5 boktips inom hälsa och kommunikation

Naaa ninna ninna ninnaaaa, ninna ninna ninnana, nanna ninna ninna ninna naaa, nanna ninna ninana..

Känner du igen melodin från boktipset? Jag är inte förvånad om du inte gör, för vet inte hur många år sen det gick på TV. I alla fall var det en gubbe som nynnade och tipsade om olika böcker, vilket jag också vill göra. Som bloggare får jag ofta hem recensionsexemplar och jag köper även själv böcker jag är nyfiken på. Och en grej jag är stolt över att jag hållt i ända sen i somras, är att gå och lägga mig samtidigt som barnen för att läsa en stund. Det blir inte många sidor innan ögonlocken är för tunga, men jag har ändå tagit mig igenom ett par böcker. En klockren kombination av avkoppling och fortbildning.

Här är några av de boktips inom hälsa och kommunikation jag vill dela med mig av till dig.

5 boktips inom hälsa och kommunikation

1. ”Yrke: Influencer – så gör du karriär på nätet av Linda Hörnfeldt. Som du kanske vet har jag både bloggat i 10 år och gått en yrkesutbildning inom sociala medier, men branschen utvecklas i rasande takt och det finns de som verkligen hänger med. Som Linda Hörnfeldt. I den här boken guidar hon dig i konsten att tjäna pengar på dina sociala medier, att bygga och vårda dina följare genom intervjuer med influencers samt konkreta råd.

Och nu går jag även en ännu mer djupdykande nätkurs med Linda som jag nämnde här. Den rekommenderar jag också varmt till dig med intresse av sociala medier och att göra karriär på nätet.

2. ”Ät hjärnsmart – maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande av Kristina Andersson. När insatta personer talar om VARFÖR något är bra för oss gillar jag. Och Kristina Andersson är både näringsfysiolog, utbildad på Karolinska Institutet, och en av Sveriges mest kunniga experter inom mat och hälsa.

Ät hjärnsmart! berättar hon hur kosten påverkar hjärnan och våra matval. Vika råvaror som förbättrar minnet och inlärningen, samt hur du skapar goda förutsättningar för bättre psykisk hälsa och ett långt liv. Du får veta varför du faller för söta smaker, trots att du försöker låta bli. Boken tar också upp den åldrande hjärnans förändringar, som demens och försämrat minne samt förhållandet mat och ADHD och autism. Allt detta med vackra bilder och konkreta tips.

3. ”Viktfällan – sluta banta och börja leva av Maria Helander och Anna Hallén Buitenhuis. En bok för dig som ofta tänker på din vikt och pendlar upp och ner. Eller om du oroar dig över det som ligger på din tallrik, att du ska förlora kontrollen över ditt ätande. Med hjälp av ACT (Acceptance and Commitment Therapy) får du verktyg för att sluta fred med din kropp och maten du äter, så att du i stället kan koncentrera dig på att leva helhjärtat. Boken består av en nioveckorsguide, som genom enkla vardagsuppgifter och mindfulness övar dig i självmedkänsla.

4. ”PXP- ditt bästa jag – fysisk och psykisk hälsa med PXP-metoden” av Patrick Wahlberg. Här hittar du en enkel och konkret metod för att optimera den fysiska och psykiska hälsan, den s.k. PXP-metoden. Syftet med den är att hjälpa dig att bli friskare, starkare, piggare, mer vältränad och nå din idealvikt, men även bli lyckligare och kunna arbeta smartare. Du får tydliga råd och tips, samt 50 goda, hälsosamma och lättlagade recept.

Patrick Wahlberg är civilekonomen från Handelshögskolan i Stockholm som valde att arbeta med hälsa och välbefinnande. Han arbetar i dag internationellt inom området.

”Om jag inte är frisk, både gällande fysisk och psykisk hälsa, spelar annat i livet mycket liten roll. Redan som ung valde jag därför att lära mig allt jag kunde om hur man förbättrar hälsan. Jag slutade äta godis när jag var tolv år och började läsa om näring när jag var tretton”.

/Patrick Wahlberg

5. ”Den ädla konsten of not giving a f*ck” av Mark Manson. Du har säkert hört många gånger att livet blir bättre om vi bara ”tänker positivt, har större ambitioner och försöker mer”. Men i den här boken säger Mark Manson ”fuck that!” (med glimten i ögat). Han menar att det som i praktiken fungerar är att utgå från verkligheten som den är (inte sällan ologisk, oförutsägbar och fucked up) och från oss själva och vad som är rätt för just oss. Och att sedan fokusera, inte på alla möjliga saker som omgivningen vill få oss att tro är nödvändiga (t.ex. att imponera på andra, att alltid ha rätt, att vara framgångsrika i alla sammanhang) utan på det vi verkligen, innerst inne, bryr oss om. Det är först när vi gör det som vi är på rätt väg i tillvaron.

I Den ädla konsten of Not Giving a F*ck får du mängder av skarpa, underhållande tankar om varför det här perspektivet är så kraftfullt och får oss att må mycket bättre. Du får också ett stort antal konkreta tips för hur du förbättrar ditt liv genom att bry dig om färre, men rätt saker.

”Längtan efter positiva upplevelser utgör i sig en negativ upplevelse. Och, paradoxalt nog, är en acceptans av egna negativa erfarenheter i sig något positivt.”

/Mark Manson

Någon bok som känns lockande? Eller har du någon annan du vill tipsa mig och övriga läsare om? Skriv gärna i en kommentar. Och de jag nämner här hittar du både som ljudböcker och pappersböcker på de större bokhandlarna. Länkar till Adlibris (ej affiliate/betalda sådana).

Kram och hoppas du får en skön helg! /A

2 Comments
  1. Jag håller på att läsa Maria Helanders bok just nu – jag bantar inte och är inte missnöjd MEN jag gillar ACT och tänket kring det. Att en kan applicera ”tänket” på andra plan i livet som ångest, stress osv. Sedan att en ska fundera ”varför” går jag i skåpen och letar sötsaker då barnen lagt sig – Ta ett djupt andetag och fundera en minut varför jag gör det nu – sugen? Rastlös? Osv. Det tar jag med mig😊

    1. Joanna – som du skriver tror jag boken är bra för många av oss, för att få förståelse för våra matval. Eller för att vägleda andra.
      Kul att höra om vad du fått med dig från boken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.