Öka din balans – 8 övningar på balansplatta, från lätt till svår

träna balansen
Foto: Pär Olsson

Att hitta balansen!?

Svårt, både i livet och med en balansplatta, men kanske lättare med sistnämnda ändå? Övningar på balansplatta är åtminstone en mer konkret plan alla kan följa för garanterade resultat, medan våra liv – och därmed hälsometoder – ser extremt olika ut. Därför håller jag mig mest till träning, haha.

Men balans.. varför ska jag träna balansen?

Balans = ”vår förmåga att hålla tyngdpunkten inom ramen för understödsytan”.  Vi behöver helt enkelt kunna hålla balansen för att klara av att göra enkla saker i vardagen. Ditt balanssystem hjälper kroppen att hitta stabilitet i såväl rörelse som när du är stilla, t.ex. att röra armar och ben samtidigt, minimerar att du ramlar, skadar dig eller överbelastar en viss sida. Systemet involverar flera sinnen; synen, innerörats balansorgan, känseln och led– och muskelsinnet. Och ju äldre du blir, desto sämre blir hjärnans samspel med de olika systemen som hjälper dig att hålla balansen. Bland annat får du sämre känsel, sämre avstånds­bedömning och svagare muskler och skelett, därför är det bra att träna balansen precis som dina muskler och hjärtat.

Veckans träningsprogram hjälper dig att bygga styrka och stabilitet i framför allt dina muskler kring core, fot-, knäled och höft. Från lättast till successivt svårare nivå med 8 övningar på balansplatta. Välj ut ett par- eller jobba dig igenom alla som ett utmanade balanspass.

träna balansenträna balansenÖka din balans och stabilitet med 8 övningar på balansplatta – från lätt till svår

1. Håll balansen. Stå på balansbrädan och titta ned i golvet och upp i taket. Fösök att hålla balansen och undvika att kanten av brädan berör golvet. Övningen är enklare ju större avstånd du har mellan fötterna.

2. ”Twist”. Stå på balansbrädan, håll armarna ut åt sidan och försök hålla balansen medan du twistar med underkroppen.

3. Armsving. Stå på balansbrädan och försök hålla balansen medan du svingar armarna fram och tillbaka. Försök undvika att kanten av brädan berör golvet. Övningen är enklare ju större avstånd du har mellan fötterna.

4. Kasta en boll. Stå på balansbrädan och försök hålla balansen medan du kastar bollen mot en vägg, i golvet eller till en annan person. Försök undvika att kanten av brädan berör golvet. Övningen är enklare ju större avstånd du har mellan fötterna.

5. Knäböj. Stå på balansbrädan och försök att hålla balansen medan du böjer knäna till ungefär 90 graders vinkel. Du kan alternativt hålla den djupa ställningen i några sekunder. Försök hålla neutralställningen i ryggen och bäckenet, och pressa naveln in mot ryggen så du spänner den nedre delen av magen under hela rörelsen.

6. Enbensbalans. Stå med det ena benet på balansbrädan, lyft det andra knät och försök att hålla balansen. Upprepa övningen med det andra benet.

7. Hoppa och håll balansen. Stå bakom balansbrädan. Hoppa upp på brädan och försök hålla balansen. Hoppa ner igen och upprepa.

8. Superman. Stå på ett ben och luta överkroppen framåt med rak arm sträckt över huvudet. För samtidigt benet du inte står på bakåt tills din kropp är i en rak linje. Böj på höfterna och stoppa rörelsen ved en cirka 90 ° vinkel i höftleden. Sedan komma tillbaka till utgångsläget.

Upplägg: Jobba ex. 3 x 30 sekunder per övning och sida med 15 sekunders vila mellan varje set.

Lycka till med din träning! ♥/A

Gillar du övningar på balansplatta rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning