Äta bör man – och trist vore väl annars?
Energi och njutning av god mat vill väl ingen vara utan, däremot själva planerandet för att hitta goda vardagsrecept. Därför har jag satt ihop ännu en matsedel med olika maträtter till veckans middagar. Som ger näring, smakar bra och underlättar hjärnarbetet, skönt när dina tankar kretsa kring jobb, familj och annat fix.
Här har jag samlat några förslag på vardagsrecept från bloggarkivet. Att plocka bland eller om du vill följa matsedeln rakt av? Som vanligt med baktanken att du ska få varierade middagar som passar olika smaker, en blandning av basvaror, snabbt, lättlagat och storkok. Varsågod att sno det du blir sugen på!
Om du vill komplettera med fler goda vardagsrecept hittar du tidigare matsedlar här:
- Annas matsedel, del 1
- Annas matsedel, del 2
- Annas matsedel, del 3
- Annas matsedel, del 4
- Annas matsedel, del 5
- Annas matsedel, del 6
- Annas matsedel, del 7
- Annas matsedel, del 8
- Annas matsedel, del 9
- Annas matsedel, del 10
- Annas matsedel, del 11
- 1
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel – 6 goda vardagsrecept, del 13
Fried rice med quorn
Ingredienser:
- kokt ris
- 1 påse quornbitar (alt. tärningar av tofu)
- 3 ägg
- gröna grönsaker, ex. broccoli och spenat
- sojasås
Gör så här:
- Stek allt i olja.
- Smaka av med salt och valfria kryddor.
- Servera gärna med sojasås.
Fiskpudding med blomkålsris
Ingredienser:
- Kokt, rensad fisk, ca 800 g (mängd beroende på hur mycket protein du vill ha)
- 2 dl blomkålsris (alt. vilken rissort som helst)
- 2 dl mjölk
- 4 ägg
- Salt & peppar
- Dill
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en ugnssäker form.
- In i ugnen på 225° ca 20-30 minuter tills puddingen fått fin färg och stagnerat i mitten.
- Servera med färska grönsaker och någon sås.
Vitkålslasagne med valfri färs och ostsås
Ingredienser:
Färs
- 1 st gul lök
- 1 msk olja
- 400 g färs av kött/kyckling/vego (jag hade älgfärs)
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk sojasås
- 1 tärning buljong
- valfria kryddor
- salt & peppar
Ost/bechamelsås
- 1 msk smör/alt. margarin
- 2 msk mjöl
- 4 dl mjölk (valfri sort)
- 1 dl riven ost (kan uteslutas)
Lasagneplattor
- ½ huvud vitkål
Goda grönkålsplättar
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 200 g grönkål
- 150 g fetaost
- 4 ägg
- 3 msk fiberhusk
- 1 msk kokosolja eller annat stekfett
- Salt & peppar
Gör så här:
- Skär bort mittnerven på grönkålen och hacka bladen.
- Lägg grönkålen i en bunke tillsammans med uppvispade ägg, fiberhusk, smulad fetaost, salt och peppar efter smak.
- Mixa med stavmixer om du vill ha släta plättar (jag behöll den med bitar för krisp och tuggmotstånd).
- Låt svälla 5-10 minuter.
- Stek på medelvärme till en fin stekyta.
- Servera till frukosten/brunchen, eller lunch ihop med ex. grillad kyckling, räkor, lax? Eller ät som dom är.
Kycklingwok med nudlar och ingefäramarinad
Ingredienser, 4 portioner:
- 600 g kycklinginnerfilé
- 500 g broccoli
- 500 g zucchini
- 1 gul lök, strimlad
- 200 g äggnudlar
- 1 dl japansk soja
Marinad:
- 2 msk sesamolja
- 2 tsk kinesisk soja
- 1 dl neutral olja
- 2 msk honung
- 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 20 g ingefära, riven
- 1 dl sesamfrön, ev torrostade
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk chiliflakes
Gör så här:
- Blanda sesamolja, kinesisk soja, olja, honung, vitlök, ingefära, sesamfrön, salt och hälften av chiliflakesen.
- Dela broccoli, lök, zucchini och kyckling i bitar.
- Woka kycklingen tills den är genomstekt och tillsätt sedan grönsakerna och stek tills dom fått fin färg.
- Koka nudlarna enligt anvisning och häll av vattnet.
- Vänd ihop nudlarna med kyckling, grönsaker och tillsätt marinaden.
- Smaka av med salt, toppa med chiliflakes, ev extra sesamfrön och salta nötter.
Laxburgare
Ingredienser:
- 400 g laxfilé
- 1 tsk salt
- vitpeppar
- 1/2 pressad citron
- 2 äggulor (alt. hela ägg)
- hackad dill (eller önskad krydda)
- 1 msk fiberhusk (alt. 2-3 msk potatismjöl)
- 1 dl vispgrädde
- smör eller olja att steka i
Gör så här:
-
- Dela fisken i bitar och mixa i matberedare eller med mixerstav ihop med salt, vitpeppar, citronsaft, äggulor, dill, potatismjöl och vispgrädde.
- När färsen är smidig och i önskad konsistens, smält smör eller häll olivolja i en stekpanna eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Klicka ner- och forma laxfärsen till biffar (ca 10 st beroende på hur stora du gör dom).
- Stek på ganska hög värme i ca 3-4 minuter på varje sida tills dom är genomstekta och ytan är gyllenbrun.
Läcker levergryta med plommontomater
Ingredienser, 4 portioner:
- 800 g kalvlever
- 1 burg plommontomater
- 280 g bacon eller rökt sidfläsk
- 2 st gul lök
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1 st buljongtärning
- 1 msk smör
- 2 tsk kryddpeppar malen
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
- Hacka löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök, bacon och leverbitar i smöret.
- Tillsätt tomater, kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
- Låt puttra i minst en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
- Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt.
- Servera gärna med potatis och grönsaker.
Hoppas du hittar något gott bland mina vardagsrecept att prova framöver. Smakliga måltider! /A