Fisk, fågel eller mittemellan? 3 matförslag + recept nr 2

matförslag

Fisk, fågel eller mittemellan?

Hur ser dina planer ut? Om du har några, annars kanske några av mina matförslag kan vara något? Tre tips till dig med idétorka som ger god variation mellan fisk, fågel och ”mittemellan”. Jag har gjort ett inlägg på samma tema tidigare men här alltså del 2 där ”mittemellan” den här gången står för vegetariskt.

För det mesta är det roligt att laga mat tycker jag, men ibland har jag svackor och kör på samma rätter flera veckor i rad. Någon som känner igen sig? Just vardagsmaten är extra utmanande p.g.a. mycket annat i skallen och fullt upp med både egna och barnens aktiviter, men det löser sig alltid ändå.

Fisk, fågel eller mittemellan? 3 matförslag + recept nr 2

matförslag

Tonfiskbiffar & Co.

Ingredienser, ca 2 port:

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön (alt. 0,5 tsk fiberhusk)
  • örtsalt & peppar
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning
  • potatis (eller alternativ, ex. bröd till fiskburgare?)
  • valfria grönsaker
  • någon god sås, ex. majosås eller romsås

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Värm en stekpanna med fett.
  3. Klicka ut och platta till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  4. Servera med valfria tillbehör.

kyckling bolognese

Karins kyckling bolognese

Ingredienser till 4 portioner:

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 100 g kalkon/kycklingbacon
  • 2 msk olivolja
  • 450 g kycklingfärs
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk socker
  • Salt & peppar

Att servera till:

  • pasta
  • basilica
  • parmesan att riva över

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Skala morötter och skär dom samt selleri i små bitar.
  3. Skär även bacon i små bitar och stek. Tillsätt sen lök, vitlök och grönsaker och stek allt ännu en stund.
  4. Tillsätt kycklingfärsen och bryn, sen paprika, rosmarin, tomatpuré och rödvin. Låt koka upp och puttra tills endel vätska försvunnit.
  5. Blanda i konserverade körsbärstomater, buljong, grädde och lagerblad i såsen och låt koka upp för att sen småputtra i ca 1 1/2 timme, gärna längre.
  6. Smaka av med socker, salt och peppar.
  7. Koka pastan och servera med din kyckling bolognese, färskriven parmesan och basilika.

vegobowl matförslag

Pokébowl med Quorn/tofu

Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 paket Quorn Bitar – Chicken Style (350 g) alt. 1 paket tofu
  • 400 g kokt ris
  • 250 g edamamebönor
  • 2 morötter – picklade eller strimlade
  • 4 rödbetor – picklade eller (som mig) ugnsbakade
  • 2 rödlökar – picklade eller ugnsbakade
  • 2 morötter
  • inlagd ingefära
  • olja till stekning
  • salt, peppar och kryddor efter smak
  • dressing, ex. mayosås (jag tog färdig chipotle mayo)

Gör så här:

  1. Koka ris och stek Quornbitar eller tofutärningar i olja och kryddor.
  2. Förbered grönsakerna och ev. dressingen under tiden.
  3. Lägg upp ris, grönsaker och Quorn/tofu i skålar.
  4. Ringla dressing över och servera.

Hoppas något av mina matförslag smakar. Enjoy! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras