6 knep för lyckad fjällvandring med barn

Mentalt avkopplande och lagom fysiskt utmanande för små som stora, tid att prata, få en minnesvärld naturupplevelse och gemensam segerkänsla med vidunderlig utsikt.

Kort sammanfattning av fördelarna du kan få av fjällvandring med barn, något jag av erfarenhet varmt kan rekommendera. När vi var i Åre blev det ett par turer, förra året besteg vi Klumpliklumpen och i tisdags var det Jormkliklumpens tur. En sträcka på ca 8 km t/r med start i bortre delen av byn Jormlien och relativt lätt stigning med naturlig vätskepaus längs vägen. Inte helt utan tjafs, men det positiva överväger ändå gnaget med RÅGE. Och det är bilderna du ser som vi kommer att minnas, haha.

Det här är bara början. Något jag ser oss göra mer av framöver, men jag har ändå hunnit samla på mig vissa knep jag vill dela med mig av inför din eventuella fjällvandring med barn.

6 knep för lyckad fjällvandring med barn

1. Börja med kortare turer

Skapa hellre sug efter mer än att ta er an en för stor utmaning. Välj distans och stigning som känns rimlig för alla som är med. Första upplevelsen kommer barnet att minnas, så om det varit för jobbigt kan den känslan sätta sig i minnet inför nästa gång.

fjällvandring med barn

2. Låt barnen bestämma tempo

Undvik press och anpassa hellre tempot efter barnen. Sikta på att gå i en bekväm takt, ca  2-3 km/h med en 8-åring, beroende på terräng.

Jonna valde väg efter blommor hon ville plocka.

3. Pausa ofta

Utforska miljön och undvik stress. För barnen är sällan målet lika viktigt som oss vuxna, eftersom dom lever mer i nuet och upptäcker saker längs vägen. Försök följa deras exempel och ta turen som den kommer, istället för att tvunget gå en viss distans eller till en specifik plats ”innan vila”.

fjällvandring med barn

4. Skorna och kläder efter väder

Viktigast är det ni har på fötterna. Att vandra med skoskav är ingen skön upplevelse, så se till att prova ut bra skor eller stövlar som varken glappar eller är för trånga. Dessutom är det bra att ha någorlunda koll på vandringsledens underlag, om det är blött, mycket växtlighet m.m. innan och anpassa skor efter det. När det gäller kläder är lager på lager en bra ide, gärna med en tunn vind/regnjacka överst.

4. Bra prylar

En bärsele är kanon för riktigt små barn som inte orkar gå så långt. Annars är det även bra med en ryggsäck packad med vattenflaskor, kåsor om det finns rent vatten längs vägen, myggmedel, solkräm, plåster, sittunderlag, kikare, ev. karta, smidiga mutor (som russin och choklad), fika förstås och en kamera att föreviga allt med. Härliga minnesbilder är kanon att kunna plocka fram om du vill locka med dig barnen på fler utflykter framöver.

På toppen av Jormliklumpen hade vi en fantastisk utsikt över vår hemby Jorm. Barnen hittade även lite snö att kasta med.

5. Fira på toppen

Det går inte att belysa det positiva och berömma för mycket. Ta ordentligt med tid att njuta av er bedrift på toppen, beundra utsikten och betona frihet- och segerkänslan. Kanske t.o.m. ta med ett litet pris till var och en?

fjällvandring med barn

6. Ta med något gott

Små mutor längs vägen som sagt, plus något mättande som alla gillar. En termos med varm dryck kan vara bra då det ofta blåser hårt uppe på ett fjäll, plus mat och fika som är smidigt att äta utan krångel. Mackor brukar gå hem, liksom bullar, pannkakor och andra ätklara godsaker.

Fyll gärna på min lista om du med mer erfarenhet har några knep. Välkommen att skriva i en kommentar i så fall. Önskar alla en härlig tur när det är dags! ♥/A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras