Till dig som vill ha middagsidéer inför veckan har jag samlat ihop ännu en matsedel.
Den nionde!! Somliga recept ur min matsedel känner du säkert igen, men kanske som nya efter en tid? Så brukar det vara för mig. Och som vanligt har även denna gång en baktanke: att du ska få varierade middagar för att passa olika smaker, en blandning mellan lättlagat och mer avancerat, plus en vilodag för kocken. Plocka vissa idéer eller följ hela matsedeln rakt av.
Om du vill komplettera med fler recept hittar du tidigare matsedlar här:
- Annas matsedel, del 1
- Annas matsedel, del 2
- Annas matsedel, del 3
- Annas matsedel, del 4
- Annas matsedel, del 5
- Annas matsedel, del 6
- Annas matsedel, del 7
- Annas matsedel, del 8
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel – 6 goda middagsrecept, del 9
Meatfree Monday: Quorn Nuggets & Co.
Allt på en plåt är mitt knep för en lättlagad middag. Här skar jag potatis till runda ”chips”, ringlade olivolja över och saltade. Grillade sen i ugnen tillsammans med Quorn Nuggets (finns färdiga i frysdisken, alt. gör egna kycklingbitar) i ca 30 min. Servera gärna med grönsaksstavar och vitlöksdipp av crème fraîche, pressad vitlök och örtsalt.
Tisdagsfisk: Krämig laxpasta med ugnsgrillade grönsaker
Ingredienser:
- 1 laxsida
- flingsalt
- peppar
- 1 aubergin
- 1 broccolihuvud
- champinjoner
- ca 1,5 dl olivolja
- örtsalt
- 1 paket bönpasta (alt. annan pasta eller nudlar)
- 2 dl grädde (av valfri sort, alt. kokosmjölk)
- fetaost (kan uteslutas om vegan)
- melonkärnor (kan bytas ut mot ex. pumpakärnor eller pinjenötter)
Gör så här:
- Förbered laxen och grönsakerna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö flingsalt och peppar över laxen och krydda med örtsalt på grönsakerna. Ringla även olivolja över grönsakerna. Låt stå så att saltet smälter in i laxen i ca 5 minuter.
- Sätt ugnen på 250° och koka upp vatten till pastan.
- Koka bönpasta enligt anvisningar och sätt in laxplåten i ugnen i ca 20-30 minuter (tills fiskköttet lätt faller isär).
- Lägg färdigkokt och avrunnen pasta + lax i en wokpanna på spisen.
- Tillsätt grädde och smaka av med ev. mer örtsalt och peppar.
- Låt sjuda några minuter så att smakerna ”gifter sig”.
- Servera i djupa tallrikar med de grillade grönsakerna, smulad fetaost och melonkärnor.
Onsdagsoopsies: Taco med oopsiebröd
Stek köttfärs eller vegetarisk färs och blanda i tacokrydda. Servera med valfria grönsaker, vitlökssås, tacosås och tortillabröd/pitabröd eller oopsies. Recept nedan.
Oopsies
Ingredienser, ca 6–8 st beroende på storlek:
- 3 ägg
- 100 g philadelphiaost
- en nypa salt
- ½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
- ½ tsk bakpulver (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan.
- Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar.
- Vispa gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande.
- Vänd ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna.
- Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper. Strö gärna över frön, flingsalt ett varför inte en grön krydda?
- Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
Torsdagskyckling: Tandoorikyckling med mangosallad
Ingredienser:
- 1 kg kycklingfilé
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 msk färsk ingefära
- 1 ½ tsk garam masala
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk salt
- 1 mango
- basmatiris
- lime
- pumpakärnor
- isbergsallad
- avokado
- gurka
- körsbärstomater
- broccoli
Gör så här:
- Lägg kycklingfilén i en skål.
- Blanda matlagningsyoghurt med ingefära, pressad vitlök, garam masala, cayennepeppar, gurkmeja, chilipulver och salt.
- Häll blandningen över kycklingen och täck med folie. Låt marinera 3-4 tim eller över natten. Funkar även att tillaga direkt, även om smaken inte sätter sig i kycklingen på samma sätt då.
- Tillaga kycklingen på en långpanna i ugnen på 200° i 30-40 min.
- Under tiden kokar du basmatiris (eller annat ris/tillbehör), skär grönsakerna och mango.
- Servera gärna kycklingen, ris och mangosallad med pumpakärnor och en klick matlagningsyoghurt/vitlökssås (crème fraîche med pressad vitlök, citron, salt och peppar).
Fredagspizza: Blomkålspizza
Ingredienser 2 st bottnar:
- 1 litet rivet blomkålshuvud
- 3 ägg
- 1,5 dl riven parmesanost
- 1 dl keso
- 1 tsk salt
Ingredienser fyllning (min variant):
- riven eller hel mozarella
- tomatsås
- rödlök
- stekt bacon
- färsk bladspenat
- 4 ägg
- örtsalt
- basilika
Gör så här:
- Riv blomkål och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
- Platta ut två pizzor på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 min i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
- Lägg på tomatsås, övrigt du önskar (ex. knäck på 2 ägg/pizza) och ost.
- Grädda ytterligare 5-15 min.
- Servera!
Söndagssoppa: Saffranskryddad fisksoppa
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 gram torskfilé
- 1 st lök
- 4 st morötter
- 2 klyfta(or) vitlök
- 2 tsk rapsolja
- 8 dl krossade tomater
- 2 msk skaldjursfond
- 1 påse saffran
- salt
- svartpeppar
- 4 dl vatten
- färsk basilika
Gör så här:
-
- Hacka lök och vitlök. Skär morot i små tärningar.
- Fräs lök och vitlök i rapsolja.
- Tillsätt finkrossade tomater, morötter, lite salt, peppar och fond. Häll på vatten och koka ca 5-10 minuter.
- Skär fisken i bitar. Tillsätt saffran och fiskbitar. Låt småkoka några minuter tills fisken är genomkokt.
Hoppas några recept som underlättar i tankeverksamheten. Smakliga måltider! /A