8 trix för att hålla sams på semestern

Sommaren är en härlig tid, men kan även va påfrestande.

Att hålla sams på semestern när du plötsligt ska leva 24 timmar om dygnet ihop med andras vanor och viljor. Hur mycket du än älskar dem alla. Det spelar egentligen ingen roll vilket väder det är, tjafs blir ändå alltid efter en tid, men ofta ännu mer när man trängs ihop inomhus. Tonåringar som vägrar släppa sina mobiler, småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, vuxna som muttrar över hur ”synd det är att inte kunna” det ena och andra. Det ”som vi gjorde år xxxx”.

Jag är ändå positivt överraskad över veckan på Gotland ihop med x-mannen och alla barn. Visst har dom ”små” bråkat, ibland så att hårtussar ryker, men Jonas och jag. Glad att jag hakade på hans pappavecka för att uppleva den här fantastiska ön och få bonustid med barnen. Vet inte om man någonsin vänjer sig vid att inte alltid ha dom hos sig, eller om man ens måste? När det funkar så bra med sit ex? Ingen annan känner mig så bra efter alla år ihop och ingen annan har lika stort intresse i att barnen har det bra. Vi kan diskutera relationer, delar samma träningspassion och har redan våra hushållssysslor med matlagning och annat i ryggmärgen för att få allt att flyta. Inga större problem att hålla sams på semestern, men klart att viss irritation uppstår ibland.

Känner du igen dig? Oavsett om det är strålande sol, vilket också kan leda till gnabb p.g.a. svettigt och olika viljor. Här är mina knep för att hålla sams på semestern och få en så skön tid som möjligt ihop med nära och kära.

8 trix för att hålla sams på semestern

1. Acceptera varandras olikheter. Vi är olika och kan inte ändra på varandra, men visa respekt och försöka förstå varandra. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd. Både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till.

sams på semestern

2. Coola ner. Alla har som sagt olika behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att ”bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

3. Hitta ändå på saker. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron.  Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

4. Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut på morgonen, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Kör varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion.

5. Skit i klockan. Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har de flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, så låt t.ex. frukost och middag vara de enda hållpunkterna. Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas ”fri”, utan tid att passa.

sams på semestern

6. Ge varandra space. Se punkt ett. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

7. Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick till förhållandet med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar.

Hugo har följt med till gymmet flera gånger och alla barn på dagliga kvällspromenader i hamnen.

8. Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut de som inte självmant rör på sig. En studsmatta, bollar, cyklar, promenader etc. är perfekta för spontan rörelse, liksom olika utflykter.

Hur gör ni för att hålla sams på semestern? Hjälp mig gärna att fylla på listan med dina egna knep i en kommentar.

sams på semestern

Nu har ligan tagit båten hem (bild från hitfärden), men jag fick ett spontant infall att stanna för att gå på Markus Krunegårds konsert på tisdag, plus träffa vänner och fortsätta njuta av Gotland. Som alltid med blandade känslor att ta farväl av barnen, speciellt efter 4 veckors kvalitetstid ihop, men om ett par dagar kommer jag in i det fina med att bara rå om mig själv. Har mycket kul framför mig här och där. Kram och hoppas du känner detsamma! /A

2 kommentarer
  1. Jag blir så glad ändå att lösa att du och Jonas kan komma så bra överens och tom ha en semestervecka ihop 🥰

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning