5 skäl till att inte springa

bättre kondition

Du har säkert hört att löpning är bra för oss, men när är det bättre att INTE springa?

För det finns ju faktiskt gånger då ett val att inte springa är bättre. Jag kan ändå inte låta bli att lyfta det positiva jag upplever med löpning, så låt oss börja där.

I veckan kände jag mig äntligen redo att öka tempot efter ca en veckas lugnare pass p.g.a. 3e covid-19 sprutan. Fasiken vad jag saknat den, farten och frihetskänslan. Att djupandas, känna hjärtat dunka, liksom 200% liv. Och förutom det – att komma ut, uppleva varierad miljö, årstider, just vårsolen. Att känna kraften i benen, vinden i håret, musiken i öronen. Jag känner bara YES, men hejdar mig här.

Samtidigt har jag full förståelse för dig som väljer att inte springa alls av olika skäl. Och i vissa fall finns det bättre träningsformer även för oss som gillar att springa.

5 skäl till att inte springa

1. För att bli smal

Eller, jo, du kan absolut gå ner i vikt av löpning men det handlar fortfarande om att du gör av med mer energi än du petar i dig. Och för att springa krävs – just det – energi. Löpning ökar din kondition och ämnesomsättning, vilket såklart är till fördel vid viktnedgång, så ett par högintensiva pass kan skynda på viktnedgången. Däremot är lågintensivt skonsammare. Löpning är krävande och risken kan vara att dra på sig skador och infektioner om kroppen samtidigt inte får tillräckligt med näring. Dessutom ökar din hunger av löpning, vilket ofta leder till större portioner, så där handlar det om kontroll för att gå ner i vikt.

Själv tycker jag hungerkänslor är positivt eftersom jag gillar mat och inte springer för gå ner i vikt, men som sagt – löpning är inte alltid bästa metod för dig som vill det. Ganska kortsiktig motivationsfaktor också, ifall du vill att löpning ska förknippas med positiva känslor och mer energi.

2. När du har en skada

Ett knä som aldrig blir bättre (bra övningar här), ont i ryggen, höften, hälsporre eller annat? Jag rekommenderar att du uppsöker en expert på området som kan ge dig personligt anpassade träningsupplägg. Löpning, där muskler och leder tar emot stor belastning vid varje steg, är inte den mest skonsamma träningsformen om du inte redan byggt upp tålighet och teknik.

När din skada är på bättringsvägen är det bra att trappa upp träningen successivt. Börja med 5 minuter åt gången och resten av tiden promenad. Öka om det känns bra o.s.v. tills du är uppe i önskad distans.

3. När du har en infektion i kroppen

Infektionen minskar din prestationsförmåga i muskler och hjärtat, speciellt om du har feber. Dessutom får du en försämrad koordinationsförmåga som kan påverka tekniken och du kan även få en förvärrad infektion och tråkiga följdsjukdomar. Några exempel som kan vara riktigt allvarliga är hjärtmuskelinflammation, körtelfeber och olika ledbesvär. I dessa fall ska du inte springa (eller träna annat heller för den delen):

  1. Vid feber på + 38ºC eller mer.
  2. Vid tydlig halsont, hosta, värk i kroppen, matthetskänsla, diarré eller andra magproblem som gör att du tappar vätska och näring. Detta sänker din energi och ditt immunförsvar.
  3. När kroppstemperaturen stiger 0,5-1ºC i kombination med allmänna sjukdomssymtom, exempelvis muskelsmärta, muskelömhet, ont i leder eller huvudvärk.
  4. När du plötsligt drabbas av sjukdomskänsla eller ovanstående symptom. Gäller även om kroppstemperaturen är normal.

inte springa

4. I vissa fall kring en graviditet

Om du inte redan är van att springa finns ingen anledning till att börja när du är gravid, då är exempelvis promenader, längdskidåkning och cykling skonsammare konditionsträning. Dels blir du allt tyngre, får hormonet relaxin som gör lederna mjuka och instabila, samt du får en ökad blodvolym som gör dig flåsigare. Om du däremot springer mycket redan kan du absolut fortsätta som gravid så länge det känns bra. Ta det bara lugnare, undvik prestationsmål och inför varje gång – notera hur du mår.

Efter förlossningen är en tumregel att vänta minst 6 veckor som det normalt tar innan muskler och bindväv har återhämtat sig. En del kan springa efter bara några veckor och för andra kanske det kan ta över ett halvår, det beror helt på dig och hur förlossningen gått. Vänta på grönt ljus från din barnmorska, känn efter och skynda hellre långsamt än att göra något som kan ge långvariga besvär.

Själv slutade jag att springa 2-3 månader in i mina graviditeter eftersom jag inte ville riskera något. Jag hade kanske kunnat springa längre men känner mig själv. Är man van att ”träning ska kännas” är det lätt att pressa på, även om det inte är bra. Att byta ut mot promenader och cykling passade mig. Samma sak efter förlossningarna, mer om min post-gravid-träning här och allmänna gravidträningstips här.

5. Om du inte gillar att springa – sist men kanske främst. Ofta kan det krävas att man ger något nytt ett par gånger innan det går att avgöra, men har du provat ex. 5-10 pass och det fortfarande inte ger dig något positivt (under/efter rundan) – sluta. Att springa bara för att ”alla andra göra det”, för att du ”borde” eller för att ”det när trendigt” är bara dumt. Det finns andra träningsformer, så välj det du verkligen tycker om.

inte springa
Foto: Pär Olsson.

Sen finns det såklart fler, yttre faktorer som kan göra det mindre lämpligt att springa. Väder, brist på bra skor, dåligt underlag eller om miljön utsätter dig för fara, men ofta går detta att lösa om du verkligen VILL.

Lycka till med din löpning eller annan träning om du föredrar det. Kram! /A

4 kommentarer
  1. Hej! Skulle gärna höra dina tankar om hur man kan kombinera olika träningsformer (löpning, hiit, gym med vikter) för att just gå ner i vikt.

  2. Inte springa säger du, medan forskningen säger spring för livet. I kombination med kost plus minus principen, fungerar träning med vilken metod som helst för viktnedgång! Löpning i sig har så många andra fördelar, och nyttor att det borde vara förbjudet avråda från löpträning.

    1. Jag avråder ingen från att springa för att gå ner i vikt (skriver: ”För viktnedgång krävs fortfarande att du gör av med mer energi än du petar i dig och för att springa krävs – just det – energi. Löpning ökar din kondition och ämnesomsättning, vilket såklart är till fördel vid viktnedgång, så ett par högintensiva pass kan absolut hjälpa. Däremot är lågintensivt skonsammare”). Jag vet mycket väl att löpning har massor av fördelar, men råder inte en otränad och överviktig att börja med löpning som 1a träningsform, utan väljer då skonsammare träningsformer som är hållbara över tid. Och i med att vanan ökar och vikten minskar är det super att få in även löpning. Förstår du hur jag menar?

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras