Annas mumsiga matsedel – 6 middagsrecept, del 3

goda middagsrecept

”Vad blir det för maaat?”

Den ständiga frågan, som du slipper med en matsedel full av goda middagsrecept. Dessutom kul med något nytt, för jag vet hur lätt det är att fastna i samma gamla rätter. Jag gör det ofta själv, men att bläddra bland alla bilder och recept ger idéer till mig också. Hoppas mina recept från bloggarkivet kan underlätta för dig i vardagsplaneringen.

Tanken bakom matsedeln är att du ska få goda middagsrecept som ger en variation mellan fisk, kött, ägg, fågel och vegetariskt.

Annas mumsiga matsedel – 6 middagsrecept, del 3

quorngr_nara - goda middagsrecept

Meatfree Monday: Quornstroganoff med quinoa

Ingredienser:

  • 1 paket quornbitar
  • 2 finhackade gula lökar 
  • 2 dl grädde (alt. kokosgrädde eller annan vegansk produkt)
  • vatten efter behov för önskad konsistens
  • 1 msk tomatpuré 
  • 1 msk soja 
  • salt och peppar 
  • 1 msk olja till stekning

Gör så här:

  1. Fräs quorn i oljan tills den fått fin färg. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt quinoa och en god sallad.

goda middagsrecept

goda middagsrecept

Tisdagsfisk: Lyxig fiskpudding med fusk

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 1 paket fisk av valfri sort
  • ca 6 dl rester/nykokt ris, bulgur/matvete eller liknande
  • 1 förpackning Abbas middagsklart vitvinssås
  • 4 ägg
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Rör ihop kokt ris (eller vad du väljer), ägg, kryddor och vitvinssås.
  2. Skär fisken i kuber och rör ner i smeten.
  3. Grädda i en ugnssäker form på 225° tills puddingen fått fin färg, fisken är genomkokt och puddingen har stagnerat, ca 30 minuter.
  4. Servera med en god grönsallad.

goda middagsrecept

Biff med matvete och avocadosås

Ingredienser:

  • 500 g nöfärs
  • 2 ägg
  • ca 3 msk dinkelmjöl
  • örtsalt, peppar, paprikakrydda
  • matvete av önskade portioner
  • 1 avokado
  • 1 burk creme fraiche
  • valfria färska grönsaker

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till biffar och stek.
  2. Koka matvete enligt anvisningar.
  3. Avocadosås: mixa avocado, creme fraiche, örtsalt, peppar, paprikakrydda.
  4. Sallad: Exempelvis broccoli, körsbärstomater, bladspenat, gurka, pumpakärnor och vinegrette (olivolja, balsamvinäger, örtsalt).

ugnsomelett_svampstuvning - goda middagsrecept

Torsdagsägg: Ugnsomelett med kantarellstuvning

Ingredienser omeletten:

  • 4 hela ägg + 2 äggvitor
  • ca 2 dl mjölk
  • Olivolja
  • Riven mozarella
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Förbered en  ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
  3. Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och strö över riven mozarella.
  4. In i ugnen igen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.
  5. Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.

Ingredienser kantarellstuvning:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.

goda middagsrecept

Fredagskyckling: Kyckling med knaprigt kesotäcke

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Olivolja
  • Kryddor du gillar
  • 250 g keso
  • 100 g fetaost
  • 4 soltorkade tomater i små bitar
  • 1 pressad vitlök
  • 1/2 finhackad rödlök
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Gnid in kycklingen i olivolja och kryddor. Lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  3. Hacka lök, soltorkade tomater, smula fetaost, pressa vitlök och blanda med keso. Krydda efter smak.
  4. Bred blandningen över kycklingen.
  5. Lägg gärna andra grönsaker runt kycklingen som tillagas samtidigt.
  6. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Vänd ev. på grönsakerna efter halva tiden.
  7. Servera med sallad, en kall sås av crème fraîche och pressad vitlök, samt ris/matkorn/quinoa/sötpotatis eller vad du önskar.

Sushi /annalissjanis.se

Helg – hämtmat?

Åtminstone någon dag i veckan tycker jag kocken ska få vila. Köp hem det du gillar, ta något snabbt eller rester från en annan dag.

Hoppas du hittar några goda middagsrecept. Kram! /A

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.