Förmodligen INTE första gången du ser den här maträtten i mina kanaler?
Inte sista gången heller för den delen – shake mushi från Itamae Sushie med den gudomliga såsen Ponzu Mayo. Min absoluta fravoriträtt (i alla fall när det kommer till hämtmat) som förutom Ponzu Mayo består av ångkokt lax och sushiris. Den här rätten köper vi hem i stort sett varje vecka och jag brukar även plussa på menyn med massa goda grönsaker (som sushi annars är rätt snålt med) och kokt ägg. Dessutom beställer vi alltid extra sås att använda till egna fiskrätter under veckan, lätt värt 10 kr burken.
Och jag är långt ifrån ensam om att ha detta som en stående favorit. Våra goda grannar, syrran och finsmakaren Anders Timell (som jag följer på Instagram och som även driver flera kända krogar i Stockholm) äter just Shake Mushi från Itamae titt som tätt.
När jag googlade efter Ponzu Mayo hittade jag även Olov – ett annat fan som lagt upp sås-recept på sin blogg Falsk mat. Wow! Har fortfarande inte testat, men för du som inte har närhet till en restaurang som säljer Ponzu Mayo kanske vill?
Ponzu Mayo
Ingredienser:
- en sats majonäs (köpt eller hemgjord)
- 6-7 färska röda chili
- 1-2 tsk tomatpuré
- 1 msk chilisauce
- 2 små sardeller
- ev. flingsalt
- en nypa socker
Gör så här:
- Ta färdigköpt eller vispa ihop din egen majonäs. Håll i så fall tillbaka med oljan då vi inte vill att såsen ska bli för tjock.
- Dela chilin. Skrapa ur det mesta av fröna (det blir oerhört starkt hur som helst). Dela lätt och mixa med stavmixer i en bunke.
- Tillsätt tomatpuré och chilisauce och mixa ihop till en puré. Smaka av – men försiktigt. Sjukt starkt som sagt.
- Tillsätt ca 1 tsk av purén och sardellerna i majon och mixa med stavmixer.
- Smaka av med salt, socker och eventuellt mer citron.
Min middagsplan för ikväll.
Kram och góhelg! /A
har aldrig ätit det där – men jag inser att jag kanske missat nåt???!! måste def testa!!
Ja -det har du Sara! Köp och beställ extra sås till. Och ta även en ask gröna sojabönor – goda som tilltugg.
Hej Anna,
Du skojar du måste meddela om det blir samma resultat..
Det är ju så himla gott… Vi hade först tänkt köpa det till ikväll men det vart inte så.
Stor kram Ninni
Hej Ninni!
LOVAR meddela, men innan jul hinner jag inte testa.
Ja, det var ju inte kul väder att åka & handla i, men Jonas skulle ändå till Odenplan & träna med en kompis.
STOR KRAM tillbaka!
Ponzu är en japansk proukt. Har läst att smaken är någnstans mellan lime och apelsin. Kirrkoman ( de som säljer mycket soja i sverige) har den, så det kanske inte är omöjligt att ngn handlare tar hem ?
Åsa – du får forska. Det är en sås jag köper från ett sushiställe i stan (Itamae på Odenplan) men jag har inte testat att göra den själv än. Meddela gärna om du lyckas hitta 🙂
Hej, bara ett litet tips: gå till din lokala asiatiska matbutik och köp tre saker – kewpiemajonnäs, shishimi togarashi kryddblandning, samt yuzu på flaska. Om du tycker yuzu är dyrt funkar det även bra med citron eller lime.
Rör ihop lite kewpie med några droppar yuzu och några droppar ljus soja. Krydda med shishimi togarashi.
Klart!
Tack för tipset! 🙂