättra våra matvanor och därmed få en sundare vikt som är hållbar i längden. Det här kommer att göra oss friskare och förbättra våra chanser till att leva ett friskare, längre och lyckligare liv.

Kristina Andersson är en av Sveriges namnkunnigaste näringsfysiologer och en mycket uppskattad föreläsare. Hon har figurerat som kostexpert i tidningar som Topphälsa och Womens Health och i en rad teveproduktioner: alltifrån Biggest looser till Diabetesgalan.

Min reflektion: Jag har ännu inte läst hela boken, men av den del jag hunnit har jag redan fått med mig massa matnyttigt. Det märks att Kristina har stor kunskap och kan förklara på ett konkret, lättbegripligt sätt. Fakta och kunskap som minskar förvirringen i en värld där vi möts av miljarder budskap.

➤ Du hittar bl.a. boken här för 199 kr

böcker inom hälsa

Lev, njut, träna : vår filosofi för en hållbar livsstil

Författare: Anna Jönsson HaagEmil Jönsson Haag

Hur kan träning bli en naturlig och hållbar del av ditt liv? Hur kan du skapa tid till motion i vardagen? Hur hanterar du alla kostråd utan att få ångest? I Lev, njut, träna inspirerar Anna och Emil Jönsson Haag dig att sätta livet och njutningen först, för då kommer en syn på fysisk aktivitet och hälsa på köpet.

Under sin aktiva karriär var Anna och Emil extrema, med OS- och VM-medaljer i en av världens tuffaste sporter. Men livet efter karriären ställde dem inför samma utmaningar som vi alla möter: en grundlathet som måste övervinnas, en hektisk vardag som ska hanteras och dagar då tv- soffan lockar mer än något annat.

Lev, njut, träna guidar dig att nå högst upp på dina egen prispall, på ditt eget sätt och utifrån dina egna förutsättningar.

Min reflektion: Ännu en karamell jag ser fram emot och hittills bara bläddrat i. Kan därför inte ge dig några ord om texten, men känslan är visuellt tilltalande och innehållet – exakt det jag själv vill förmedla. Hållbar hälsa och livsnjutning, vilket du får konkreta råd för här.

➤ Du hittar bl.a. boken här för 279 kr

böcker inom hälsa

Släpp kontrollen : min väg till kroppslig frihet

av Fanny Ahlfors

”I många år trodde jag att jag alltid skulle ha kvar mina hjärnspöken. Att kontrollera dem var den enda lösningen, allt skulle bli enklare om jag lyckades styra min tillvaro in i minsta detalj. Jag förstod inte att det bara ledde mig längre och längre in i mörkret.”

I tidiga tonåren gick något snett för Fanny Ahlfors. Plötsligt handlade allt om olika förbud som präglade hennes vardag. Nu berättar träningsprofilen för första gången om ätstörningen hon kämpade mot i nästan 20 år, och delar med sig av övningarna som hjälpte henne på vägen mot acceptans. Det är en historia om att våga möta jobbiga tankar och att lära sig släppa kontrollen.

Fanny Ahlfors är träningsprofil och entreprenör. Hon vann guld i världscupen i kickboxning 2010, och som @Fanny_josefine inspirerar nu hundratusentals människor till träningsglädje på sociala medier.

Min reflektion: En riktigt bra bok för oss ”prestationsprinsessor” och dig med ätstörningsproblematik. Jag älskar hur Fanny delar med sig av sin personliga resa, samtidigt som hon ger direkt användbara råd till oss som läser hur man kan jobba för att bli fri.

➤ Du hittar bl.a. boken här för 239 kr

Slut på tips, men får själv lust att slänga mig i gräset och läsa när jag satt punkt på detta inlägg. Har du fler böcker inom hälsa eller rena romaner att rekommendera? Skriv gärna en kommentar så blir jag och övriga läsare glada, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.