MERA mat och tjat om min plåt.
Vilken fantastisk hjälp en plåt kan vara med en stor, hungrig träningsfamilj eller som solo för storkok till matlådor, därför vill jag servera dig en hel matsedel på en plåt. Sex recept som ger mycket mat och som ”lagar sig själv” medan du gör annat, utan samma risk brännas vid som på spisen. En minut hit eller dit spelar inte lika stor roll, vilket är perfekt om du som mig har barn, husdjur eller annat som gör att du måste gå ifrån köket då och då.
Jag lagar i princip alla middagar på plåt när barnen är hos mig, men även när jag är själv för att slippa daglig matlagning och/eller få över till luncher. Så himla smidigt och för dig som håller med men sakna idéer har jag samlat några favoritrecept från senaste tiden. En matsedel på plåt med olika slags basråvaror.
Plocka enstaka recept eller följ matsedeln rakt av. Som vanligt med baktanken att du ska få varierade middagar som passar olika smaker, en blandning av basvaror, snabbt, lättlagat, till storkok och som underlättar hjärnarbetet. Skönt när dina tankar kretsa kring jobb, familj och annat fix.. varsågod att sno det du blir sugen på!
Om du vill komplettera med fler recept hittar du tidigare matsedlar här:
- Annas matsedel, del 1
- Annas matsedel, del 2
- Annas matsedel, del 3
- Annas matsedel, del 4
- Annas matsedel, del 5
- Annas matsedel, del 6
- Annas matsedel, del 7
- Annas matsedel, del 8
- Annas matsedel, del 9
- Annas matsedel, del 10
- Annas matsedel, del 11
- Annas matsedel, del 12
- Annas matsedel, del 13
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Matsedel hos SportHälsa
Annas matsedel på en plåt – 6 goda vardagsrecept, del 14
Relax med allt-på-en-plåt–lax
Ingredienser:
- 1 laxsida
- potatis
- paprika + fler grönsaker du gillar, ex. aubergin, champinjoner, zucchini..
- olivolja
- flingsalt
- kryddor enligt smak (jag har gärna dill, örtsalt, peppar)
Gör så här:
- Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt stå minst 5 minuter så att saltet smälter in i fisken.
- Skölj och skiva potatis och grönsaker. Lägg runt laxen.
- Ringla olivolja över potatis och grönsaker. Krydda både fisk och grönsaker.
- In i ugnen på 250° i ca 20-30 minuter. Kika så att fiskköttet är saftigt och rosa inuti, utan att vara rått. Ev kan du behöva ta ut lax eller grönsaker tidigare och låta resten grillas lite extra.
- Serveras gärna med en god sås, t.ex:
Svinggod sriachamajo
- 1 dl majonäs
- 1 tsk sriacha sauce (mer/mindre enl smak)
- 1 tsk risvinäger
- 1 nypa salt
- 1 skvätt vatten till önskad konsistens
- Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
- Smaka av och tillsätt mer salt och sriacha om du önskar en hetare sås, eller mer majonäs för en mildare.
- Ställ svalt tills du kan äta.
Lasagne med valfri färs
Ingredienser, 6 portioner:
- ca 600 g färs, ex. vego, nöt eller kycklingfärs
- 500 g krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
- 2 dl matladningsgrädde
- 1 msk sojasås
- 500 ml bechamelsås / ostsås
- ca 16 lasagneplattor, bönpasta eller vanlig pasta
- Salt & peppar
- Valfria kryddor
- 150 g riven ost att toppa med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Tillaga färsen: stek i olja, krydda enligt smak, häll i krossade tomater, matlagningsgrädde och sojasås. Låt puttra några minuter.
- Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
- Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din lasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
- Servera med färska grönsaker.
Korvplåt
Ingredienser:
- 1 falukorv (gärna av hög kötthalt, ex. kycklingkorv9
- tillbehör: ex. makaroner, parmesanost och olika grönsaker
Gör så här:
- Skiva falukorven och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen på ca 225° i 15-25 minuter.
- Under tiden: koka makaroner och förbered grönsaker.
- Servera!
Ugnspannkaka
Ingredienser (inom parantes för 3 plåtar):
- 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
- 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
- 4 ägg (alt. 9 ägg)
- ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
- 2–3 msk smör (per plåt)
- 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
- Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
- Smält smöret i långpannan.
- Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.
Fish´n smashed potatoes
Ingredienser:
- 450 g potatis
- 25 g smör
- 1 msk olivolja
- Permesan
- Salt & peppar
- Fiskpinnar av valfri sort
- Sås (ex. vitlöksås)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Tvätta och koka potatisen tills de har blivit mjuka.
- Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspappeer. Tryck sedan till potatisen med hjälp av ett glas och ringla olivolja + smält smör över.
- Salta, peppra och strö riven parmesan över.
- Rosta i ugnen tillsammans med fiskpinnar på samma eller annan plåt tills potatisen är gyllene och fisken genomstekt.
- Servera med majosås och grösaker.
Kyckling med ugnsgratinerade rödbetor & grönkål
Ingredienser:
- Grönkål
- Rödbetor
- Rödlök
- Fetaost
- Olivolja
- Flingsalt/örtsalt
- Kyklingfiléer (antal efter portioner)
- Valfria kryddor
Gör så här:
- Lägg hackad grönkål på en plåt med bakplåtspapper. Samma sak med kycklingen.
- Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på samma plåt som grönkålen med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
- På en annan eller samma plåt – lägg kycklingfile som du gnider in i olivolja och valfria kryddor.
- In i ugnen på 225° i ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna har fått fin yta.
- Servera gärna med snabb och smarrig ceasardressing.
Hoppas du hittar något gott ur min matsedel på en plåt att prova framöver. Smakliga måltider! /A