Dags för storkok?
Eller middagsplanering och fix inför veckan på andra sätt? Jag gillar att pyssla på i köket. Det är meditativt och en veckomatsedel underlättar enormt under uppbokade dagar. Utifrån den gör jag ofta storkok med vissa saker, som att steka köttfärs grilla ett par plåtar med kycklingfiléer i ugnen. Om basråvarorna är klara går det ju snabbt sen, att bara fixa passande tillbehör.
Till dina kommande måltider har jag ännu en gång grävt i arkivet och hittat några favoritrecept som kanske du också vill prova? Satt ihop en veckomatsedel med 6 middagsrecept att plocka från. Små bilder eftersom bloggens format ändrat under åren, men du får laga rätterna för att se dem i verkligheten istället.
Annas mumsiga matsedel – 6 middagsrecept, del 2
En god och proteinrik spenat- och fetaostpaj passar bra som vegetarisk ensamrätt, samt till lax, kyckling eller en köttbit. Går jättebra att förbereda innan eller frysa in till senare.
Proteinrik spenat- och fetaostpaj
Ingredienser:
- 100 g keso naturell
- 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
- 400 g bladspenat
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ca 10 marinerade soltorkade tomater
- ca 20 svarta oliver
- 200 g fetaost
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
Gör så här:
- Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
- Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
- Strimla tomaterna.
- Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
- Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Lasagne går ju att laga på så många andra sätt än med traditionell köttfärs och ostsås. Här är ett gott recept med kyckling och fetaost.
Kycklinglasagne med fetaost
Ingredienser:
- Lasagneplattor, gärna fullkorn
- Kycklingfilé, stekt i små bitar
- Fetaost 1 pkt
- Creme fraiche 250 g
- Keso ca 250 g
- Krossade tomater, 1 stor förpackning
- Hönsbuljong 1 tärning
- Soltorkade tomater
- Gul lök 1 st
- Vitlök 1 klyfta
- Kryddor efter smak
- Riven ost att toppa med
Gör så här:
- Stek kycklingen i små bitar. I med lök och vitlök och stek mjukt innan du blandar i krossade tomater och buljongtärningen. Krydda väl och låt puttra ca 10-15 minuter, gärna längre (ett tips är att förbereda såsen någon dag innan om du vill att maten ska gå snabbt att laga).
- Blanda créme fraiche, smulad fetaost, keso, finstrimlade soltorkade tomater och kryddor.
- Varva lasagneplattor och rikligt med kycklingsåsen och fetaostsåsen. Strö lite riven ost på toppen.
- Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 30 minuter. Servera med en god sallad. Smaklig måltid!
Tänk att det kan vara så enkelt att laga snabbt, gott och näringsrikt. Torsk i folie är ett grymt exempel.
Torsk i folie
Ingredienser:
- Ett paket torsk (Hokifilé eller sej funkar lika bra)
- 1/2 pressad citron
- Rikligt med olivolja
- Smör
- Flingsalt
- Peppar
Gör så här:
- Lägg folie i en ugnssäker form.
- I med fisken och på med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Hyvla över smör.
- In i ugnen på 200° i ca 20 minuter (beroende på om fisken är tinad eller inte).
- Servera med en blandad sallad, kokt potatis och smör-sky från foliepaketet.
Svamp- och viltfärsgratäng
Saknar exakta mått, men ungefär så här gör du:
- Blanda köttfärs med kantareller (ostekta), några krossade enbär, salt och pepper.
- Lägg smeten i en ugnssäker form.
- Stek kantareller som du lägger ovanpå.
- Häll över massor av grädde (valfri fetthalt, men godast med riktig).
- In i ugnen på 225°. Tid vet jag inte men tills köttfärsen inte är rosa.
- Ät ihop med kokt potatis, grönsaker och lingonsylt.
Ceasarsallad
Ingredienser:
- Romansallad
- Grillad kyckling i bitar
- Knaperstekt bacon
- Coctail tomater
- Brödkrutonger (gärna hemma gjorda, d.v.s. bröd rostat i het panna med olja och kryddor)
- Hyvlad parmesan
- Ceasardressing
Ingredienser till ca 5 dl ceasardressing:
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 2 sardeller
- 3 dl rapsolja (funkar även med olivolja)
- ½ dl finriven parmesanost
- salt & peppar
- vatten
Gör så här:
- Mixa äggulor, sardeller, vitlök, senap, vitvinsvinäger och citron slätt.
- Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa.
- Tillsätt finriven parmesan och vispa för hand eller med elvisp till en tjockare vit kräm, likt majonäs.
- Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
- Smaka av med salt och peppar.
- Gör en sallad av romansallad, coctailtomater, bitar av grillad kyckling och riven permesanost.
- Knaperstek bacon och lägg på salladen, samt ringla över ceasardressingen och garnera med brödkrutonger.
- Ät och njut!
En riktigt lyxig fiskrätt med bacon som ger god sälta och kantareller för djup smak.
Torsk med citron, bacon och kantareller
Ingredienser, 4 pers:
- 800 g torsk (2 st fiskblock)
- 1/2 baket bakon
- 200 g kantareller
- 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
- ca 3 msk färskpressad cironsaft
- 1 dl vitt vin eller vatten
- smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
- Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
- Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
- Strö över bacon och kantareller.
- Servera gärna med kokt, pressad potatis och grönsaker.
Hoppas du får en go söndag. Kram! /A