Fastnar du i samma gamla maträtter på repeat och önskar något nytt?
För dig har jag samlat några recept från senaste tiden. En matsedel med olika slags råvaror och tidsåtgång att tillreda, men alla goda och rätt lättlagade enligt mig.
Plocka enstaka recept eller följ matsedeln rakt av. Som vanligt med baktanken att du ska få varierade måltider av näringsrika basråvaror, rätter som passar olika smaker och som underlättar hjärnarbetet. Skönt att luta dig mot när tankarna kretsar kring jobb, familj och annat fix i din vardag? Varsågod att sno det du blir sugen på!
Om du vill komplettera med fler recept hittar du tidigare matsedlar här:
- Annas matsedel, del 1
- Annas matsedel, del 2
- Annas matsedel, del 3
- Annas matsedel, del 4
- Annas matsedel, del 5
- Annas matsedel, del 6
- Annas matsedel, del 7
- Annas matsedel, del 8
- Annas matsedel, del 9
- Annas matsedel, del 10
- Annas matsedel, del 11
- Annas matsedel, del 12
- Annas matsedel, del 13
- Annas matsedel del 14 – på en plåt!
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel – 6 goda vardagsrecept, del 15
Ugnsomelett med kantareller och parmesan
Ingredienser omelett, ca 2 port:
- 4 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 msk olja/smör till stekning
- 0,5 dl riven parmesan
- Salt & peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Blanda ägg, mjölk och kryddor.
- Tillsätt fett i en ugnssäker from och häll över smeten.
- In i ugnen i ca 15 minuter tills omeletten fått fin färg.
Ingredienser kantarellfräs
- Kantareller
- 2 msk smör
- 0,5 msk vetemjöl
- 1 dl grädde (valfri fetthalt och sort)
- Salt & peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt puttra medan omeletten är i ugnen. Smaka av med salt, peppar och soja.
När omeletten är färdig – bred på kantarellfräset och strö över riven parmesan. In i ugnen igen några minuter tills osten smält.
Proteinproppad fiskpudding
Ingredienser:
- Kokt, rensad fisk, ca 800 g (mängd beroende på hur mycket protein du vill ha)
- 1 dl dinkelris/matvete eller rundkornigt ris
- 2 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 4 ägg + 1 dl äggvita (om du vill öka proteinmängden)
- Salt & peppar
- Dill
- Ev. fiskbuljong
Gör så här:
- Koka först riset i vattnet på låg värme i ca 10 minuter. Gärna ihop med fiskbuljong för extra god smak och sälta.
- Häll sedan i mjölken och sjud ca 30 minuter.
- Blanda därefter i fisken, rör ihop äggen och häll i, krydda och in i ugnen på 225° ca 30 minuter tills puddingen fått fin färg.
- Servera med grönsaker och något sås.
Saftiga kycklingburgare med sriachamajo i kesotortillia
Ingredienser till ca 8 st:
- 500 g kycklingfärs
- 2 ägg
- curry, paprikakrydda, spiskummin eller vilka kryddor du gillar
- salt och peppar
- olja eller smör till stekning
Gör så här:
- Blanda färs med ägg och kryddor. Smeten blir lös och kladdig, men ägget binder den när du steker.
- Värm en stekpanna med fett och klicka ut lagom stora biffar. Platta till och forma när du steker dem.
- Vänd efter några minuter och se till att de blir genomstekta, utan att ligga på för länge och bli torra.
Kesotortillia
Ingredienser 2 st:
- 1 dl keso
- 1 ägg
- 0,5 msk chiafrön (kan uteslutas)
- valfri topping, ex flingsalt och pumpakärnor
Gör så här:
- Blanda ägg, keso och chiafrön.
- Häll ut i lagom stora plättar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen på 225° i ca 15-25 minuter (beroende på ugn, så kika med jämna mellanrum. Brödet ska vara mjukt men inte geggigt). Tips! Du kan även steka din kesowrap i en panna med olja.
Under tiden brödet gräddas kan du förbereda fyllningen, förslagsvis skivad kyckling, grönsaker och denna sås.
Sriachamajo
Ingredienser:
- 1 dl majonäs
- 1 tsk sriacha sauce (mer/mindre enl smak)
- 1 tsk risvinäger
- 1 nypa salt
- 1 skvätt vatten till önskad konsistens
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
- Smaka av och tillsätt mer salt och sriacha om du önskar en hetare sås, eller mer majonäs för en mildare.
- Ställ svalt tills du kan äta.
Flygande Jacob med twist
Ingredienser:
- 1 grillad kyckling i bitar (eller 3 tillagade kycklingfileer)
- 1 banan
- 2 dl grädde (helst vispgrädde, men du kan även ta en lättare variant)
- 1,5 dl chilisås
- 0,5 dl hot tacosås
- örtsalt / salladskrydda
- broccoli
- curry
- 1 paket bacon (stekt och avrunnen)
- salta mandlar /jordnötter/cashewnötter
Gör så här:
- Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form. Strö örtsalt.
- Dela bananen och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry.
- Stek bacon och sätt ugnen på 225°.
- Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
- Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
- In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
- Servera med en blandad sallad och ris.
Tonfiskburgare & Co.
Ingredienser, ca 2 port:
- 1 burk tonfisk i vatten eller olja
- 2 ägg
- 1 lök
- 2 msk chiafrön (alt. 0,5 tsk fiberhusk)
- salt & peppar + valfria kryddor
- smör/kokosolja/olivolja till stekning
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
- Värm en stekpanna med fett.
- Klicka ut och platta till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
- Servera i bröd med valfria tillbehör.
Hoppas du hittar något gott ur min matsedel på en plåt att prova framöver. Smakliga måltider! /A