Vad är väl en måltid utan sås?
Eller goda röror? Såklart individuellt, men jag tycker iallafall att det lyfter smaken och gör maten mindre torr. Speciellt när det gäller sallader och grillat, vilket jag gissar att du också äter mer av nu på sommaren? Och den som hävdar att sås är ”onyttigt” har fel. Det finns många varianter av goda röror och såser som är fullproppade med både näring och som färre kalorier än dom du köper ifall det är något du bryr dig om.
Här hittar du 5 förslag på goda röror och såser, ett par magrare, andra krämigt feta, alla smarriga.
5 goda röror och såser till grillat och dina sallader
Hummus
Ingredienser:
- 1 förpackning kikärtor
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 msk pressad citronjuice
- 2 msk olivolja
- örtsalt och peppar
Gör så här:
Mixa allt till en jämn smet. Gott som pålägg på en macka eller tillbehör till maten.
Vitlökssås
Ingredienser:
- Créme fraîche / turkisk yoghurt / naturell yoghurt / kvarg
- Pressad vitlök
- Salt och peppar / valfria kryddor
Gör så här:
- Pressa i vitlök, citron, smulad fetaost, salt och peppar i din yoghurt/créme fraîche.
- Om du önskar, smaksätt även med honung, fetaost, chiliflakes, riven ingefära…
Mängd anpassar du efter smak och antal portioner. Står sig sedan bra ett par dagar i kylen, så ett tips är att göra mycket så har du till flera måltider.
Aubergineröra
Ingredienser:
- 1 st aubergine
- olivolja
- 1/2 st fetaost
- färska kryddor (ex. ett knippe oregano och/eller basilika)
- rapsolja
- vitlöksolja
- salt & peppar
Gör så här:
- Pensla auberginen i olivolja och grilla i ugnen på 180° i ca 20 min.
- Lägg innehållet i en skål.
- Mixa med övriga ingredienser.
- Smaka av med salt och peppar.
Bearnaisesås
Ingredienser:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- 4 vitpepparkorn
- 2 schalottenlökar (hoppade jag över)
- Färsk dragon, färsk persilja (sistnämnda hade jag inte heller hemma)
- Salt & peppar
- 1/2 dl vatten
- 1/4 dl rödvinsvinäger
Gör så här:
- Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull.
- Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt.
- Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften. Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
- Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn (eller vatten/vinägerblandningen). Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden.
- Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra.
- Låt stå kallt så blir det en god, tjock, kall bea.
Ceasardressing
Ingredienser till ca 5 dl:
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 2 sardeller
- 3 dl rapsolja (funkar även med olivolja)
- ½ dl finriven parmesanost
- salt & peppar
- vatten
Gör så här:
- Mixa äggulor, sardeller, vitlök, senap, vitvinsvinäger och citron slätt.
- Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa.
- Tillsätt finriven parmesan och vispa för hand eller med elvisp till en tjockare vit kräm, likt majonäs.
- Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
- Smaka av med salt och peppar.
- Till ceasarsallad: Gör en sallad av romansallad, coctailtomater, bitar av grillad kyckling och riven permesanost.
- Knaperstek bacon och lägg på salladen, samt ringla över ceasardressingen och garnera med brödkrutonger.
Hoppas du hittar några goda röror och såser som passar din smak, kram! /A