Sådärja, ännu en veckans matsedel är serverad!
Till dig som gillar struktur inför nästa vecka eller om du vill kika in och plocka idéer någon enstaka dag framöver. Som vanligt har veckans matsedel en baktanke: att du ska få varierade middagar för att passa olika smaker, en blandning mellan lättlagat och mer avancerat, plus en vilodag för kocken. Sno recept du är sugen på eller följ matsedeln rakt av.
Om du missat mina tidigare tips på goda middagar hittar du dem här:
- Annas matsedel, del 1
- Annas matsedel, del 2
- Annas matsedel, del 3
- Annas matsedel, del 4
- Annas matsedel, del 5
- Annas matsedel, del 6
- Annas matsedel, del 7
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel – 6 goda middagsrecept, del 8
Meatfree Monday: Quornfärs Thai Style
Ingredienser:
- 1 stor påse quornfärs (alt. annan vegofärs)
- 1 påse wokgrönsaker
- 1 rödlök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1-2 msk sojasås
- 1 msk fisksås
- 1-2 burkar kokosmjölk (beroende på önskad konsistens)
- kryddor (ex. curry, salt, peppar, paprikapulver)
- 1 msk kokosolja el. annan olja att steka i
- ris
Gör så här:
- Stek quornfärs i olja i en stor panna.
- Stek med grönsakerna och löken.
- När allt fått färg, häll i kokosmjölk, fisksås, soja och smaka av med kryddor.
- Koka riset och låt färsen koka ihop under tiden.
- Servera och toppa gärna med cashewnötter.
Fisktisdag: Panerad Alaska pollock
Ingredienser:
- Filéer av Alaska pollock (en vit torskfisk)
- Uppvispat ägg
- Ströbröd
- Salt & peppar
Gör så här:
- Vänd fisken i uppvispat ägg, sen i ströbröd.
- Salta och peppra efter smak.
- Stekt i rikligt med smör.
- Ät gärna tillsammans med sallad, kokt potatis, kapris och en klick majonäs.
Färsonsdag: Makaronigratäng
Ingredienser, 1 form:
- Ca 10 dl kokta makaroner
- 1 sats färdig köttfärssås, ca 10 dl (alt. kyckling-, soja- eller quornfärs om du är vegetarian)
- Ostsås och/eller riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Blanda köttfärs, makaroner och en del av ostsåsen/riven ost. Ytterligare riven ost strör du över gratängen.
- In i ugnen ca 20 minuter, tills din makaronigratäng fått en knaprigt, härlig yta.
Äggtorsdag: Fattiga riddare
Ingredienser, ca 2 portioner:
- 2 ägg
- 1,5 dl mjöl
- 1,5 dl mjölk
- 6 skivor bröd
- smör att steka i
- socker och kanel eller annan topping
Gör så här:
- Börja med att röra ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
- Tillsätt lite i taget av mjölken och vispa ihop..
- Lägg brödet i smeten så det suger upp smeten och blir kladdigt.
- Smält smör i en stekpanna och lägg i brödskivorna. Stek gyllenbruna på varje sida.
Kyckling på fredag: Mozarellfylld kyckling med bacon och basilika
Ingredienser, 6 pers:
- 6 st kycklingfilé
- 1-2 msk sojasås
- 4 st mozarellaostar
- 2 paket ekologist bacon
- 1 kruka basilika
- olivolja
- kryddor efter smak
- salt & peppar
Gör så här:
- Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.
- Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.
- Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella och basilikablad i skåran.
- Rulla bacon (eller parmaskinka) runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.
Skaldjurssöndag: Lat räkmacka
Ingredienser:
- Handskalade räkor
- Kokta ägg
- Majonäs
- Sallad
Egen majonäs, 4 dl:
- 2 äggula
- 1 tsk rödvins- eller vitvinsvinäger
- 1/2 tsk färskpressad citronjuice
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl neutral rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Vispa ihop äggula, vinäger, citronjuice, senap och salt i en bunke. Krydda med svartpeppar.
- Vispa ner lite olja i taget tills såsen blir tjock och ljus.
- Smaka av, krydda ev med mer salt och peppar.
Som vanligt är lördagar i alla fall vilodag för kocken hemma hos oss. Om du kör på samma rekommenderar jag hämtmat, att äta ute eller köra på rester från en annan dag. Bon apetit! /A