FILM: B R A K – Buk, Rygg, Axlar, Knän – stärkande rörelserutin

b r a k

Har du hört talas om BRAK?

B R A K som står för Buk, Rygg, Axlar och Knän – en träningsrutom som Sveriges försvarsmakt ofta startade dagen med förr och jag även visat dig förr. Som du säkert förstår var det övningar för just buken, ryggen, axlarna och knäna. Alltså några av kroppens stora muskelgrupper. Övningar man körde var armhävningar, ryggresningar, knäböj och situps, men det berodde på vad befälet bestämde.

Sätt fart på dig själv, släkt och vänner och ta ”befäl” för ett dagens B R A K. Uppiggande och stärkande när alla legat för länge i solstolen eller suttit framför varsin skärm? Både ett bra sätt att få igång kroppen och att ha kul ihop om du kör med fler. Funkar dock utmärkt på egen hand som du ser..

B R A K – Buk, Rygg, Axlar, Knän – stärkande rörlelserutin

  1. BUK: Sit-ups, 10 stycken. Lyft överkroppen samtidigt som du spänner och drar åt magmusklerna inåt och från sidorna.
  2. RYGG: Ryggresningar, 3 x 20 stycken där du ligger på mage med händerna vid öronen eller från utsträckta till axlarna och lyfter överkroppen från marken.
  3. AXLAR: Armhävningar. 10 stycken på tå eller knän med stark mage som en planka.
  4. KNÄ: Knäböj. 3 x 20 stycken så djupt du kan, gärna mindre vinkel än 90° i knäleden. Sitt långt bak med tyngden på hälarna.

Ett upplägg med progression av B R A K vecka för vecka hittar du här, men precis som mig kan du själv välja övningar och antal repetitioner. Jag nöjde mig med basnivå 1 med syftet att visa hur du kan kicka igång kroppen, inte att träna något stenhårt pass. Puss! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras