Helg som vardag – äta ska vi.
Inte konstigt att det kan vara svårt att hitta på nya middagar, men jag brukar bläddra i mitt bloggarkiv. Jag äger många kokböcker, men höftar mest och går efter recept jag samlat på mig här i bloggen. Efter över 10 år förstår du att det blivit en hel del inlägg, men många har jag glömt bort. Därför är det inspirerande att kika bakåt och samtidigt ge dig några idéer inför nya veckans middagar.
Min tanke bakom är en variation mellan vegetariskt, fisk, kyckling och kött. Kika gärna om det är något du kan tänka dig till någon dag med idétorka, eller sno samtliga recept. Fritt fram!
Annas matsedel – 6 goda middagsrecept del 4
Linsgryta med sting
Ingredienser:
- 1 rödlök
- 1 paprika (eller 1/2 av olika färger)
- broccoli
- blomkål
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk riven ingefära
- 2 msk thai curry
- 3 dl grönsaksbuljong
- 400 g kokosmjölk
- 3 dl GoGreens Ready in 5 linser
- olivolja/kokosolja
- pressad lime
- salt & peppar efter smak
Gör så här:
- Fräs grönsakerna i olja tillsammans med curry någon minut.
- Häll på buljong, kokosmjölk och linser.
- Koka ca 10-15 minuter och smaka av med limesaft, salt och peppar.
- Servera gärna med något gott bröd.
Fiskyta thaistyle
Ingredienser (mängd efter antal personer):
- 1 paket vit fisk
- ett par laxfilébitar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 rödlök
- broccoli
- 1 paprika
- 1-2 burkar kokosmjölk (beroende på hur lös du vill ha den)
- 1 tsk currypasta
- 1 msk sojasås
- 1 msk fisksås
- kryddor (jag tog curry, paprikakrydda, peppar, örtsalt)
Gör så här:
- Stek fisken lite lätt tillsammans med kryddor och vitlök.
- Häll över kokosmjölken, såserna och låt sjuda ett par minuter.
- Tillsätt grönsakerna och koka lite till så att de får lagom konsistens (gärna lite krisp).
- Servera med ris eller nudlar.
Köttfärspaj med fullkornsskal
Ingredienser pajdeg:
- 100 g kesella
- 2 dl grahams- eller dinkelmjöl
- 1 ägg
Ingredienser fyllning:
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 3 ägg (varav 1 till äggstanningen)
- 1 dl mjölk
- 100 g riven ost
- 1 tomat
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en ugnssäker form som har bakplåtspapper i botten eller är smord. Ställ formen i kylen 30-60 minuter. Sätt ugnen på 175°.
- Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
- Stek köttfärs och lök. Krydda efter smak.
- Vispa upp två ägg och blanda ner i köttfärsen. Lägg allt i pajskalet. Sätt ugnen på 200°.
- Skiva en-två tomater och garnera pajen med.
- Blanda ägget som är kvar men mjölk och riven ost. Häll allt över pajen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills den fått fin färg.
- Servera med en blandad sallad.
Krämig lax- och spenatomelett
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 1 paket bladspenat
- 1 paket lax (mängd efter antal portioner)
- 6 ägg
- champinjoner
- 1 rödlök
- sant och peppar
Gör så här:
- Stek först 1 paket bladspenat (fryst) så att vätskan försvinner (alt. ha i färsk bladspenat när omeletten nästan är klar).
- I med skivade champinjoner och rödlök och fräs så det får fin färg.
- Blanda ihop 6 ägg, salt och peppar och häll över härligheten.
- När omeletten nästan stagnerat, lägg på lax i mindre bitar.
- Klart och gott till en sallad, t.ex. med fetaost som jag hade.
Fluffiga hallonplättar
Ingredienser, ca 4 port:
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl hallonyoghurt (alt. naturell- eller vaniljyoghurt med mosade hallon/hallonsylt)
- 2 ägg
- smör att steka i
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
- Stek gyllenbruna på varje sida i smöret.
- Servera gärna med keso och bär
Chicken nuggets
Ingredienser:
- 1 förpackning kycklingfilé
- 1 ägg
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl sesamfrön
- 1 msk sojasås
- 0,5 dl olivolja
- salt, peppar & andra kryddor du gillar
Gör så här:
- Skär kycklingfilé i lagom stora bitar.
- Vänd dem i uppvispat ägg, mandelmjöl, sesamfrön, sojasås, salt och peppar.
- Stek i rikligt med olja tills köttet är genomstekt och ytan gyllenbrun.
- Servera gärna med massor av färgglada grönsaker, sötpotatispommes eller vanliga, samt en god röra eller dippsås av crème fraîche, vitlök, örtsalt och peppar.
Smakliga måltider! /A