”Vad blir det för maaat?”
Den ständiga frågan, som du slipper med en matsedel full av goda middagsrecept. Dessutom kul med något nytt, för jag vet hur lätt det är att fastna i samma gamla rätter. Jag gör det ofta själv, men att bläddra bland alla bilder och recept ger idéer till mig också. Hoppas mina recept från bloggarkivet kan underlätta för dig i vardagsplaneringen.
Tanken bakom matsedeln är att du ska få goda middagsrecept som ger en variation mellan fisk, kött, ägg, fågel och vegetariskt.
Annas mumsiga matsedel – 6 middagsrecept, del 3
Meatfree Monday: Quornstroganoff med quinoa
Ingredienser:
- 1 paket quornbitar
- 2 finhackade gula lökar
- 2 dl grädde (alt. kokosgrädde eller annan vegansk produkt)
- vatten efter behov för önskad konsistens
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk soja
- salt och peppar
- 1 msk olja till stekning
Gör så här:
- Fräs quorn i oljan tills den fått fin färg. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
- Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt quinoa och en god sallad.
Tisdagsfisk: Lyxig fiskpudding med fusk
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 1 paket fisk av valfri sort
- ca 6 dl rester/nykokt ris, bulgur/matvete eller liknande
- 1 förpackning Abbas middagsklart vitvinssås
- 4 ägg
- salt & peppar
Gör så här:
- Rör ihop kokt ris (eller vad du väljer), ägg, kryddor och vitvinssås.
- Skär fisken i kuber och rör ner i smeten.
- Grädda i en ugnssäker form på 225° tills puddingen fått fin färg, fisken är genomkokt och puddingen har stagnerat, ca 30 minuter.
- Servera med en god grönsallad.
Biff med matvete och avocadosås
Ingredienser:
- 500 g nöfärs
- 2 ägg
- ca 3 msk dinkelmjöl
- örtsalt, peppar, paprikakrydda
- matvete av önskade portioner
- 1 avokado
- 1 burk creme fraiche
- valfria färska grönsaker
Gör så här:
- Blanda ingredienserna till biffar och stek.
- Koka matvete enligt anvisningar.
- Avocadosås: mixa avocado, creme fraiche, örtsalt, peppar, paprikakrydda.
- Sallad: Exempelvis broccoli, körsbärstomater, bladspenat, gurka, pumpakärnor och vinegrette (olivolja, balsamvinäger, örtsalt).
Torsdagsägg: Ugnsomelett med kantarellstuvning
Ingredienser omeletten:
- 4 hela ägg + 2 äggvitor
- ca 2 dl mjölk
- Olivolja
- Riven mozarella
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Förbered en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
- Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och strö över riven mozarella.
- In i ugnen igen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.
- Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.
Ingredienser kantarellstuvning:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
Fredagskyckling: Kyckling med knaprigt kesotäcke
Ingredienser:
- Kycklingfilé
- Olivolja
- Kryddor du gillar
- 250 g keso
- 100 g fetaost
- 4 soltorkade tomater i små bitar
- 1 pressad vitlök
- 1/2 finhackad rödlök
- örtsalt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Gnid in kycklingen i olivolja och kryddor. Lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
- Hacka lök, soltorkade tomater, smula fetaost, pressa vitlök och blanda med keso. Krydda efter smak.
- Bred blandningen över kycklingen.
- Lägg gärna andra grönsaker runt kycklingen som tillagas samtidigt.
- Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Vänd ev. på grönsakerna efter halva tiden.
- Servera med sallad, en kall sås av crème fraîche och pressad vitlök, samt ris/matkorn/quinoa/sötpotatis eller vad du önskar.
Helg – hämtmat?
Åtminstone någon dag i veckan tycker jag kocken ska få vila. Köp hem det du gillar, ta något snabbt eller rester från en annan dag.
Hoppas du hittar några goda middagsrecept. Kram! /A