Mer vegetariska middagar!? 6 recept med vegofärs

recept med vegofärs

Vill du övergå till att äta mer vegetariskt eller veganskt?

Då är recept på vegofärs en bra start, en produkt som finns i flera varianter och går att använda precis som vanlig köttfärs/kycklingfärs. Visst kan det vara bra att laga mat från scratch av grönsaker och proteinrika livsmedel från växtriket, men som nybörjare eller om du har skeptiska familjemedlemmar som ska äta samma är färdig färs bra. Och något många av oss inte har i överflöd är ju TID: Flera recept med vegofärs går både snabbt och smidigt i vardagsruschen, så här ger jag dig några förslag.

Mer vegetariska middagar!? 6 recept med vegofärs

hälsosam snabbmat

Vegobiff i wrap

Ingredienser:

  • formbar sojafärs
  • tortilliabröd
  • valfria grönsaker
  • färdig sås / créme fraiche / hummus

Gör så här:

  1. Tina färsen om frusen och forma till biffar.
  2. Stek i lite olja.
  3. Lägg grönsaker, biffar och sås i tortillabröd.
  4. Yum!

recept med vegofärs

Chili quorn carne

Ingredienser:

  • 1 förpackning quornfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 burk cannellini-bönor (alt. vita bönor eller liknande)
  • 1 förpackning krossade tomater/tomatsås
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 msk soja
  • salt & peppar
  • olja/smör/kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Stek quornfärs och lök i olja i en stor panna.
  2. När allt fått färg, häll i krossade tomater, bönor, soja och smaka av med kryddor.
  3. Koka ris eller pasta till.

recept med vegofärs

Quornlasagne med bönpasta

Ingredienser, 6 portioner:

  • 600 g Quorn Färs (2 påsar, alt. annan slags vegofärs)
  • 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
  • 8-10 dl färdig ostsås (kan uteslutas eller ersättas av veganskt alternativ)
  • 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
  • Salt
  • Peppar

Topping:

  • 150 g riven ost (kan uteslutas eller ersättas av veganskt alternativ)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
  4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
  5. Servera med färska grönsaker.

Quornpaj recept med vegofärs

Vegofärspaj

Pajskal:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)

Fyllning:

  • 1 påse stekt vegofärs med valfria kryddor
  • 1 msk olivolja
  • 3 st ägg
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl keso
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stek färsen i oljan och krydda enligt smak.
  3. Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla löken.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
  6. Fördela Quornfräset över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
  7. Häll blandningen över pajen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).

vegetariskt storkok recept med vegofärs

Vegowok Thai Style

Ingredienser:

  • 1 stor påse quornfärs (alt. annan vegofärs)
  • 1 påse wokgrönsaker
  • 1 rödlök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk sojasås
  • 1 msk fisksås (kan uteslutas)
  • 1-2 burkar kokosmjölk (beroende på önskad konsistens)
  • kryddor (ex. curry, salt, peppar, paprikapulver)
  • 1 msk kokosolja el. annan olja att steka i
  • ris

Gör så här:

  1. Stek quornfärs i olja i en stor panna.
  2. Stek med grönsakerna och löken.
  3. När allt fått färg, häll i kokosmjölk, fisksås, soja och smaka av med kryddor.
  4. Koka riset och låt färsen koka ihop under tiden.
  5. Servera och toppa gärna med cashewnötter.
enkel moussaka

Mumsig vego moussaka

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g vegofärs (ex quorn)
  • 1 förpackning (500 g) krossade tomater
  • salt & peppar
  • 2 auberginer, ca 600 g
  • 2 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 dl riven parmesanost (alt. fetaost)

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.
  3. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.
  4. Häll över tomatkross och smaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
  5. Under tiden – skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
  6. Riv permasanost under tiden.
  7. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.
  8. Varva köttfärssås, aubergine och permasanost i en ugnssäker form.
  9. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över permasan.
  10. Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20-40 minuter.
  11. Servera moussakan med en grönsallad, gärna i form av ännu mer grekisk stil med fetaost, ringlad olivolja, tomater, rödlök och avocado. Yum!

moussaka

Smakliga måltider, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.