Att låta invanda mönster vila och ta dagarna som de kommer ibland.
Gillar du också det? Det är bland det bästa jag vet med lediga dagar – måltider och aktiviteter som ”blir som dom blir”, men i vardagskarusellen är det praktiskt med struktur och rutiner.
Omväxling förnöjer du vet och att åtminstone planera vissa delar inför uppbokade dagar sänker stressen. I alla fall för mig. För dig som känner likadant har jag ännu en gång samlat ihop några middagsrecept inför nya veckan. En matsedel följa rakt av eller plocka utvalda idéer från.
Om du missat min tidigare veckomatsedel och middagsrecept hittar några här:
- Annas mumsiga matsedel, del 1
- Annas mumsiga matsedel, del 2
- Annas mumsiga matsedel, del 3
- Annas matsedel del 4
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel: 6 goda middagsrecept del 5
Att förskottsfira våffeldagen med, eller spar receptet till då.
Meat Free Monday: Kokosvåfflor
Ingredienser:
- 8 ägg
- 2 dl kokosmjölk
- 2 dl kokosmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- Vispa ägg och kokosmjölk.
- Rör i mjöl, bakpulver och salt.
- Låt smeten vila medan våffeljärnet blir riktigt varmt.
- Pensla våffeljärnet med kokosolja, klicka ut smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
- Servera med valfria tillbehör, t.ex. grädde, bär, vanlijkvarg, banan, nutella, kokos eller vad du gillar.
Skaldjurstisdag: Krämig räk- och kräftstjärtspasta
Ingredienser:
- 1 paket tortellini ricotta/spenat
- 1 burk cremé fraiché
- 1 burk kräftstjärtar
- 1 burk/påse räkor
- 1 dl riven mozarella
- salt & peppar
- riven permasan att toppa med
- broccoli
Gör så här:
- Koka tortellini enligt anvisningarna.
- Blanda pastan med cremé fraiché, skaldjuren och mozzarellan i en kastrull eller wokpanna. Låt småputtra och koka ihop ett par minuter.
- Servera med ångkokt broccoli och toppa med riven permasan.
Fågelonsdag: Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm
Ingredienser, 2 portioner
- 2 sötpotatisar (1 per portion)
- 150 g fetaost
- 2 dl crème fraiche (kan bytas ut mot exempelvis gräddfil, matlagningsyoghurt eller keso)
- ett par nävar bladspenat eller annat grönt
- strimlad kalkon (uteslut för en vegetarisk variant)
- salt & peppar
Gör så här:
- Tvätta sötpotatisarna och baka i ugn cirka 1-1 1/2 timme i 200°C.
- Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
- Under tiden gör du krämen. Blanda smulad fetaost med crème fraiche. Krydda efter smak med salt och peppar.
- Lägg lite bladspenat och en klick kall kräm i varje potatis.
Fisktorsdag: Enkel fiskpudding
Ingredienser:
- ca 500 g fisk (jag hade ca 800 g tillredd röding och 200 g lax (rå)
- 6 ägg
- 2 dl grädde
- broccoli
- dill, salt & peppar
Gör så här:
- Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 225-250°.
- Lägg i tunna skivor av den eventuella råa fisken och sen på den tillredda fisken och broccoli runt.
- Blanda ihop ägg, grädde och kryddor och häll över fisken.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Kika så att den ev. råa fisken är klar.
Pizzafredag: Pizza på botten av dinkelmjöl
Ingredienser:
- 2 dl ljummet vatten
- ½ paket jäst
- 0,5 tsk salt
- 5-6 dl dinkelmjöl
- 3 msk olivolja
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
- Lös upp jästen, tillsätt mjöl och salt och blanda till en deg.
- Knåda ihop ett par minuter och låt sen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
- Förbered pålägget så länge, t.ex. koka pizzasås/använd färdig, riv/skiva ost/mozarella/fetaost/permasanost, skär skinka/kyckling, öppna tonfisk-/champinjon-/kronärtskocka-/majs-/räkburkar, skiva banan, champinjoner, bacon, soltorkade tomater, paprika, tomat eller vad du tycker om.
- Dela degen och kavla ut till lagom stora pizzor. Låt gärna jäsa ytterligare 15 minuter.
- Lägg på sås och pålägg samt krydda med oregano/pizzakrydda.
- Har du en micro med grill/crisp-funktion – micra i ca 10 minuter alt. tillaga i ugnen på 250-275° i ca 15 minuter (beroend på ugn).
Burgarlördag: Pitaburgare
Ingredienser, 4 portioner:
- 600 gram köttfärs
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- smör eller olja till stekning
Gör så här:
- Blanda färs, ägg och kryddor.
- Dela upp och forma till hamburgare.
- Stek på båda sidor till köttet är genomstekt.
- Servera i pitabröd med valfria tillbehör. Här har jag avokado, knaperstekt bacon, sallad, ost, rostad lök, dressing, tomat, samt pommes och morötter vid sidan av.
Söndagssushi
Ja, någon dag i veckan tycker jag det är helt rätt att både kocken och ugnen får vila. Att köpa hem färdiga goda middagar eller helt enkelt äta ”kvällsfrukost”. Ca 80% med ”näringstänk”, 20% utan är oavsett min melodi (med marginaler åt ena och andra hållet. Allt går inte att planera, vilket också har sin charm, för att knyta ihop med inledningen.
Bon apetit! /A